Jeseník – Nový Jičín 4 : 2

Tohle tedy bylo něco. Po třech porážkách v řadě jesenické mužstvo zastavilo pozvolný pád a udělalo obří skok směrem k záchraně. Co ale je mnohem zásadnější: excelentní výkon, kolektivní práce, radost ze hry, krásné góly, fotbal ve své nejlepší možné podobě.

FOTOGALERIE

Jeseník porazil nejlepší tým jara a jednoho ze žhavých kandidátů na postup. Soupeř ukázal fotbalovost, působil sehraným dojmem, dobře kombinoval a hlavně: sebevědomí, podpořené šňůrou úspěchů, stříkalo z novojičínských hráčů na všechny strany. Tohle mužstvo si věří a hraje fotbal, který má systém a nápady.

Na naše mužstvo to ale nestačilo. Klíčovým slovem pro popsání výkonu jesenického týmu je disciplína. A samozřejmě bojovnost na samé hranici možností. Ze zabezpečené obrany jsme vycházeli do rychlých protiútoků, s nimiž měli hosté velké problémy. Prvním náznakem byla Kyselova šance, kdy v těžké pozici zakončoval mimo. Ve 20. minutě utekl Marcinov, z křídla našel na bližší tyči Karakasidise, který v tísni dloubákem přeloboval gólmana. Vedení jsme ztratili ve 34. minutě, kdy hosté rozebrali naši obranu a Pyclík z blízka překonal Červenku.

Otevřený a oboustranně útočný fotbal pokračoval i po změně stran. Hosté byli velmi aktivní, držení míče vyznělo jasně v jejich prospěch, ale na krásu se nehraje. Ve 49. minutě Mrázův nepovedený centr překvapivě skončil na břevně a v 73. pálil z dálky Kysela do tyče. Na druhé straně Červenka nohama zastavoval novojičínskou tutovku. Gól doslova visel ve vzduchu. A přišel po učebnicové akci: Vavrač vyvezl míč z hloubi vlastního pole, posunul na Macuru, který zrychlením získal prostor, přihrávkou do vápna uvolnil Břízu, ten se chytře zbavil obránce a posunul míč do prostoru nabíhajícímu Vavračovi. Ten úplně osamocen s ledovým klidem zakončil akci, kterou sám rozjel.

Uběhlo dalších 6 minut, když Honza Vavrač rozjel své supersólo přes půli hřiště, povodil si pár protihráčů a neskutečnou akci dokonal další gólovou střelou – 3:1.

Zmrazení hosté ještě zkusili v závěrečném náporu zdramatizovat zápas a málem se jim to povedlo. V poslední minutě se probil do šestnáctky Pyclík, Červenka při vybíhání podklouzl a hostující kanonýr snížil. V nastaveném čase ale vyrobila obrana Nového Jičína fatální chybu, rozehrávku vystihl Mráz a svůj velký výkon korunoval parádní bombou pod břevno. Rozhodčí po tomto gólu už ani nenechal rozehrát a ukončil zápas.

Nejlepší výkon mužstva v této sezoně sledovala nejnižší návštěva roku. Lidi, kde jste byli, když jsme nejlepší tým soutěže trhali na kusy?

Branky: 20. Karakasidis, 78. a 84. Vavrač, 90. Mráz – 34. a 89. Pyclík.

FK Jeseník: Červenka – Mráz, Mlynář, Keltner, Macura, Vavrač – Marcinov (61. Řezníček), Karakasidis, Plhák (88. Andrušík), Kysela – Furik (67. Bříza).

FK Nový Jičín: Ognyanov – Kiss, Malina, Švec, Kalich (73. Nipert), Staněk, Opatřil, Pyclík, Javorek, Wolf, Macíček. Trenér: Pavel Hajný.

Rozhodčí: Macrineanu – Svoboda, Šimeček.

ŽK: Mráz, Vavrač – Malina.

Diváci: 165.