Vladimír Novák

Rozho19cvor s dalším hráčem FK Jeseník, který spadá do škatulky takzvaných „přespolních“: javornický bojovník Vladimír Novák.

Můžeš nám, stejně jako tvoji předřečníci, povyprávět o svých fotbalových začátcích?

S fotbalem jsem začínal doma v Javorníku pod panem Jedličkou. V žákovské kategorii jsem přestoupil do Jeseníku, nejprve jsem hrál pod panem Vyvážilem a potom čtyři roky v dorostu pod trenérem Fryčem.

Jak to pak bylo s tvým přechodem do dospělé kategorie?

Za muže jsem tady odehrál pár utkání a potom jsem využil pracovní nabídky v Brně. To znamenalo nedostatek tréninku a v Jeseníku jsem už pokračovat nemohl. Vrátil jsem se do Javorníku, kde jsem odehrál dvě sezony a pak další tři sezony na hostování v Písečné.

A potom návrat do Jeseníku…

Trenér Ševčík mě tady chtěl. Udělala se výměna za Ondru Zykmunda, který teď hraje za Javorník.

Jak se ti líbilo v Javorníku a v Písečné, v porovnání s Jeseníkem?

Všude to bylo dobré, nemůžu říct, že by se mi v Javorníku nebo Písečné nelíbilo. V Javorníku jsem zažil dobrou éru, s Ríšou Husovským a spoustou mladých kluků. V Písečné jsme taky byli perfektní parta. A po návratu do Jeseníku jsem se tady potkal se spoustou kluků, které jsem znal z mládeže. Všechno je to tady provázané. A co se týká týmovosti nebo úrovně fotbalu, jaký hrajeme, pak současný Jeseník je to nejlepší, co jsem zatím zažil.

Co říkáš na právě skončený jesenický podzim z pohledu výsledků a výkonů?

Celkově to snad můžeme hodnotit jako úspěch. Vedeme soutěž, vedeme i hodnocení Deníku Sport o nejofenzivnější tým. Mužstvo se semklo a jde za společným úspěchem. Důležitá bude zimní příprava a věřím, že to dotáhneme k postupu a příští rok v kraji budeme hrát minimálně střed tabulky.

Jak jsi spokojen ty osobně se svými výkony?

Tak především jsem měl zdravotní problémy s třísly a s tím bojuji už delší dobu. Takže to spíš z moji strany bylo takové trápení. Teď si dávám pauzu, snad to pomůže.

Zmínil jsi příští rok v krajském přeboru, takže asi nemá cenu se ptát na tvé další fotbalové plány…

Určitě chci hrát v Jeseníku. A pokud mi bude sloužit zdraví, tak věřím, že tady můžu být ještě platný.

Zabydlel ses na pozici pravého obránce. Je to, takříkajíc, tvoje parketa?

Musím říct, že, v Javorníku jsem patřil mezi nejlepší střelce. Je ale pravda, že na pravé obraně se cítím jako ryba ve vodě.

Z pohledu diváka patříš mezi hráče, které lze charakterizovat jako velký bojovník. Souhlasíš s tímto hodnocením?

Ano, je to určitě můj styl, snažím se vždycky burcovat mužstvo a sám potřebuju ze hřiště odcházet s pocitem, že jsem tam nechal všechno, co se dalo.

Rád se ptám hráčů, kteří se věnují i futsalu, který sport je u nich na prvním místě. Jak to máš ty?

Já to takhle nerozlišuju. Futsal je pro mě úplně jiný sport, je tam jiný pohyb, odlišné nároky. Když jdu hrát futsal, snažím se ho dělat na sto procent, a to platí i o fotbale.

Ale musí být hodně náročné to skloubit dohromady?

To ano, jsou to vlastně čtyři tréninky týdně, dva fotbalové, dva futsalové. A k tomu dva zápasy. Je toho dost. Vím, že hodně lidí ve fotbale se dívá na futsal skrz prsty, ale já myslím, že to špatné není.

Jak se ti líbí současné fungování jesenického klubu?

V kabině vnímáme změny k lepšímu a vidíme, jak se vedení snaží. Dřív mně to připadalo tak, že jsou muži na vedlejší koleji a hlavní byla mládež, ale to mohl být jen mylný dojem. Teď ale je vidět podpora mužstvu, zajistil se silný a široký kádr.

Co se ti naopak nelíbí?

Nemůžu říct, že by něco bylo vyloženě špatně a hlavně kritizovat umí každý. Spíš ale jako námět bych pouvažoval o vybudování B-mužstva mužů. To je podle mě hodně důležité, protože už několik ročníků dorostenců odešlo, když se do „áčka“ nedostali a „béčko“ tady není. Přechod z dorostu je hodně těžký a „béčko“ by bylo pro ně ideální na rozehrání.

V osmdesátých letech minulého století hrával za Jeseník, kromě legendárního Milana Nováka, také jistý Zdeněk Novák z Javorníku. Je to nějaké příbuzenstvo?

Ne, to fakt nevím, nic mi to neříká.

Z kabiny unikla informace, že na jaře budete vybírat pokuty za každé sprosté slovo, které kdo řekne na hřišti během utkání. Co tomu říkáš?

To snad ne! O tom19a jsem nic neslyšel a jestli je to pravda, tak s tím zásadně nesouhlasím. A slibuju, že tohle pravidlo budu bojkotovat. 🙂

No jak myslíš. Kdo bude náš další respondent?

Bude to Honza Vavrač.

A na co by ses ho chtěl zeptat?

Zda v mládí dost trénoval tu svoji přirozenou faleš :-).

Tak to bude první skutečně filozofický dotaz v dějinách našich rozhovorů…

On to určitě pochopí.