Velké Losiny – Jeseník 0:2

Zpráva o tom, jak se rodilo velké vítězství nad Velkými Losinami.

FOTOGALERIE ZDE
Jesenický fotbal si o další týden prodloužil trůnění na vrcholu krajského přeboru. Pomohla k tomu výhra nad kvalitním a respektovaným mužstvem Velkých Losin. Mužstvem, které ještě dvě kola nazpět nevědělo, co to je porážka a teď si připsalo druhou v řadě. Navíc po roce prohrálo doma. A navíc nedalo ani gól. A navíc jesenickou branku větším nebezpečím takřka neohrozilo.

Přesto to byl dobrý zápas i zásluhou domácího týmu. Bojovný a zarputilý fotbal o každičký metr hrací plochy zpočátku neměl optického vítěze. Oba celky nešetřily v úvodních minutách s opatrností a není se co divit – obě strany si dobře uvědomovaly nejen důležitost vzájemného střetnutí, ale také ofenzivní sílu a kvalitu protivníka, který je schopen okamžitě udeřit a potrestat jakékoliv zaváhání. A tak se v úvodu hrál sice přímočarý a rychlý fotbal, ale dlouho bez šancí. Až v desáté minutě se na levé straně uvolnil Plhák a z úhlu pěkně protáhl brankáře Hatalu. Potom přes obránce nebezpečně pálil Bříza. A svůj příspěvek přinesl i rychlý Kysela, který celý zápas dělal v obranných řadách soupeře pořádný vítr. Právě po faulu na něj se ve 37.minutě kopala penalta, když domácí brankář při vybíhání srazil jesenického útočníka k zemi. Jasný faul potrestal neomylný exekutor Broňa Mlynář a Jeseník vedl.

A byl to zlomový moment do té doby vyrovnaného zápasu. Od inkasované branky se domácí postupně vytráceli. V druhém poločase sice měli určité náznaky trvalejšího náporu, ale jesenická obrana si soupeře hlídala a nenechala se překvapit. Překvapení ovšem připravil rozhodčí Motal, který vypíchnutí balonu směrem k jesenické brance a následné hraní rukama brankářem Pastuchou posoudil jako „malou domů“ a nařídil nepřímý volný kop ze vzdálenosti dvanácti metrů. Domácí střelec si naštěstí spletl branku s nebesy.

Jeseník byl zarputilejší a agresivním napadáním dostával losinskou rozehrávku do úzkých. Další z mnoha brejků zastavoval obránce Smrž faulem na Kyselu a uviděl druhou žlutou kartu. Přesilovku od 83.minutě Jeseník využil, když do otevřené obrany podnikl nečekaný sprinterský výpad střídající Václav Keltner. Svůj sólový únik proměnil nekompromisní dělovkou do horního rohu branky a kdyby měl po vyčerpávajícím úprku dost sil, běžel by v oslavném řevu dál a dál. Naštěstí za brankou padl vyčerpáním, takže šťastní spoluhráči na něj mohli v euforické oslavě naskákat. Jeseník vyhrál 2:0.

Za zmínku samozřejmě stojí vynikající podpora jesenických diváků, kteří přijeli v početné sestavě a postarali se o fotbalovou kulisu v hledišti. Oslavná děkovačka po vítězném zápase utkví jesenickým hráčům dlouho v paměti.

Trenér Velkých Losin Jiří Mika: „Zápas měl vysokou úroveň, přivítali jsme velice silného soupeře, své možnosti Jeseník už loni ukazoval v I. A třídě, má dobrý kompaktní mančaft, který je dlouho pohromadě. Hosty gól z penalty samozřejmě nakopl, dokázali k nám rychle přistupovat, dobře zdvojovali naše hráče a řadu našich akci likvidovali již v prvopočátku, takže nakonec zaslouženě uspěli. Klukům dnes nemohu upřít bojovnost, ale na míči byl Jeseník tentokrát silnější.“ (zdroj: Šumperský deník)

Trenér Jeseníku Petr Ševčík: „Každý zápas chceme vyhrát, ale s Losinami je to pro nás výjimečný souboj. Je to soupeř, kterého máme nejblíž, takže to bereme jako derby. A porazit Losiny na jejich hřišti, to je cenný skalp. Vyhráli jsme dnes proto, že jsme měli větší chuť do hry a byli jsme silnější.“

FOTOGALERIE ZDE

Sestava: Pastucha – Novák (72. Keltner), Karakasidis, Macura, Vavrač – Marcinov (75. Nepožitek), Minka, Mlynář, Plhák (85. Hanzlík) – Bříza (92. Schneider), Kysela (89. Glac). Branky: Mlynář, Keltner. Žluté karty: Minka, Kysela, Mlynář, Bříza. Diváci: 340.