Vzpomínka na sestup

Za dva týdny vyplouvá FK Jeseník do teritoriálních vod krajského přeboru, kam se vrací po čtyřech letech strávených ve vyhnanství I.A třídy. Na tomto místě se sluší připomenout zatím poslední představení jesenického fotbalu v nejvyšší krajské soutěži. Bylo to v bolestné sezoně 2010/11, která nám přinesla poslední místo a sestup, který nikdo nečekal ani v těch nejhorších představách. Ve třiceti kolech dosáhlo mužstvo na pouhá čtyři vítězství, vystřídalo tři trenéry a s krajem se rozloučilo už  v květnu. Pojďme si připomenout, jaký byl průběh tehdejšího ročníku krajského přeboru.

1.kolo – neděle 8.8.2010
DOLANY – JESENÍK 1 : 4 (1:2)

Fantastický vstup do soutěže pod vedením trenéra Ladislava Krobota, který zahájil na jesenické lavičce svou jedenáctou sezonu. Ve středu pole operovali technici David Mravec a osmnáctiletý Lukáš Woitek a oba se postarali o úvodní jesenické góly. V závěru poločasu snížil jesenický odchovanec v dresu Dolan Martin Pavlíček, ale po změně stran hosté drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou. Fyzicky velmi dobře připravené mužstvo přehrálo Dolany a dva góly Plháka v druhém poločase pečetily zasloužené a vysoké vítězství. V druhém poločase se do hry dostali i sedmnáctiletí dorostenci Furik a Kysela.

Branky: Plhák 2, Mravec, Woitek.
Sestava: Mrlina – Zykmund, Sedlák, Keltner, P. Glac – Ivanič (68. Furik), Mravec, Juriš, Woitek (87. Skoupil), Chovan (63. Kysela) – Plhák.

2.kolo – neděle 15.8.2010
URČICE – JESENÍK 1 : 2 (0:0)

Druhý výjezd a opět návrat s plným bodovým ziskem. Po dvou kolech Jeseník hýřil optimismem a usadil se na čele tabulky. Vypadalo to, že dobře připravený tým má na to, aby se stejně jako v minulé sezoně zapojil do bojů o přední příčky krajského přeboru. Po opatrném prvním poločase se krátce po změně stran ujali vedení domácí, ale Jeseník předvedl skvělý obrat. Po faulu na Plháka proměnil Sedlák pokutový kop a vyrovnal na 1:1. Pak začal úřadovat střídající dorostenec Furik: nejprve po faulu na něj byl vyloučen jeden z domácích hráčů a 13 minut před konce benjamínek jesenického mužstva nádhernou střelou do šibenice rozhodl o těsné výhře hostů.

Branky: Sedlák, Furik.
Sestava: Mrlina – Harazin, Sedlák, Keltner, Skoupil – Ivanič (85. Kysela), Mravec (62. Furik), Juriš (88. Nepožitek), Woitek, Chovan – Plhák.

3.kolo – sobota 21.8.2010
JESENÍK – LIPNÍK n.B. 1 : 0 (1:0)

Třetí utkání – třetí vítězství. Kdo mohl v tuto chvíli tušit, že další výhry se Jeseník dočká až na začátku června příštího roku, navíc v době, kdy už bude rozhodnuto o jeho sestupu. První domácí zápas rozhodl jediným gólem před poločasem Furik, který si po výborných výkonech řekl o místo v základní sestavě a hned následující týden dostal pozvánku na testy do juniorky Sigmy Olomouc. Asistenci Furikovi připravil další dorostenec Kysela. Vyrovnané utkání ve velkém IMG_1753vedru dotáhl Jeseník silou vůle do úspěšného konce, i když v závěru se strachoval o výsledek. Pro Lipník byla tato sezona rovněž neúspěšná – skončil nakonec předposlední a sestupoval společně s Jeseníkem.

Branka: Furik.
Sestava: Mrlina – Harazin, Chovan (80. Zykmund), Sedlák, Skoupil – Kysela (85. Jurčák), Juriš, Woitek, Ivanič (46. Mravec) – Furik, Plhák.

4.kolo – sobota 28.8.2010
KRALICE n.H. – JESENÍK 1 : 0 (0:0)

Ve čtvrtém kole Jeseník poprvé ztratil body a poprvé vyšel bodově naprázdno. V hlavní roli tohoto zápasu se ocitl rozhodčí, který vytáhl desetkrát žlutou a třikrát červenou kartu. Na jesenické straně byli vyloučeni Furik a Ivanič, emoce plály i po zápase, kdy došlo k incidentu a strkanici před kabinou hostujícího týmu. Samotný zápas byl vyrovnaný a rozhodla ho ve prospěch domácích situace ze 74.minuty, kdy kralický hráč z dálky prostřelil vše co mu stálo v cestě. Jeseník i v oslabení v závěru tlačil a byl blízko k vyrovnání, kterého se ale nedočkal. Po zápase trenér Krobot kritizoval výkon rozhodčích a nezapomněl zmínit neodpískaný faul na Plháka, po kterém měl Jeseník kopat penaltu.

Sestava: Mrlina – Harazin, Sedlák, Zykmund, Skoupil (80. Bříza) – Ivanič, Furik, Juriš, Woitek, Chovan (66. Kysela) – Plhák.

5.kolo – sobota 4.9.2010
JESENÍK – ÚSTÍ 2 : 2 (0:0)

P1110670

Utkání přineslo dobrý fotbal s převážnou převahou jesenického mužstva, které však doplatilo na střeleckou nemohoucnost. Po bezbrankovém poločase přišel trest na druhé straně a Ústí se v době rostoucího jesenického tlaku dostalo nečekaně do vedení. Domácí dál bojovali a trenér Krobot k osamocenému hrotu Plhákovi poslal další dva útočníky Kyselu a Břízu. Právě Kysela připravil gólovou přihrávku Skoupilovi, který vyrovnal a vedoucí gól domácích pak vsítil hlavou Woitek. To zbývalo do konce utkání deset minut a vypadalo to na tříbodový zisk pro Jeseník. Jenže pak se zranil Zykmund a domácí už měli vyčerpána všechna střídání. V oslabení nechala obrana volného ústeckého hlavičkáře a Jeseník dvě minuty před koncem přišel o výhru.

Branky: Skoupil, Woitek.
Sestava: Mrlina – Harazin, Sedlák, Keltner, Skoupil – Chovan (75. Zykmund), Mravec (62. Bříza), Juriš, Woitek, Glac (46. Kysela) – Plhák.

14.kolo – čtvrtek 9.9.2010
KOZLOVICE – JESENÍK 2 : 1 (0:1)

Vložená předehrávka znamenala pro Jeseník cestovat ve všední den až na Přerovsko a vedení mužstva horko těžko dávalo dohromady sestavu na tento zápas. Mezi tyče se vrátil uzdravený Jaroš, kterého v úvodu sezony trápily problémy se zády, ale v poli chybělo trenérovi pět hráčů obvyklé základní sestavy. Jeseník se od počátku především bránil náporu domácích, ale přesto se ve 35.minutě dostal do vedení, když po faulu na Břízu proměnil přímý volný kop z dvaadvaceti metrů Skoupil. Kozlovice otočily výsledek dvěma rychlými góly z kraje druhého poločasu. Mravec deset minut před koncem vyrovnal, ale gól nebyl uznán pro údajný ofsajd. Domácí byli lepší a zaslouženě zvítězili.

Branka: Skoupil
Sestava: 
Jaroš – Harazin, Jurčák, Keltner (61. Glac), Skoupil – Kysela (73. Nepožitek), Mravec, Chovan, Woitek, Bříza (77. Kubín) – Plhák.

6.kolo – sobota 11.9.2010
ZLATÉ HORY – JESENÍK 2 : 1 (2:0)

Okresní derby na hřišti nováčka soutěže, který v tomto utkání oslavil vůbec první vítězství v sezoně. Jeseničtí po zápase hovořili o zbytečném podcenění a takticky nezvládnutém utkání. Domácí se ujali brzy vedení po gólu Sklenaříka. Ve zlatohorském dresu se objevili také jeseničtí odchovanci, brankář Jurčák, tvůrce hry Minka a šéf obrany Cundrla. A právě posledně jmenovaný před poločasem hlavou po rohovém kopu navýšil domácí vedení. Po změně stran Jeseník tlačil a v 63.minutě snížil střídající Bříza. Ale to bylo všechno. Chvíli před koncem byl navíc vyloučen Juriš po druhé žluté kartě. Zajímavostí je, že Zlaté Hory tehdy z lavičky vedl současný jesenický trenér Petr Ševčík.

Branka: Bříza.
Sestava:
 Jaroš – Harazin, Jurčák, Chovan, Skoupil – Kubík, Juriš, Woitek, Glac (62. Kysela), Mravec – Plhák (60. Bříza).

7.kolo – sobota 18.9.2010
JESENÍK – ŽELATOVICE 1 : 5 (0:3)

Jestliže poslední neúspěšné výsledky bylo možné omlouvat shodou nešťastných okolností, oslabeným kádrem nebo nepřízní rozhodčích, pak v polovině podzimu přišel jasný a zřetelný signál, že s mužstvem není úplně všechno v pořádku. Nezkušené a psychicky labilní mužstvo si přestalo věřit a při nepříznivém vývoji ztrácelo půdu pod nohama. Tvrdě zklamala defenziva po hloupých chybách a s nadšením a lehkostí hrající Želatovice šly sebevědomě za hladkým vítězstvím. Na začátku druhé půle za stavu 0:3 vykřesal malou naději Sedlák, když proměnil pokutový kop po faulu na Plháka, ale hosté dvěma úspěšnými brejky pečetili jesenický debakl.

Branka: 50. Sedlák (p.k.).
Sestava: Mrlina – Harazin, Sedlák, Chovan, Skoupil – Plhák, Woitek, Mravec (35. Kysela), Ivanič – Furik (74. Kubík), Bříza (65. Jurčák).

15.kolo – středa 22.9.2010
JESENÍK – PŘEROV 0 : 3 (0:2)

Druhé předehrávané kolo uprostřed pracovního týdne tentokrát odehrál Jeseník na svém stadionu, kam přijel pozdější vítěz soutěže a postupující do divize. A jesenická herní a výsledková krize se ani v tomto duelu nezastavila. Stále stejné atributy trápily fotbal v podání FK Jeseník: nemohoucnost v zakončení a školácké chyby v obraně. Podruhé v této sezoně vyšlo mužstvo střelecky naprázdno. „Obraz naší hry nebyl špatný, ale co z toho, když nakonec prohrajeme takto krutým výsledkem. Máme sice mladý kádr, ale určitě má svou kvalitu. Potřebovali bychom si zvednout sebevědomí jedním vyhraným zápasem a věřím, že se opět rozjedeme,“ pronesl po zápase trenér Ladislav Krobot.

Sestava: Jaroš – Harazin (57. Furik), Jurčák (76. Bříza), Chovan, Skoupil – Ivanič (64. Plhák), Juriš, Woitek, Glac – Sedlák, Kysela.

8.kolo – neděle 26.9.2010
HNĚVOTÍN – JESENÍK 2 : 2 (1:2)

Jeseník byl v tomto utkání blízko k zastavení série bez vítězství. Domácí se sice ve 12.minutě ujali vedení, ale lépe hrající hosté do přestávky skóre otočili. Po Glacově rohu vyrovnal ve skrumáži Woitek a krátce před poločasem strhl vedení na jesenickou stranu Nepožitek. Dobře rozjeté utkání hosté v druhé půli kontrolovali, ale v nastavení přišla fatální hrubka gólmana Mrliny, který nepovedeným odkopem „našel“ na hranici šestnáctky volného domácího útočníka, a ten pohodlně vyrovnal. Tragickým závěrem zápasu se Jeseník připravil o dva body, které by si za předvedený výkon zasloužil.

Branky: Woitek, Nepožitek.
Sestava: Mrlina – Skoupil, Chovan, Juriš, Glac – Kubík, Nepožitek, Woitek, Bříza (71. Ivanič) – Sedlák, Plhák (89. Kysela).

9.kolo – sobota 2.10.2010
JESENÍK – OSKAVA 2 : 2 (0:0)

IMG_0054

S jedenácti body a z jedenáctého místa tabulky vstupoval Jeseník do jedenáctého mistrovského utkání sezony proti vedoucímu celku tabulky. Oskava v Jeseníku přišla o dlouhotrvající vítěznou šňůru a mohla být ráda za bod. Domácí totiž v průběhu druhého poločasu získali dvoubrankový náskok, když v rozmezí tří minut skórovali po rohu Sedlák a po chybné oskavské rozehrávce dotírající Furik. Jenže hosté v 82.minutě snížili a o pět minut později se radovali ze zisku jednoho bodu. „Proti lídrovi tabulky jsme podali vynikající výkon a herně nemohu týmu nic vytknout. Soupeře jsme přehráli a je vidět, že můžeme pomýšlet na lepší výsledky,“ hodnotil trenér Krobot.

Branky: Sedlák, Furik.
Sestava: Jaroš – Skoupil, Jurčák, Juriš, Glac – Ivanič (69. Kubík), Woitek, Mravec (56. Plhák), Bříza – Sedlák (86. Nepožitek), Furik.

10.kolo – neděle 10.10.2010
VELKÉ LOSINY – JESENÍK 2 : 2 (2:1)

Třetí remíza 2:2 v řadě na hřišti nedalekých Velkých Losiny. Přitom po deseti minutách hry by na hosty nikdo nevsadil. V 5.minutě daly Losiny vedoucí gól a o chvíli později se radovaly podruhé. Celý první poločas se odehrával v domácí režii a zakřiknutý Jeseník, kterému chyběl pohyb a nasazení, mohl být rád, že prohrává jen o dvě branky. Jenže minutu před odchodem do kabin byl v pokutovém území faulován Furik a penaltu proměnil Sedlák. Důležité snížení povzbudilo hosty, kteří po změně stran ovládli hřiště, diktovali tempo a zaslouženě vyrovnali v 81.minutě: Kysela odcentroval a Jurčák hlavou nezadržitelně skóroval. Ke konci mohli hosté dokonce strhnout vítězství na svoji stranu, ale opět je zklamala koncovka.

Branky: Sedlák, Jurčák.
Sestava: 
Jaroš – Skoupil, Jurčák, Juriš, Glac – Kubík (67. Nepožitek), Woitek, Chovan, Bříza – Furik (40. Kysela), Sedlák (80. Harazin).

11.kolo – sobota 16.10.2010
JESENÍK – LITOVEL 1 : 3 (0:2)

Opět nezvládnutý vstup do utkání znamenal další porážku. Jeseník se musel obejít bez dvou nejzkušenějších hráčů Sedláka a Jurčáka, kteří skórovali v minulém kole. Domácí tentokrát inkasovali už ve 3. a pak hned ve 13.minutě a zatímco před týdnem ve Velkých Losinách se dvoubrankové manko podařilo mužstvu smazat, tentokrát to byl soupeř nad síly jesenických hráčů. V 63.minutě dal kontaktní gól Skoupil, který potrestal z přímého volného kopu faul na Woitka. Jeseník v dalších minutách stupňoval svůj tlak, ale opět selhal při neproměňování šancí. V 83.minutě ze standardky skórovali také hosté a definitivně rozhodli o další jesenické porážce.

Branka: Skoupil.
Sestava: Mrlina – Harazin (46. Ivanič), Chovan, Keltner, Skoupil – Plhák, Juriš, Woitek, Glac – Bříza (46. Furik), Kysela (78. Kubík).

12.kolo – neděle 24.10.2010
HFK OLOMOUC B – JESENÍK 2 : 0 (1:0)

Jeseník zahájil třetí měsíc bez vítězství neúspěchem na hřišti holického „béčka“. Hosté sice v úvodu nehráli špatně a měli opět několik příležitostí, ve 43.minutě se ale HFK ujalo vedení po krásné kombinační akci. A na začátku druhé půle domácí po rohovém kopu zvýšili na 2:0. V nepříliš zajímavém utkání se Jeseník nezmohl na zdramatizování vývoje a k ničemu podstatnému se v druhé půli nedostal. „Už je to více v hlavách než v nohách. Leží na nás velká deka a nedokážeme se s tím pořádně poprat,“ komentoval výsledkovou krizi trenér Krobot. Jeseník klesl na čtrnácté místo s dvoubodovým náskokem na předposlední Lipník a pětibodovým na poslední Zlaté Hory.

Sestava: Jaroš – Skoupil, Chovan (76. Juriš), Keltner, Harazin (67. Nepožitek) – Kubík, Jurčák, Woitek, Glac – Sedlák, Ivanič.

13.kolo – sobota 30.10.2010
JESENÍK – HRANICE n.M. 2 : 2 (2:1)

P1120139

Hodně smutku přineslo poslední podzimní kolo v Jeseníku. Domácí v tomto zápase dvakrát vedli, měli přesilovku a v závěru neproměnili penaltu. Další ze série zápasů, který prostě nešlo nevyhrát, ale mladý jesenický tým to „dokázal“. Už v 1.minutě otevřel skóre krásnou střelou Ivanič. Hosté sice ve 13. vyrovnali, ale ve 24. Woitek posunul míč na volného Kubíka a ten znovu vrátil domácím vedení. Jeseník byl lepší, ale v 50.minutě hosté podruhé vyrovnali znovu hlavou po vysokém centru. Jeseník byl v závěru blízko vítězství. Nejprve byl v 76.minutě po druhé žluté katě vyloučen hráč Hranic. V domácím náporu pak rozhodčí nařídil penaltu za faul na Břízu, jenže Sedlákův pokus gólman vyrazil.

Branky: Ivanič, Kubík.
Sestava: Jaroš – Skoupil, Chovan, Keltner, Glac – Kubík (80. Nepožitek), Juriš, Sedlák, Ivanič – Woitek (68. Bříza), Jurčák (44. Furik).

 16.kolo – sobota 6.11.2010
JESENÍK – DOLANY 0 : 4 (0:2)

Z rozhodnutí krajského svazu se v podzimní části předehrávala dvě jarní kola, což Jeseník nepřijal s přílišným potěšením. Důvod byl prostý, mužstvo totálně z formy by přivítalo co nejdříve ukončení podzimního trápení. Slabý výkon na domácím hřišti proti Dolanům byl vyvrcholením celkově špatného podzimu 2010. Jeseník měl opět problémy s optimální sestavou a navíc už v 15.minutě přišel o zraněného Keltnera. „Takový výsledek se těžko hodnotí, jsme opravdu ve velké krizi,“ dodal sklesle Ladislav Krobot, jehož trenérské dny na jesenické lavičce byly sečteny.

Sestava: Jeseník: Jaroš – Skoupil, Chovan, Keltner (15. Harazin), Glac – Kubík (75. Nepožitek), Juriš, Ivanič, Bříza – Woitek, Plhák.

17.kolo – sobota 13.11.2010
JESENÍK – URČICE 3 : 3 (0:2)

P1120188

Poslední utkání na podzim 2010 bylo zároveň posledním zápasem trenéra Ladislava Krobota, který po dohodě se po dohodě s vedením klubu loučil s jesenickou lavičkou po dlouhých deseti letech. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že už za pár měsíců se na trenérskou pozici v Jeseníku znovu vrátí a povede tým v první sezoně po sestupu do I.A třídy. Odveta s Určicemi měla dramatický průběh. Jeseník už po dvaceti minutách prohrával 0:2, pak otočil výsledek na 3:2 a osm minut před koncem Určice vyrovnaly.

Branky: Plhák, Kubík, Glac.
Jeseník: Mrlina – Harazin, Chovan, Jurčák (30. Bříza), Skoupil – Kubík (85. Nepožitek), Woitek, Sedlák, Glac – Ivanič, Plhák (73. Furik).

19.kolo – sobota 26.3.2011
JESENÍK – KRALICE 1 : 1 (0:0)

Jesenické mužstvo přezimovalo na předposledním místě tabulky se sedmibodovým náskokem na poslední Zlaté Hory a s jednobodovou ztrátou na záchranu. Tým se začal v lednu připravovat pod vedením trenéra Oty Jáně, který přivedl několik nových hráčů včetně brankáře Winklera. Jeseník čekala těžká soutěžní premiéra proti jednomu z favoritů soutěže a obstál v ní se ctí. Skóre otevřel po hodině z přímého kopu Kadeřábek a záhy šli hosté po vyloučení do oslabení, přesto se jim ale podařilo vyrovnat díky vlastnímu gólu domácích. Z jesenického týmu bylo cítit velké odhodlání poprat se o záchranu.

Branka: Kadeřábek.
Jeseník: Winkler – P. Glac, Skoupil, Harazin, Keltner – Bříza (80. Žák), Kadeřádek, Juriš, Tezner – Plhák (75. Stavinoha), Woitek.

20.kolo – neděle 3.4.2011
ÚSTÍ – JESENÍK 4 : 0 (4:0)

První jarní výjezd přinesl velký propadák nejen výsledkově, ale především herně a trenér Jáně hovořil o ostudném výkonu mužstva. Domácí rozhodli o hladkém vítězství čtyřmi góly už do poločasu a Jeseník mohl být rád, že si neodvezl z Ústí ještě horší debakl. Týmově ani individuálně naše hra ani zdaleka nesplňovala parametry krajského přeboru. Pokud bychom měli takto pokračovat, budeme to mít dost těžké,“ konstatoval po utkání jesenický kouč. Jeho mužstvo mělo po kolapsu v Ústí jen pět dnů na to, aby se připravilo na klíčový boj o záchranu – derby se Zlatými Horami.

Jeseník: Winkler – T. Glac, Skoupil, Juriš, Keltner – Bříza (75. Nepožitek), Kadeřábek (50. Žák), Tezner (54. Stavinoha), Plhák – P. Glac, Woitek.

21.kolo – sobota 9.4.2011
JESENÍK – ZLATÉ HORY 0 : 0

Severské derby o záchranu góly nepřineslo. Na „umělce“ se oba týmy prezentovaly opatrným fotbalem a bylo vidět, že nikdo nechce udělat chybu. Posílené Zlaté Hory, na jejichž lavičce po podzimu odvolaného trenéra Ševčíka nahradil Milan Biedrava, se v tomto období rozjížděly k velkolepé jízdě za záchranou, která se jim na rozdíl od Jeseníku podařila. V derby byli hosté blíže k vítězství, když ve druhém poločase neproměnili několik šancí.  Domácím hrdinou byl brankář Winkler, který mužstvo několikrát podržel. Jeseník dohrával posledních deset minut bez vyloučeného Břízy.

Jeseník: Winkler – P. Glac, Keltner, Woitek, Skoupil – Stavinoha (54. Žák), Juriš, Kadeřábek (85. T. Glac), Tezner – Plhák (57. Kubík), Bříza.

22.kolo – neděle 17.4.2011
ŽELATOVICE – JESENÍK  1 : 1

Hodně smůly provázelo Jeseník v dalším remízovém utkání jarní části. Hosté vstřelili tři góly, platil však pouze jeden, protože v dalších dvou případech překazil jesenickou radost odmávaný ofsajd. Sporné momenty přispěly k tomu, že Jeseník prodloužil čekání na soutěžní vítězství už na osm měsíců. Domácí Želatovice zůstaly dlužny své ofenzivní pověsti, přesto se po hodině hry ujaly vedení. V 82.minutě zařídil vyrovnání Kadeřábek zatočeným centrem přímo z rohového kopu. Hosté mohli litovat několika zahozených šancí, ale devět kol před koncem stále žila celkem reálná naděje na záchranu.

Branka: Kadeřábek.
Jeseník: Jaroš – T. Glac, Keltner, Harazin, Skoupil – P. Glac (81. Winkler), Juriš, Woitek, Tezner – Žák (65. Kadeřábek), Plhák.

23.kolo – sobota 23.4.2011
JESENÍK – HNĚVOTÍN 0 : 0

P1130382Čtvrtá remíza v pátém jarním utkání znamenala další komplikaci v boji o záchranu. Zároveň to byla derniéra trenéry Otty Jáně na jesenické lavičce. Po absolvování zimní přípravy a pouhých pěti odkoučovaných mistrovských zápasech v jarní části na vlastní žádost odstoupil z pozice trenéra. Důvodem byla lákavá nabídka na převzetí divizní Mohelnice, kterou Jáně přijal. Konečný výsledek 0:0 byl tentokrát pro jesenické mužstvo celkem lichotivý. V zápase totiž byli domácí horším týmem a soupeř z Hněvotína si zasloužil toto utkání vyhrát. Však také trenér Jáně po zápase hovořil o nejslabším výkonu svého mužstva v jarní sezoně. „Loučení jsem si představoval trochu jinak,“ poznamenal při odchodu z Jeseníku.

Sestava: Jaroš – T. Glac, Keltner, Harazin, Skoupil – P. Glac, Juriš, Kadeřábek (46. Kysela), Tezner (78. Žák) – Bříza (46. Plhák), Woitek.

24.kolo – sobota 30.4.2011
OSKAVA – JESENÍK 1 : 0

Osm kol před koncem přebírá mužstvo Jaroslav Zabloudil, někdejší kouč Bruntálu, Krnova či Města Albrechtice. Ani on ale nedokázal ve své premiéře vyburcovat mužstvo tak, aby konečně utnulo čekání na vítězství. Vyrovnaný duel v Oskavě rozhodla jediná gólová akce, když po půlhodině hry zužitkovali domácí standardní situaci. Po přestávce byl Jeseník lepší, otevřel hru a nabídl tak nebezpečné brejky domácím. Skóre už se ale nezměnilo. Sedm kol před koncem ztrácel Jeseník na záchranu čtyři body. Navíc manko posledních Zlatých Hor na předposlední Jeseník bylo už jen dvoubodové.

Jeseník: Jaroš – Keltner, Skoupil, Harazin, T. Glac – Plhák, Kadeřábek (46. Bříza), Woitek, Juriš, P. Glac (70. Stavinoha) – Kysela.

25.kolo – sobota 7.5.2011
JESENÍK – VELKÉ LOSINY 2 : 2 (1:1)

Čtvrté domácí vystoupení v jarní sezoně přineslo čtvrtou domácí remízu a situace se záchranou už byla více než kritická. Jeseník v tomto duelu dvakrát neuhlídal pověstného kanonýra Navrátila, Velké Losiny ale těsné vedení ani jednou neudržely. Na 1:1 vyrovnával Kysela, konečný výsledek 2:2 stanovil deset minut před koncem Skoupil z nařízené penalty, po které se hosté hodně zlobili na rozhodčího. Z pohledu vývoje v soutěži další domácí remíza pochopitelně nic neřešila a za pouhé čtyři dny čekalo Jeseník další klíčové utkání o záchranu v Lipníku.

Branky: 10. Kysela, 80. Skoupil (p.k.) – 6. a 57. Navrátil.
Jeseník: Winkler – Keltner, Skoupil, Harazin, T. Glac (56. Žák) – Tezner, Juriš, Woitek (65. Bříza), P. Glac – Plhák (58. Kadeřábek), Kysela.

18.kolo – středa 11.5.2011
LIPNÍK n.B. – JESENÍK 0 : 0

Nepříznivé počasí na konci března neumožnilo odehrát úvodní jarní kolo, které se tak dohrávalo až v polovině května. Uprostřed pracovního týdne musel jet Jeseník k zápasu „o šest bodů“ do dalekého Lipníka, jenž patřil rovněž do pásma ohrožení. Zápas skončil – jak jinak – remízou. Domácí mužstvo bylo v utkání nebezpečnější a v závěru hosty podržel výbornými zákroky gólman Winkler. Na druhé straně spálil největší tutovku Plhák, který už věděl, že po sezoně zamíří do Zlatých Hor, kde dostal i pracovní příležitost. Právě zlatohorské mužstvo se po tomto dohrávaném kole bodově dotáhlo na Jeseník a díky lepší bilanci ze vzájemných utkání poslalo jesenický tým na samotné dno krajské tabulky.

Jeseník: Winkler – Keltner, Harazin, Woitek, Skoupil – Tezner (70. Furik), Kadeřábek, Juriš, Kysela – Plhák (80. Kubík), Bříza (55. T. Glac).

26.kolo – sobota 14.5.2011
LITOVEL – JESENÍK 1 : 0 (1:0)

Tři dny po remíze v Lipníku jel Jeseník do Litovle, která stále živila naději na celkové prvenství v soutěži. Pro jesenické mužstvo už byl každý duel existenčním a ten v Litovli rozhodla hlavička domácího hráče z 26.minuty. Jinak byl ale zápas vyrovnaný a hosté opět naříkali na velkou smůlu a neschopnost při zakončení. V dosavadních devíti jarních utkáních dalo mužstvo pouhé čtyři branky. „Ale nevzdáváme to, bojujeme dál, od toho tam jsme,“ burdoval po utkání trenér Zabloudil. Naopak mnozí jeseničtí příznivci už nad mužstvem zlomili hůl.

Sestava: Winkler – Keltner, Woitek, Harazin, Skoupil – Tezner (46. Bříza), Juriš, Žák, Kubík (81. Glac) – Kadeřábek (46. Plhák), Kysela.

27.kolo – sobota 21.5.2011
JESENÍK – HFK OLOMOUC B 0 : 2 (0:1)

P1120171

Ve hře bylo ještě stále dvanáct bodů, jejichž zisk by pochopitelně stačil na bezproblémové udržení přeboru. Ukázaly to koneckonců Zlaté Hory, které v závěrečných čtyřech kolech třikrát vyhrály a s velkým náskokem se zachránily. Jeseníku se podobný počin nepovedl a po domácí prohře s holickou rezervou začal sestup dostávat konkrétní obrysy. „Nemáme gólového hráče, který se prosadí v šestnáctce a dá gól,“ konstatoval ke střelecké nemohoucnosti trenér Zabloudil. HFK dalo první gól po dvaceti minutách, vítěznou pojistku potom z brejku minutu před koncem, kdy už hráli domácí vabank.

Jeseník: Winkler – Keltner, Woitek, Harazin, Skoupil – Tezner (46. Furik), Juriš, Žák (59. Kubík), Bříza – Kadeřábek, Plhák (57. Kysela).

28.kolo – neděle 29.5.2011
HRANICE – JESENÍK 2 : 0 (1:0)

Hotovo, konec, sestup. Po dvou desetiletích strávených v nejvyšší krajské soutěži se letitý účastník přeboru pakuje do I.A třídy. Definitivně o tom rozhodla porážka na hřišti Hranic bojujících v té době o postup do divize. Jeseník inkasoval poprvé po půlhodině hry, druhý gól dostal z brejku v poslední minutě zápasu. „Zklamání je velké, o to víc, když jsme většinu zápasů v soutěži remizovali nebo prohráli pouze o jediný gól. Většina soupeřů se mnohdy i diví, jak můžeme být s naší hrou na posledním místě tabulky, ale proměňování šancí je opravdu náš veliký problém, který nás dostal až na dno,“ řekl bezprostředně po sestupu sekretář klubu Aleš Salva.

Jeseník: Winkler – Bříza, Keltner, Harazin, Skoupil – Tezner (60. Furik), Žák, Juriš, Kubík (66. Nepožitek) – Kysela, Plhák.

29.kolo – sobota 4.6.2011
JESENÍK – KOZLOVICE 2 : 1 (2:0)

Po devíti měsících se konečně dočkali. Jeseník prolomil střeleckou nemohoucnost a v předposledním kole si připsal čtvrtou výhru v sezoně. Byla to však bezvýznamná náplast na velké sestupové zklamání. Z mužstva jako by v tomto střetnutí konečně spadla psychická deka z hrozby sestupu, hrálo uvolněně a rozloučilo se s domácími diváky zaslouženým vítězstvím. Už v prvním poločase o něm rozhodly góly Woitka a Kysely, hosté snížili na začátku druhé půle a měli i šance na vyrovnání, ale Jeseník si výhru tentokrát sebrat nenechal.

Branky: Woitek, Kysela.
Sestava: Winkler – Harazin, Keltner, Skoupil, Juriš – Kubík (55. Furik), Kadeřábek, Woitek, Tezner – Kysela (86. Špička), Plhák.

30.kolo – sobota 11.6.2011
PŘEROV – JESENÍK 7 : 0 (3:0)

Domácí hráli v posledním kole o postup do divize na dálku s Kralicemi, Jeseník už dokončoval přebor v sestupové agónii a podle toho to také dopadlo. Trapná tečka zpackané sezony 2010/2011 přinesla nejhorší debakl v historii jesenického fotbalu. Přerov vedl v poločase 3:0 a v druhém dějství už se domácí více než na zápas soustředili na zprávy ze souběžně hraného utkání třetích Hranic s prvními Kralicemi. V něm vyhrály Hranice 3:2 a tak se přerovský fotbal po letech vrátil do divize. Jeseník debaklem jen potvrdil poslední místo v tabulce, spolu s ním sestoupil předposlední Lipník. Následující čtyři sezony strávil FK Jeseník v I.A třídě, kterou letos s velkým náskokem vyhrál a vrací se do krajského přeboru. Sezona 2010/2011 budiž mementem a poučením do budoucna.

1 Viktorie Přerov 30 17 8 5 67:37 59
2 FC Kralice n. H. 30 18 4 8 58:38 58
3 SK Hranice 30 16 9 5 62:36 57
4 1.HFK Olomouc B 30 16 1 13 54:42 49
5 TJ Tatran Litovel 30 15 4 11 54:46 49
6 Sokol Ústí 30 12 8 10 61:51 44
7 Sokol Určice 30 11 10 9 54:54 43
8 Jiskra Oskava 30 12 5 13 56:59 41
9 FK Kozlovice 30 12 4 14 48:55 40
10 Sokol Velké Losiny 30 9 9 12 71:74 36
11 FC Želatovice 30 10 5 15 58:68 35
12 FC Hněvotín 30 8 10 12 40:50 34
13 Zlaté Hory 30 9 7 14 42:53 34
14 FC Dolany 30 9 6 15 45:60 33
15 Spartak Lipník n. B 30 6 10 14 36:54 28
16 FK Jeseník 30 4 12 14 30:59 24