Lukáš Woitek

5c

Představujeme dalšího hráče FK Jeseník, tentokrát je to záložník s divizními i třetiligovými zkušenostmi Lukáš Woitek.

Zcela nečekaně začneme náš rozhovor tvojí vzpomínkou na průběh mládežnické fotbalové kariéry…

Fotbal jsem začal hrát v první třídě v České Vsi, kde zrovna dělali nábor. Někdy v šesté třídě jsem přestoupil do Jeseníku, kde nás trénoval pan Vyvážil. A tady jsem už hrál až do mužské kategorie.

Do A-mužstva jsi naskočil velmi brzy, vzpomeneš si na svůj první start v dospělém fotbale?

Ano, bylo to ještě za pana Hapala a trenéra Krobota v krajském přeboru a jako mladšího dorostence si mě vzali do Šternberku, kde jsem nastoupil asi na posledních pět minut. Byl jsem hodně mladý a hodně nervozní.

Já si ovšem dobře vybavuju, když jsi v sedmnácti nastoupil na poslední minuty v krajském přeboru v Litovli a dal jsi rozhodující branku…

Tak to byl můj první gól za muže. Trenér Krobot mě tam poslal na pár minut za stavu 0:0 a v poslední minutě se to ke mě odrazilo, vystřelil jsem …. no a pak už mě nemohli chytit. To byla velká euforie.

Jak se vyvíjela dál tvoje kariéra?

Odehrál jsem tady ještě první sezonu po sestupu , to byl poslední rok pod trenérem Krobotem. Skončili jsme druzí, trenér skončil a já jsem šel na hostování do Šumperku.

Tvé hodnocení šumperského angažmá?

Po všech stránkách vydařené a určitě to mělo velký vliv na můj fotbalový vývoj. Trénovali jsme čtyřikrát týdně a trenér Strnad to vedl hodně dobře. Měl propracované tréninky, které mě bavily.

Hrál jsi v divizi pravidelně?

Ano. Ale odcházel jsem z Jeseníku do rizika a s velkou nejistotou, že skončím třeba na lavičce jako hráč do počtu. Hned v prvním utkání se mi podařilo dát dva góly a to hodně ovlivnilo moje další účinkování v mužstvu. V Šumperku jsem odehrál jeden a půl sezony.

Druhou šumperskou sezonu jsi ovšem nedokončil a před jarní sezonou jsi vyslyšel nabídku z Mikulovic. Co hrálo v tvém rozhodování hlavní roli?

Mně pan Mura volal vlastně předtím každého půl roku, abych šel do Mikulovic. Pořád jsem se nějak nemohl rozhoupat, taky jsem měl v Šumperku dobrou práci. Nakonec převážila šance zahrát si ještě vyšší soutěž, navíc skoro za barákem. Taková možnost se tady hned tak brzy asi nenaskytne.

Jak hodnotíš třetiligovou zkušenost?

Měl jsem z toho obavy, ale zároveň jsem si hodně věřil a cítil jsem, že na to mám. Začínal jsem jako náhradník a vždycky, když jsem nastoupil, měl jsem ze sebe dobrý pocit. Trenér to asi viděl stejně, protože jsem se dostal do základní sestavy, ale pak přišlo to zranění.

Co se ti přesně stalo?

Byl to asi třetí zápas v řadě, ve kterém jsem nastoupil od začátku. Dostal jsem se ke střele, protihráč šel šlapákem proti mě a já jsem ho zespodu trefil do nastavené nohy. Zlomená zanártní kůstka a tři měsíce bez fotbalu.

Po vyléčeném zranění jsi naskočil do přípravy v Jeseníku. Co tě vedlo k návratu do mateřského klubu, který hraje pouze I.A třídu?

Rozhodování bylo jednoduché, chtěl jsem se tady rozehrát, zjistit, jak na tom po tříměsíčním zranění jsem, jestli třeba nemám nějaký blok v hlavě. To byl hlavní a jediný důvod. Přitom zdůrazňuji, že z jesenického vedení mě nikdo nepřemlouval ani nepřesvědčoval, bylo to čistě moje rozhodnutí.

Nicméně skoro všichni, kdo v Jeseníku sledují fotbal, se shodují v tom, že Lukáš Woitek je hráčem pro vyšší soutěž a je škoda, že hraje pouze I.A třídu. Takže se logicky nabízí otázka, co bude s tebou po podzimu?

Tuto otázku jsem čekal, protože ji dostávám pořád a odpovídám stále stejně. Že zatím nevím.

Slyšel jsi „zaručené“ informace o tvém zimním odchodu do různých klubů divize i třetí ligy?

Ano slyšel, ale opravdu nejsme s nikým v kontaktu ani já, ani klub. Jsou to jen řeči.

A pokud by nějaká nabídka z vyšší soutěže přistála na stole?

Tak bych to vy5ahodnotil a rozhodl se. Určitě bych to rád zkusil ve vyšší soutěži, ty ambice pořád mám. Zároveň bych hrozně rád pomáhal Jeseníku k postupu a prožil si tady společný úspěch. Takže to rozhodování by bylo těžké.

V minulých letech jsi kromě fotbalu hrál i futsal za Gamaspol Jeseník. Proš letos nejsi v kádru?

Futsal mám hodně rád a baví mě, ale teď po tom zranění jsem ho dal zatím stranou. Možná v zimě, až skončíme s fotbalem, budu chodit s nimi trénovat. Jako zimní doplněk k fotbalu je to pro mě ideální.

Bulvární tečka: minulý týden jsi nehrál proti Bludovu, kvůli údajnému prodlouženému víkendu s přítelkyní v Paříži, my v Jeseníku ale samozřejmě víme, že jsi byl na testech v Paris Saint Germain. Tak už prozraď, jak jsi tam dopadl?

No dobrá, mělo to být utajené, ale když už je to venku… Testovali mě v útoku vedle Zlatana, myslím, že jsem udělal dojem, ale zatím jsme se nedohodli. Konkrétní nabídka už je sice na stole, ale své si k tomu určitě řekne i náš předseda pan Bříza. Ta k uvidíme….

A s kým se uvidím při rozhovoru příští týden?

Jasná volba, Adam Bříza.