Jeseník na prahu jara

Už v sobotu vstoupí naše mužstvo do jarní části sezony. Nováček bude bojovat o setrvání v moravskoslezské divizi, kde ho čeká těžký boj o záchranu. A trenér Petr Ševčík má pár dní před startem jara starosti se zdravotním stavem hráčů.

Jak jsi spokojený se zimní přípravou?

Co se týká přístupu hráčů a tréninkové docházky, tak vyslovuji maximální spokojenost. Mužstvo je fyzicky dobře připravené a na sezonu se těší. Ale trápila nás zranění hráčů, což přetrvává doteď. Hodně hráčů má problémy a to je velká svízel pár dnů před prvním mistrákem.

Konkrétně?

Největší problém máme do útoku. Pavel Kysela má z minulého týdne natažené vazy v kotníku. Lukáše Woitka bolí pata a nedošlapuje na pravou nohu. Adam Bříza má stejný problém, několik týdnů netrénoval a je v přípravě taky jen na půl plynu. Kuba Karakasidis laboroval s achilovkou. Martin Hanzlík netrénoval kvůli otřesu mozku z poslední přípravy.

Kdo tedy určitě v sobotu nenastoupí?

Stoprocentně Kysela hrát nebude. Ostatní hráče sledujeme, ptáme se a uvidíme. Ukáže se ve čtvrtek nebo až po pátečním tréninku.

V přípravě sehrál Jeseník čtyři zápasy. Co ti herně ukázaly?

Tentokrát jsme zvolili soupeře z nižší soutěže. Neříkám, že byli slabí, ale nikdo nás herně neprověřil tak, jak bych si představoval. Ty zápasy nás nedonutily tvořit nebo organizovaně bránit, i když třeba s Břidličnou jsme prohráli. Ale výsledky v přípravě nehrají roli. Celkově zhodnoceno nám ty přáteláky moc neukázaly.

V minulých dvou sezonách jsme do jarní části vstupovali jako největší favorit na vítězství v soutěži. Projevuje se současná odlišná situace v atmosféře v mužstvu?

Neprojevuje se to nijak, žádnou nervozitu necítíme. Víme, že v posledních letech jsme hráli vždycky o čelo a teď jdeme hrát o záchranu, ale hráči z toho určitě nejsou nijak zakřiknutí a na sezonu se těší.

Skoro všichni kolem nás posilují, Jeseník pokračuje ve stejném složení jako na podzim. Je to problém?

Víme všichni, jak to je. Do Jeseníku se nikomu nechce, a když ano, tak nabídka pro hráče je v této soutěži nezajímavá. Na výběr v regionu toho moc není a ekonomicky si klub nemůže moc dovolovat. Takže hrajeme s tím, co máme. Zkoušeli jsme Marka Smrže z Velkých Losin, ale jeho angažmá nedopadlo kvůli práci.

Do přípravy jsi ale přizval dva dorostence…

Ano, Martina Janíčka a Jirku Mráze. Chtěli jsme zkoušet i Josefa Prachaře, ale ten kvůli zranění netrénoval a teď se připojil do přípravy dorostu. Jirka Mráz ale v prvním zápase hrát nemůže kvůli trestu za vyloučení v Havířově.

Jak ti vyhovuje spolupráce s novým asistentem Pepou Zbýňovcem?

Je to  přínosné. Má vystudovanou tělovýchovu, vnesl do přípravy nové prvky, má čas kvalitně nachystat tréninky a oživil přípravu. Navíc má k mužstvu blízko i mimo hřiště. Zatím to vidím pozitivně.

Bude se měnit herní strategie či rozestavení mužstva?

Zřejmě se vrátíme k modelu stoperské dvojice Karakasidis – Macura. Broňa Mlynář by měl operovat před nimi, jako zatažený záložník. Teď má dobře natrénováno a je nachystaný na to, aby se více zapojil do organizace hry směrem dopředu a byl víc s balonem.

V sobotu nás čeká jarní premiéra proti Opavě. Co čekáš od zápasu?

Všichni máme v živé paměti, co s námi prováděli na podzim v Opavě, kde jsme byli pod soustavným tlakem. Upozorňoval jsem hráče, že to bude opět atletická záležitost. Opava má výborné fotbalisty, všichni prošli celostátní dorosteneckou ligou a bude to hlavně o našem přístupu, o chuti poprat se a také o štěstí Na úvod je to určitě velmi těžký a nepříjemný soupeř.

Věříš, že Jeseník udrží divizi?

Musím říct, že jsem ani neuvažoval o tom, že by snad Jeseník spadl. Pevně věříme, že to zvládneme. Fotbalově na to určitě máme. A jestli se nepovede Opava, tak se povedou jiné zápasy.