Štíty – Jeseník 1 : 2

Vydřené vítězství ve Štítech, kam nejezdíme rádi a neoblíbenost této destinace potvrdil i tento zápas. Od 35.minuty Jeseník prohrával a herně se mu vůbec nedařilo. V 85.minutě ale Mlynář vyrovnal a v 89. zajistil výhru Minka.

V dosavadním průběhu jarní sezony získaly Štíty pouze jeden bod a klesly na předposlední, tedy sestupovou pozici. Proti favorizovanému Jeseníku domácí tým sahal po senzačním vítězství, v poslední pětiminutovce ale přišel o všechno.

Pětačtyřicet hodin po fenomenálním vítězství v Maletíně se naše mužstvo znovu představilo na soupeřově hřišti, které má do ideálu daleko. Nerovný terén tentokrát dělal jesenickým hráčům velké problémy, balon neposlouchal, kombinace se nedařila a ojedinělé pokusy o vysoké centry domácí obrana pohlídala. Už v první minutě viděl žlutou kartu Macura za faul na hranici pokutového území. Standardku Štíty nevyužily a vlastně ani v dalším průběhu prvního poločasu domácí tým neměl vyloženou gólovou šanci. Po čtvrthodině dostal příležitost zahrávat přímý volný kop také Jeseník. Balon si postavil Plhák a stejně jako v Maletíně krásně obstřelil zeď – tentokrát ale jeho pokus zastavila tyč. Chybělo pár centimetrů a zápas mohl vypadat úplně jinak. Jenže ve 35.minutě se domácí radovali z nečekaného gólu, který jim doslova daroval svojí chybou brankář Vrána. Jesenický gólman chtěl dlouhým vyhozením na pravou stranu založit naši útočnou akci. Na poslední chvíli jako by si to rozmyslel a míč mu vypadl z ruky přímo pod nohy domácího kapitána Lakomého. Pro něj už bylo snadné poslat střelu do odkryté brány. Podobné brankářské kiksy vídáme i na mnohem vyšší profesionální úrovni, pro Jeseník to v tuhle chvíli znamenalo komplikaci, ale do konce zápasu zbývalo ještě dost času.

Druhý poločas se nesl ve znamení jesenického náporu, mužstvo se více snažilo hrát vzduchem, ale centry byly někdy příliš krátké, jindy zase zbytečně dlouhé, odražené míče končily většinou na kopačkách domácích hráčů. Minkova dělovka z voleje skončila nad brankou, Woitkovi ke gólové střele chyběl půlkrok, také Keltnerova hlavička skončila mimo tyče. Když už se zdálo, že potřebné fotbalové štěstí je od Jeseníku tentokrát odkloněno, přišla 85.minuta: Keltner s elegancí sobě vlastní obešel obránce a technickým nákopem hledal v šestnáctce nabíhající spoluhráče. Centr se mu ale vůbec nepovedl a míč letěl přímo do náruče brankáře Habermanna, který jej však neudržel a dobíhající Mlynář zblízka doklepl do sítě – 1:1. Mladý domácí gólman tak napodobil našeho brankáře a hrubkou věnoval Jeseníku vyrovnání. Ale šťastným gólům ještě nebyl konec. V 89.minutě napřáhl z dálky Minka, jeho ránu tečoval jeden z obránců tak nešťastně, že míč zapadl k opačné tyči, než kam se přemísťoval štítecký brankář. Obrovská euforie propukla v jesenickém táboře a roky křivd, smůly a krutých proher ze Štítů jsou zapomenuty.

Oficiálně je to tak, že k matematicky definitivnímu stvrzení jesenického prvenství a postupu do krajského přeboru zbývá jediná výhra. Už za týden doma s Leštinou?

FOTOGALERIE ZDE

Sestava: Vrána – Nepožitek, Karakasidis, Macura, T.Glac (65. Daniel) – Kysela, Minka, Mlynář, Plhák (75. Keltner) – Woitek, Bříza. Branky: Mlynář, Minka. Žluté karty: Macura, Minka, Keltner, Bříza.