Maletín – Jeseník 0 : 4

Maximálně soustředěným výkonem jeseničtí fotbalisté zvládli pravděpodobně rozhodující zápas sezony, ve které usilují o návrat do krajského přeboru. A po včerejší výhře v Maletíně 4:0 jsme už opravdu blízko!

Soupeř sice dostal na podzim v Jeseník deset gólů, ale po celou sezonu ho provází dobrá pověst. I proto jelo naše mužstvo k dohrávce s pokorou a respektem, ale také s obavami z malého a nerovného hřiště. Tyto starosti však mužstvo nechalo v autobuse a ukázalo domácím, že velký bodový rozdíl v tabulce I.A třídy plně odpovídá současné výkonnosti obou týmů.

Hosté se museli vypořádat s absencí dvou tvořivých středopolařů – Martin Hanzlík je v zahraničí a Honzu Minku na poslední chvíli nepustily do Maletína pracovní povinnosti. Trenér Ševčík nečekanou ztrátu vyřešil vysunutím Karakasidise do zálohy a ve středu obrany se vedle Macury postavil buldozer z Družstevníku Václav Keltner.

Jeseník od prvních minut dokazoval, že nějaké taktické vyčkávání je mu cizí a hráči vletěli na soupeře jako tajfun. Ve třetí minutě jesenický „Forrest Gump“ Lukáš Woitek utekl po pravém křídle, předložil milimetrový pas na Adama Břízu a ten z voleje uklidil míč k tyči – 0:1! Opařený Maletín se snažil o aktivní hru, ale ve středu hřiště ztrácel jednoduché balony a nabízel hostům rychlé protiútoky. Tak se zrodily další šance – v té největší neuspěl Kysela, který těsně minul. Ve 20.minutě Bříza vystartoval na dlouhý nákop, vybíhající brankář ve vzdušném souboji trefil místo míče jesenického útočníka a rozhodčí odpískal – rohový kop. Hosté byli v tu chvíli vzteky bez sebe a dožadovali se jasné penalty. Ve 30.minutě byla křivda zapomenuta – Mlynář přihrál Břízovi, ten se s ničím nemazlil – rychlá klička a tvrdá střela pod víko maletínské branky – 0:2. Domácí tým se i nadále snažil sympaticky držet krok s rozjetým Jeseník, souvislejší tlak si ale nepřipravil a v několika slušných příležitostech maletínští hráči mířili mimo tyče. V největší domácí šanci ve 35.minutě naše obrana na poslední chvíli odvracela míč z brankové čáry a následnou dorážku chytil Vrána. A naděje Maletína definitivně zhasly ve 38.minutě: Woitek, který byl po celý poločas doslova k nezastavení, utekl obráncům, ti ho před šestnáctkou v poslední chvíli aspoň faulovali a z nařízeného přímého kopu se krásně trefil Patrik Plhák – jeho technická střela kolem zdi zapadla přesně k tyči.

Druhý poločas se nesl ve znamení maletínské snahy o zaznamenání alespoň čestného střeleckého úspěchu. Domácí se ale až příliš nadřeli na každou střeleckou možnost a když už si ji připravili, většinou zakončovali mimo Vránovu branku. Jeseník ubral z tempa, ale nadále hrozil rychlými výpady. V 61.minutě prošel Karakasidis přes dva soupeře, přízemním centrem našel na zadní tyči Woitka, který svůj vrcholný výkon v tomto utkání korunoval přesnou střelou do protipohybu bezmocného gólmana. Jeseník vedl 4:0 a v poslední půlhodině už se nic zásadního nepřihodilo, tedy až na zranění autora dvou branek Břízy, který byl v 64.minutě střídán s naraženými žebry. Hosté v závěru udrželi čisté konto, aniž by pustili Maletín do souvislejšího tlaku.

Obávaná dohrávka v Maletíně tedy dopadla nad očekávání – Jeseník sice přijel v roli favorita a s cílem získat další tři body, asi nikdo ale neočekával tak jednoznačný a snadný průběh zápasu. A s patnáctibodovým náskokem sedm kol před koncem sezony se případná ztráta vedoucího postavení jeví už jen jako odvážná teorie.

FOTOGALERIE ZDE

Sestava: Vrána – Nepožitek, Macura, Keltner, T. Glac – Kysela, Mlynář, Karakasidis, Plhák (81. P.Glac) – Bříza (64. Daniel), Woitek.