Žáci na turnaji ve Vidnavě

Druhé a třetí místo přivezli jeseničtí žáci z halového turnaje starších žáků pořádaného vidnavským fotbalovým klubem. Prvenství si z Vidnavy odvezly Mikulovice.

Do Vidnavy odjelo čtrnáct hráčů FK Jeseník, z toho ale pouze pět starších žáků. Zbytek kádru tvořili hráči mladší kategorie. Z podzimního kádru U-15 hrajícího krajský přebor, scházeli hráči, kteří působí v Jeseníku formou hostování nebo střídavých startů. Ti nastupovali ve Vidnavě za své mateřské kluby.

Trenéři Aleš Salva a Jan Malysa upustili od původní myšlenky rozdělit hráče na starší a mladší. Jeseník nakonec postavil dva věkově a výkonnostně rovnocenné týmy v tomto složení: FK Jeseník „zelení“: Vajda – Bouchal, Buček, Horák, Latzel, Plšek, Tulis a trenér Salva. FK Jeseník „černí“: Malysa – Cundrla, Dostál, Krézek, Sedlák, Sytař, Švec a trenér Malysa st.

Pořadatelé na čele s ředitelem turnaje Petrem Bašným zvolil při účasti deseti týmů hrací systém dvou skupin po pěti s postupem dvou nejlepších do semifinále. O pořadí na dalších místech se nehrálo.

SKUPINA A

FK Jeseník „zelení“ pod vedením trenéra Salvy se od prvního utkání snažili předvádět kombinační fotbal a sérií přihrávek si vytvářet gólové příležitosti. Navíc se v brance mohli spolehnout na jistého brankáře Vajdu. Po vítězství nad Vidnavou 4:1, Černou Vodou 5:0 a Javorníkem 5:2 nastoupil jesenický výběr k finále skupiny proti rovněž neporaženým Zlatým Horám. Ve vyrovnaném průběhu se dvakrát prosadil soupeř, poté Latzel snížil na 1:2, ale na vyrovnání, které by znamenalo prvenství ve skupině, už Jeseník neměl čas ani dostatek sil. Postup z druhého místa znamenal, že v semifinále narazí „zelení“ na favorizované Mikulovice.

SKUPINA B

Jesenický tým v černých dresech měl horší rozjezd a spoléhal se především na individuální kvalitu Cundrly, který herně i střelecky táhl svůj celek za postupem. Po těsném vítězství 3:2 nad druhým vidnavským družstvem se Jeseník postavil Mikulovicím a v utkání dvakrát vedl, aby nakonec po nezvládnutém závěru podlehl 2:4. Infarktovou poslední minutu přinesl souboj s Lipovou, která 35 vteřin před koncem vyrovnala výsledek na 1:1, ale v závěrečných momentech vrátil vítězství na jesenickou stranu Krézek. Vysoké vítězství 6:2 v posledním utkání proti Supíkovicím potvrdilo zlepšující se výkonnost týmu a poslalo svěřence trenéra Malysy do semifinále z druhého místa.

SEMIFINÁLE

V prvním semifinále se hráči „černého“ týmu postavili vítězům skupiny A Zlatým Horám. Opatrné utkání nepřineslo příliš mnoho gólových šancí a Jeseník se radoval z těsného vítězství 2:1, když dvě minuty před koncem zaskočil zlatohorského brankáře přízemní střelou z úhlu Cundrla.
Do druhého semifinále nastoupil „zelený“ Jeseník proti vítězům skupiny B z Mikulovic. Šanci na finále v jesenickém složení přiblížil po pěti minutách hry Plšek, který na bližší tyči tečoval Tulisův rohový kop. Vedení nevydrželo dlouho a nejlepší střelec turnaje Kocourek čtyřmi nechytatelnými ranami otočil výsledek. Po výsledku 4:1 se z finálové účasti radovaly Mikulovice.

O 3.MÍSTO

Tým Jeseník „zelení“ se proti Zlatým Horám poučil z prvního vzájemného utkání a odvetu zvládl s čistým kontem. Po vítězství 2:0 se Jeseník radoval ze zisku třetího místa. Skóre otevřel z úhlu Latzel, pojistku dával tři minuty před koncem Tulis. Na Zlaté Hory, které svými výkony táhl nejlepší hráč celého turnaje Kmínek, zbylo nepopulární čtvrté místo.

VIDEO: sestřih z utkání Zlaté Hory – Jeseník 0:2 (o 3.místo)

FINÁLE

Družstvo Jeseník „černí“ nastupovalo do finále s vědomím, že cesta k úspěchu vede jedině přes ubránění nezadržitelného kanonýra Kocourka, který si vystřílel titul nejlepšího střelce turnaje s neuvěřitelnými 23 brankami v šesti zápasech. Také ve finále se prosadil třikrát a měl zásadní podíl na celkovém mikulovickém triumfu. Naše mužstvo se snažilo a dvakrát se dotáhlo na rozdíl jediné branky, ale prohru 2:5 odvrátit nedokázalo. Oba jesenické góly zařídil Cundrla, když první branku dával z penalty.

VIDEO: sestřih z utkání Mikulovice – Jeseník 5:2 (finále)

HODNOCENÍ

Turnaj ve Vidnavě měl dobrou úroveň jak po sportovní, tak i po organizační stránce. Pořadatelé kvůli menším rozměrům vidnavské haly zvolili systém hry bez postranních autových čar, bohužel to hráče často svádělo k nefotbalovým narážečkám o mantinel. Ke cti jesenických hráčů slouží fakt, že se k tomuto řešení prakticky neuchylovali, snažili se hrát kombinačně a hlavně tým „zelených“ předváděl kolektivní pojetí fotbalu. Druhý jesenický tým „černí“ se více spoléhal na individuální kvality Tomáše Cundrly a jeho sólové akce byly pro branku soupeře vždy velkým nebezpečím. V sestavách obou našich týmů převládala jména z kádru U-13, kteří to s míčem umějí, jsou fotbaloví, ale fyzická ztráta proti soupeřům o dva až tři roky starším hraje i v halovém fotbale klíčovou roli. Z tohoto pohledu jsou druhé a třetí místo pro Jeseník uspokojivým výsledkem.

FOTOGALERIE

VIDEO – utkání o 3.místo

VIDEO – finále