Něco o myšlence zimního stadionu

Stavět nové sportoviště na úkor stávajícího považuji za nejapný žert, který bohužel někdo myslí vážně.

Na začátku tohoto volebního období přišel začínající komunální politik Stanislav Kukučka, bývalý výborný lyžař, aktivní hráč Lázeňské hokejové ligy, zkrátka sportovec tělem i duší, se smělou myšlenkou výstavby zimního stadionu. Fotbalový klub Jeseník tento návrh vítá, podporuje a fandí mu. S jedním zásadním ale! Postavte to kdekoliv, jen ne na místě současného tréninkového hřiště fotbalového klubu, které funguje, slouží dvěma stovkám dětí, je maximálně využívané, udržované, a bez něhož si činnost našich šesti mládežnických mužstev a dalších desítek dětí v přípravce neumíme a nechceme představit.

Idea výstavby zimáku v Jeseníku není ničím novým a pokusů v minulosti bylo několik. Osobně jsem se na začátku tohoto tisíciletí v této věci angažoval když jsme s Pavlem Gotthardem, Lubošem Hrubým, Mirkem Javoříkem a dalšími hokejisty tlačili na tehdejší vedení města, aby v Jeseníku vyrostl důstojný hokejový stánek, a ne pouhé „švindl“ kluziště v lázních. Promlouvali jsme k zastupitelům, jednali u starosty Krátkého, psali články do novin. Padaly návrhy na lokalitu kasáren či za sportovní halou. A nevyšlo to. Možná i proto, že náš tehdejší lobbing byl značně neohrabaný a amatérský. Z tohoto hlediska mají současní propagátoři myšlenky zimního stadionu určitě větší šance. Podařilo se jim dostat plán do dlouhodobých investičních záměrů města, brzy se začne pracovat na studii proveditelnosti, zaangažovali bývalé hokejové šampiony Milana Hniličku a Martina Procházku. A představili své vize Andreji Babišovi.

Andrej Babiš, který podle současných volebních preferencí bude s velkou pravděpodobností sestavovat příští vládu, přijel do Jeseníku 9. června. Prohlédl si fotbalový stadion, kde jsme se potkali. Výše uvedený text jsem shrnul do jedné věty a řekl jsem panu Babišovi: „My s tím nesouhlasíme a považujeme za nesmysl, aby se bouralo současné fungující sportoviště jen proto, aby na jeho místě mohlo vyrůst jiné.“ Pan Babiš se zamyslel a pak se zeptal: „A za tu novou halu by se to nezmestilo?“ Starosta Adam Kalous pokrčil rameny a odvětil: „No, asi zmestilo.“

Takže je to vyřešené. Tuhle záležitost si FK Jeseník dovoluje považovat za uzavřenou.  Na místě, kde se už asi sedmdesát let hraje fotbal, se i nadále bude hrát fotbal. A i fotbalisti si v zimní pauze rádi půjdou zabruslit a zahrát hokej na nový zimák o kus dál. Držíme palce.

Více o zimním stadionu v Jeseníku zde: https://www.facebook.com/groups/zimnistadionjesenik/?fref=ts