GURMÁN CUP 2013 – 23.11.2013 Kopřivnice

V sobotu za velmi nepříznivého stavu, ale s vírou v dobrý výsledek jsme odjížděli do vzdálené Kopřivnice na turnaj mladších žáků ročníku 2001 a mladší. Byla to pro naše kluky velká neznámá co se týče srovnání s kluky z jiných oddílů Moravskoslezského kraje.Turnaj se odehrával ve sportovní hale v Kopřivnici, kde se mimo jiné hraje extraligová házená.

Na turnaj se přihlásilo 10 týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. V naší B skupině jsme měli za soupeře následující týmy.

MFK Vítkovice (vítěz Hadamčikova memoriálu)

MFK Frýdek Místek ( třetí na turnaji)

Fotbal Fulnek

Sokol Sedliště

FK Jeseník

 

Skupina A :

FC Kopřivnice

FK Bohumín

Sparta Brno

Sokol Hošťálkovice

SK Beskyd Frenštát pod Radhoštěm

 

Hrálo se systémem každý s každým ve skupině a následně podle pořadí se hrálo o umístění. to znamená vítězové o první místo v turnaji druzí o třetí atd.

 

Skupinu jsme zahajovali proti týmu Sokol Sedliště. Zahajovací sestava byla následující:,

Martin Látka

Cekuras Marek                                              Zrník Jan

Zelinka Matěj                                                Cundrla Tomáš (4branky)

 

Druhá čtveřice:           Sytař Matěj                 Tulis Karel

Krézek Daniel            Bouchal Jan

 

Po skvělém začátku utkání a střelecké pohotovosti našeho nejlepšího hráče Tomáše Cundrly jsme vyhráli zcela jednoznačně 4:0.

V druhém utkání na naše kluky čekal protivník z Frýdku Místku. Byl to vyrovnaný souboj, kde rozhodl opět Tomáš a dvěma góly stanovil výsledek na konečných 2:0 pro Jeseník.

Tímto zápasem jsme se pasovali na favorita turnaje. Ostatní výsledky v naší skupině končili velmi těsně o jednu branku a mi soupeře válcovali.

V třetím utkání nás čekal protivník papírově nejlepší a to ligový mezi mladšími žáky tým z Vítkovic. Pro nás to byl souboj velmi vyrovnaný s množstvím osobních soubojů na které nejsou kluci moc zvyklí. K  mé překvapení se tím kluci popasovali na výtečnou a soupeři ukázali, že moc touží po úspěchu na tomto turnaji. Výsledek zápasu nakonec byl nerozhodný 0:0. To pro nás znamenalo, že jakékoliv vítězství nás posouvá do finále. Fotbal je krásný tím, že předem není znám vítěz i když je velký favorit. Soupeř z Fulneku naopak zle turnaj začal a to prohrou s Sedlištěm 0:1, ale od té doby zle trápil soupeře. Za neustálého povzbuzování kluků z Vítkovic se hráči soupeře překonávali v bojovnosti a pro nás to bylo moc náročné překonat soupeřovu obranu. Kluci zápas nevzdali a bojovali do poslední vteřiny. Jejich vůle nakonec přinesla kýžený gól a to až dvacet sekund před koncem se krásně hlavou trefil nejmenší hráč na ploše Matěj Sytař . Po závěrečném hvizdu vypukla obrovská radost. Moc nás potěšili i uznalé gratulace soupeřů, že jsme ve finále právem.

Následovali souboje o umístění. V souboji o třetí místo v turnaji proti sobě nastoupili mužstva Vítkovic a Sparty Brno. Na výsledku se podepsala únava a fyzické vyspělost kluků z Brna (hráči pouze ročník 2001), kteří vyhráli výsledkem 3:0.

Pak už nás čekal souboj o zlato. V kabině jsem řekl klukům, že finále které si vybojovali si mají užít a na výsledku nezáleží. Odpověď z jejich strany byla jasná. Chceme jen zlato. Od prvních minut se hrál vyrovnaný souboj se šancemi na obou stranách. V tomto utkání nás také podržel doposud bez práce na turnaji náš brankář Martin Látka. Kluci se snažili a na ploše nechali poslední zbytky sil. Branku se jim vstřelit, ale nepodařilo. Výsledek finále byl 0:0. Následovali pokutové kopy po třech pokusech na každé straně. Za nás kopali následovně:

začínali domácí           pokus č. 1                   Látka chytá

Zrník Jan         dal       vedeme           1:0

pokus č.2                                            1:1

Cekuras Marek           nedal               1:1

pokus č.3                                            2:1

Cundrla Tomáš           s přehledem    2:2

Následovala náhlá smrt. Ptal jsem se kluků kde se cítí, všichni se jen vystrašeně dívali a nikdo nechtěl týmu ublížit případnou neproměněnou penaltou. Začínal soupeř a Martin krásně chytil. Vše jsme měli ve svých rukou a o to větší tlak na kluky byl. Smůlou bylo, že střelci kteří kopali již nemohli. A tak jsem určil toho nejmladšího Matěje Zelinku s tím, že jako člen první čtverky musí vzít zodpovědnost na sebe a proměnit krásný turnaj ve zlaté vítězství. Zkušenosti s penaltami již má a tak vzal míč a šel. Po hvizdu rozhodčího se rozběhl a gólmana soupeře prostřelil. Začala oslava vítězství ::::::::::::::::

Na závěr přišlo vyhlášení a kluci si hrdě kráčeli pro zasloužené zlato. V individuálních cenách se prosadil náš TOMÁŠ CUNDRLA, který se stal nejlepším střelcem turnaje a podle nás i nejlepším hráčem. Toto ocenění získal kapitán soupeře z Frenštátu, který mimo jiné v létě reprezentoval Baník Ostrava na finále Danone cupu v Londýně.

Co závěrem snad jen to, že končí rok 2013 a naši mladší  žáci 2001 -2004 dosud nepoznali hořkost prohry. To hovoří samo za sebe.