Rozhovor s trenérem Ševčíkem

sevcikJeseník zvládl podzimní část sezony lépe, než by si kdokoliv troufal předvídat. První místo a pětibodový náskok na druhé Ústí je nečekaný a pro mnohé senzační výsledek. Ještě potěšitelnější je herní projev mužstva, a celková atmosféra v týmu. Jeseníku to zkrátka šlape. Trenér aktuálního lídra přeboru Petr Ševčík může být maximálně spokojený.

Kde hledat hlavní důvody úspěšné podzimní jesenické jízdy, která navázala na jarní vítěznou šňůru v I.A třídě?

Především, podařilo se zachovat hráčský kádr, nikdo z klíčových hráčů nás neopustil. To byl základ úspěchu, protože současný Jeseník má opravdu vysokou hráčskou kvalitu. Díky tomu jsme dokázali něco, na co si nikdo před začátkem soutěže netroufl ani pomyslet.

Před začátkem sezony jsi vyjádřil přání dokončit podzim do pátého místa. Je první pozice a pětibodový náskok především obrázkem kvality Jeseníku, nebo, řekněme, nižší úrovně soupeřů, než jakou jste před začátkem soutěže čekali?

Čtyři roky jsme v krajském přeboru nebyli, takže bylo obtížné zhodnotit kvalitu soutěže. Nemyslím si ale, že jsme první jen proto, že ostatní hráli hůř, než se čekalo. Základ našeho úspěchu vidím v širokém kádru a hlavně v kvalitě nejen základní sestavy, ale celé lavičky. Je to možná drzé tvrzení, ale nikdo z hráčů Jeseníku na soupisce není jen kusem do počtu. Když se někdo zraní, jiný ho může plnohodnotně nahradit. V tom vidím naši velkou výhodu oproti soupeřům.

Ze sedmnácti zápasů jsme čtyřikrát ztratili body za jednu prohru a tři remízy. Jak hodnotíš podzim z pohledu těchto dílčích výsledků.

Všechny ty remízy považuji za naši ztrátu, protože ve všech případech jsme to byli my, kdo chtěl více vyhrát a nespokojil se jen s bodem. A co se týká prohry v Určicích, myslím si, že ta přišla v pravý čas. Hráli jsme hrozně, nesoustředěně a tento neúspěch nás nakopl, trochu nás to vrátilo na zem a hráči si uvědomili, že nemůžeme čekat výsledek bez poctivého a stoprocentního přístupu.

Jeseník proletěl loňskou I.A třídou s velkou suverenitou. V krajském přeboru už je to mnohem vyrovnanější. Jaký je z herního pohledu hlavní rozdíl mezi těmito dvěma soutěžemi?

Rozdíl je v taktické vyspělosti mužstev. V krajském přeboru najdeme více hráčů se zkušenostmi z vyšších soutěží a na hře těchto mužstev je to vidět. Více mluví mezi sebou, umějí se přizpůsobit vývoji zápasu a rozdíl je i v herním stylu utkání doma a venku. To v I.A třídě nebylo.

Není bez zajíma21cvosti, že na prvních dvou místech kraje jsou nováčci, kteří loni kralovali v obou skupinách I.A třídy. Co tomu říkáš?

Znovu se budu opakovat, je to výsledek hráčské kvality těchto mužstev. A myslím si, že Ústí je vepředu po zásluze. U nás odehráli nejlepší zápas a byl to krásný fotbal. Všichni ostatní, i když mají také svoji nespornou kvalitu, nebyli takovým soupeřem jako Ústí. Ve Velkých Losinách jsme vyhráli i bez Lukáše Woitka, v Medlově jsme to zvládli prakticky o deseti. A Šternberk, který má velice dobrý mančaft, u nás hlavně bránil remízu.

V čem vidíš rezervy současného mužstva Jeseníku?

Co nás určitě trápilo, byla koncovka. Vím, že nemůžeme každému dát deset, ale těch gólových šancí, které jsme během podzimu zahazovali, bylo až příliš. Ale nekritizuji to, jen pojmenovávám naše rezervy. Je to amatérský fotbal.

Co obrana?

Dostali jsme devatenáct gólů, což je druhý nejnižší počet. Trochu nám to zpočátku vázlo na krajích obrany, ale během sezony se beci zlepšovali.

A naše oblíbené téma brankáři?

To je na Jesenicku dlouhodobý a velký problém. V okrese vím o třech dobrých brankářích, z toho dva jsou u nás. Je jasné, že to není ideální. Pastucha si prodlužuje kariéru a do budoucna s ním nemůžeme počítat. Vrána studuje a během semestrů moc netrénuje. Do budoucna je to těžko řešitelný problém.

Jak prožívá kabina skutečnost, že Jeseník vede přebor a na jaře může bojovat o postup do divize?

Hráči jsou emotivně naladění a žijí tím. Téma divize beru s nadhledem, stejně jako vedení klubu, protože je to naprosto předčasné téma. Ale pro mužstvo je jen dobře, když má společný cíl a snaží se za ním jít. A pokud by se to povedlo, bylo by to krásné a pro všechny kluky asi vrchol fotbalové kariéry.

Jak je naplánována zimní příprava?

Začneme 19. ledna a budeme trénovat dvoufázově až do společného soustředění, které nás čeká o jarních prázdninách opět v jesenických lázních. Po soustředění pokračujeme tréninkovou fází třikrát týdně plus víkendové přípravné zápasy.

Co vás čeká na soustředění?

Jako vždy těžká hrubá příprava bez míče. Lázně nám poskytují všechno, co od takového soustředění čekáme, tedy kopce, rehabilitaci, běžky, brusle a je to i kousek na naše hřiště.

Hráči rádi mluví o tom, jaká jsou dobrá parta. Jak to vnímáš z pohledu trenéra?

Na hřišti a v kabině je to vidět, atmosféra je tam úžasná. Co se děje v soukromí, to už moc hodnotit nemůžu, protože se toho příliš neúčastním. Ale vím, že hráči spolu chodí i jinam na mimosportovní aktivity.

Změní se kádr pro jarní sezonu?

Myslím, že zůstane beze změn. Máme vytipovaného jednoho útočníka, který by byl pro nás velkou posilou, ale jednání budou teprve probíhat.

O ambicích vedoucího týmu přeboru asi není třeba hovořit. Jak ale vidíš šance Jeseníku na celkové vítězství?

Já říkám otevřeně, že tu soutěž chci vyhrát. A mám-li mluvit za sebe, udělám pro to maximum po trenérské stránce. Uvidíme, jestli to bude stačit.

Fotbal má historicky dost pošramocenou pověst a to i na amatérské úrovni. Věříš, že se bude na jaře rozhodovat pouze na hřišti?

Ano, pevně věřím, že to tak bude. Fotbal je natolik krásný, že si to zaslouží. A co se týká například výkonů rozhodčích, je vidět, že v krajském přeboru je jejich úroveň vyšší než v I.A třídě. Byl jsem mile překvapený kvalitou rozhodčích v krajském přeboru. Nemůžeme říct, že by nám někdo během podzimu nějakým rozhodnutím vyloženě ublížil.

Máš nějaké zprávy o případných divizních ambicích jiných mužstev z popředí přeboru?

Určitě nejsme jediní, kdo chtějí vyhrát a kdo mají reálnou šanci na vítězství. Otázkou je, kdo bude chtít postupovat. Hodně se v této souvislosti mluví o Šternberku. Mají zázemí a podporu hráčů na velice vysoké úrovni.

Během roku jsme volili Muže zápasu. Kdo je z tvého pohledu Mužem podzimní sezony?

Moje volba je jednoznačně pro Davida Macuru. Jeho výkony v jeho letech jsou obdivuhodné. Nejen předváděnou hrou a stabilní formou bez výkyvů, ale i příkladným přístupem.



Poděkování trenéra Petra Ševčíka: „Za celé mužstvo a všechny hráče bych chtěl poděkovat všem za podporu, kterou nám během tohoto roku poskytovali. Myslím tím diváky, realizační tým, výkonný výbor klubu, sponzory a všechny dobrovolníky, kteří pro klub pracují. Chtěl bych pochválit vedení klubu za to, jak nám pomáhá a podporuje nás. Speciálně chceme poděkovat Ondřejovické strojírně za materiálové vybavení, které nám poskytli během podzimní sezony.