HALOVÝ TURNAJ ŠTERNBERK

V sobotu 27. února 2016 jsme se vydali opět ke konfrontaci našeho mládežnického mužstva mladších žáků ročník narození 2004 a 2005 do sportovní haly ve Šternberku, kde jsme v lednu v posledním zápase přišli o stupně vítězů. Zkušenosti z tohoto sportovního klání jsme tentokrát stoprocentně zúročili a odvezli si pohár za celkové vítězství.

Pořadatele turnaje v menší hale určili hrací systém, kdy se každý potkal s každým a na turnaji odehrál celkem sedm utkání. Průběh turnaje rozdělil mužstva na silnější a slabší čtveřici, kdy každé silnější mužstvo se aspoň jednou se slabším soupeřem trápilo a o vítězství rozhodovalo až v naprostém závěru. Jenom herně dominantní Uničov slabší soupeře přehrával i výsledkově. Mužstva ze silné čtyřky Lužice, Holice, Uničov a Jeseník se ve vzájemných zápasech rozešli smírně nerozhodným výsledkem a to až na utkání Jeseníku s domácími Lužicemi, které naši hráči dotáhli do vítězného konce a položili základ k celkovému prvenství, ale pojďme postupně po stopách úspěchu.

Sestava FK Jeseník: Jan Vajda – Marian Bartoš, Matěj Valíček, Matyáš Ondrejkovič, Vojtěch Špelda – Jiří Kubánek, Adam Polčák, Samuel Planý, Artur Sroka – Matěj Dostál.

1.HFK Olomouc – FK Jeseník 1:1 (branka: Bartoš)

Na úvod jsme narazili na soupeře, kterého jsme herně přehrávali, ale brankové příležitosti neproměňovali. I když jsme se ujali Bartošovou střelou vedení, tak o toto těsné vedení jsme dvě minuty před koncem přišli po zbytečně chybě při bránění. I přes další gólové šance jsme se vítězné branky nedočkali.

SK Uničov – FK Jeseník 0:0

V tomto utkání stejně jako v celém turnaji jsme se mohli spolehnout na naší brankařskou jedničku, která soupeři nedovolili ani v jednom případě skórovat. Soupeř kromě střel ze střední vzdálenosti si vypracoval jenom jedinou obrovskou příležitost, k jeho smůle ji zlikvidoval Vajda v naší brance. Branku soupeře jsme ohrožovali jenom střeleckými pokusy ze střední vzdálenosti. Mužstvo bylo dobře takticky připraveno a zodpovědným výkonem dovedlo utkání do nerozhodného výsledku.

SK Chválkovice – FK Jeseník 0:2 (branky: Planý, Polčák)

Prvního vítězství jsme se dočkali až ve třetím utkání proti dalšímu mužstvu z Olomouce. Toto vítězství se vůbec nerodili lehce. Přes stálou převahu, jsme se nemohli střelecky prosadit a teprve až ve druhé polovině jsme rozhodli o svém vítězství.

FC Lužice – FK Jeseník 0:2 (branky: Sroka, Kubánek)

Proti domácí favoritu celého turnaje jsme nastoupili s odhodláním, pokorou a velkým nasazením, kdy jsme domácí hvězdičky nepouštěli do bezprostřední blízkosti naší branky. Domácím hráčům dělal velký problém náš vysunutý forčekink, kdy jsme se snažili eliminovat jejích rozehrávku z vlastní poloviny. Na druhou stranu jsme z každé možnosti ohrožovali domácího brankaře. Postupem času jsme začali přebírat iniciativitu v utkání a v polovině utkání jsme se dostali do vedení. Domácí brankař neudržel hlavičku Polčáka a jeho chybu potrestal Sroka. Jenom o chvíli později nádhernou individuální akci Kubánek rozhodl o našem zaslouženém vítězství. Ve zbytku utkání jsme držením míčem kontrolovali průběh utkání a domácí naděje nepustili ke zkomplikovaní našeho vítězství.

TJ Kovohutě Břidličná – FK Jeseník 0:1 (branka: Kubánek)

Po hodech přichází pust. Naši hráči si mysleli, že relativně slabší soupeř se porazí sám. I přes stálou převahu jsme neboli schopni vstřelit branku ani z těch nejvyloženějších šancí. Když už soupeř doufal v bezbrankový konec, tak mu čáru přes rozpočet vystavila dvojice Vajda s Kubánkem. Prvně jmenovaný v úplném závěru utkání vyvezl míč a přesnou přihrávkou vybídl osamoceného Kubánka ke skórování, což se také stalo. Míč přešel brankovou čáru pět vteřin před koncem utkání. Vítězství zasloužené, ale nakonec velmi šťastné.

TJ Granitol Moravský Beroun – FK Jeseník 2:5 (branky: Kubánek, Sroka, Špelda, Polčák, Bartoš)

Toto utkání jsme herně naprosto kontrolovali, ale výsledkově jsme se trápili. Do poloviny utkání jsme vedli jenom o branku a soupeři dovolili i vyrovnat. Teprve potom se kluci probrali a utkání rozhodli ve svůj prospěch. Inkasované branky jdou na vrub individuálních chyb naších obránců.

TJ Sokol Nový Malín – FK Jeseník 0:5 (branky: Špelda 2x, Planý, Kubánek, Sroka)

Do posledního utkání celého turnaje jsme vstupovali s vědomím, že jakékoliv vítězství nám zaručí celkové vítězství v turnaji. Od samotného začátku utkání jsme za tímto cílem šli zodpovědným výkonem. Hned v úvodních minutách jsme dvěma rychlými brankami rozhodli o našem vítězství, které jsme ve zbytku utkání kontrolovali a ještě i skóre navýšili.

Konečná tabulka turnaje: 1. FK Jeseník 17 bodů, 2. SK Uničov 15 bodů, 3. 1. HFK Olomouc 15 bodů, 4. FC Lužice 12 bodů, 5. TJ Kovohutě Břidličná 9 bodů, 6. TJ Granitol Moravský Beroun 4 body, 7. SK Chválkovice 4 body, 8. TJ Sokol Nový Malín 1 bod.

Organizátoři turnaje vyhlásili nejlepším hráčem celého turnaje našeho Jana Vajdu.

Zhodnocení turnaje:  Na turnaj jsme odjížděli kvůli nemocem ne zcela kompletní a v plné síle, ale přesto jsme velice kvalitním a zodpovědným výkonem dokázali celý turnaj vyhrát. Mužstvo se snažilo po celý turnaj hrát kombinační fotbal a kromě herně suverénního Uničova bylo vždy lepším týmem. Stejně jako na předchozím akcích i tento turnaj nás nezastihl v oslnivé střelecké formě. Naopak na druhé straně můžeme být spokojení s přístupem k celému turnaji. Obranná fáze v čele s Janem Vajdou fungovala na jedničku a tím byl položen základní kámen k celkovému vítězství. Kluci v turnaji prodali zkušenosti, které získali na předchozích turnajích. Vítězství pro hráče je povzbuzením do další práce v jejích fotbalovém růstu.

Autor: Jiří Kubánek

CIMG5630