Co je nového

Po dvoutýdenní odmlce oživujeme pravidelné informace o dění z našeho klubu na těchto webových stránkách. Co je nového v FK Jeseník?

DERBY S ŘETĚZÁRNOU

Příznivci regionálního fotbalu už určitě zaregistrovali, že v sousední České Vsi se rozhodli přijmout nabídku Krajského svazu Olomouc na postup z I.B třídy z nepostupové třetí pozice. Pro nás to znamená, že se s SK Řetězárna po XXX letech (historik Ota Kroš jistě brzy doplní) potkáváme v jedné soutěži. Takže nás čeká pikantní sousedské derby – navíc po neslavném konci Mikulovic a dobrovolném odchodu Zlatých Hor do okresu jsou momentálně FK Jeseník a SK Řetězárna dvěma nejvýše postavenými kluby v našem regionu, i když je to pouze v I.A třídě. Rivalita jesenického a českoveského klubu sahá hluboko do minulého století, mezi oběma oddíly však zároveň panují korektní vztahy a snaha o vzájemnou spolupráci.

Kromě České Vsi, která postupovala ze třetího místa, se v novém soutěžním ročníku I.A třídy objevují další dva nováčci. Rapotín skončil před Řetězárnou na druhém místě a postoupil díky tomu, že vítěz I.B třídy Žulová se dobrovolně vzdala práva postupu. Z druhé skupiny I.B třídy postupuje do „naší“ soutěže také TJ Maletín ze Zábřežska. Zajímavé je, že se všemi třemi nováčky se střetneme v úvodních čtyřech kolech nového ročníku: 9.srpna doma s Rapotínem, o týden později jedeme do našich „oblíbených“ Troubelic (ano, ty Troubelice, které jsme už dva roky neporazili), pak doma Maletín a ve čtvrtém kole jedeme (nebo jdeme?) na derby do České Vsi.

Zmíněná trojice nováčků nahrazuje tři týmy, které I.A třídu opustily: jsou to vítěz uplynulého ročníku Mohelnice B, která postoupila do krajského přeboru. Do stejné soutěže jdou i třetí Chválkovice, které přijaly nabídku postupu (druhé Štíty postup odmítly). Poslední Šumvald sestupuje do I.B třídy.

Zajímavou novinkou v nové sezoně bude možnost střídání pěti hráčů.

ŽÁDNÉ ODCHODY

Mužstvo pod trenérským vedením Petra Ševčíka zahájí přípravu prvním tréninkem 8.července v 18 hodin. Zatím jsou domluvena tři přípravná utkání – 13.7. doma se Šumperkem, 26.7. opět doma s polským klubem Lodek Zdroj a generálku obstará týden před startem sezony střetnutí s Velkými Losinami (zatím není vyjasněné místo konání).

Co se týká hráčského kádru, v současnosti se nepočítá s tím, že by někdo z jarní soupisky měl opustit mužstvo a trenér Ševčík očekává v přípravě všechny hráče. V České Vsi končí hostování Danovi Schneiderovi a Radimu Samolejovi – oba hráči by měli rovněž naskočit do jesenické přípravy, stejně jako Tibor Krohmer, který v dubnu na čas přerušil hráčskou kariéru. S mužstvem bude v červenci trénovat také Martin Hanzlík, který už u nás v minulosti hrál a je připraven restartovat hráčskou kariéru.

NÁVRAT PATRIKA PLHÁKA?

FK Jeseník vstoupil do jednání se Zlatými Horami o případném přestupu nebo hostování Patrika Plháka, který má rovněž zájem na návrat do Jeseníku. Rychlý útočník, který je odchovancem mládežnického fotbalu v Jeseníku, přestoupil před třemi lety do Zlatých Hor a poslední půlrok hostoval v České Vsi. Zlatohorský klub po problémech s nedostatečným kádrem odstoupil před jarní sezonou z krajského přeboru a před novým ročníkem se přihlásil do okresního přeboru. Patrik Plhák ale určitě okres hrát nechce a jistě to není ani v zájmu Zlatých Hor. Samotný hráč několikrát potvrdil chuť vrátit se do Jeseníku, útočnou posilu vítá i trenér Ševčík. Rozhodující bude výsledek jednání mezi oběma kluby.

DOROST S NOVÝM TRENÉREM

Jak bylo již zveřejněno, Pavla Rückera nahrazuje na lavičce naší U-19 Richard Zrník. Oficiálně ještě nebyl potvrzen trenér mladšího dorostu U-17, kterým se má stát Petr Drochýtek. Oba trenéři již v minulosti vedli mládežnické týmy v Jeseníku. Dorostenci zahájí přípravu 14.července, do sezony v moravskoslezské divizi vstoupí 17.srpna domácím utkáním s Opavou. Soutěž bude hrát 15 týmů, novými účastníky jsou Viktorie Přerov, Čechovice a Frýdlant nad Ostravicí. Do moravskoslezské ligy se posunul Šumperk, který bude hrát divizi s U-18 a U-16 pod hlavičkou Šumperk B.

Naše žákovské týmy pokračují v krajském přeboru, kde budou mladší žáci znovu obhajovat prvenství. Žáci začínají 23.srpna doma s Kozlovicemi.

AREÁL POD NAŠÍ SPRÁVOU

K 1.červenci převzal FK Jeseník správu celého areálu na Dukelské ulici do vlastní péče. Dosud údržbu zajišťovala Správa majetku města, která je příspěvkovou organizací Města Jeseník. Podrobnější informace na toto téma přineseme v nejbližších dnech.