Zpátky v kraji

Fotbalový Jeseník zítra zahajuje novou éru návratem na půdu krajského fotbalu. Od 17 hodin nastoupí naše mužstvo na hřišti týmu FC Dolany v prvním kole krajského přeboru.

Hádky, křik, emoce i rozporuplné pocity a mizerné nálady provázely dlouhé a složité rozhodování o budoucnosti jesenického fotbalu. Červnové schůze výkonného výboru FK Jeseník připomínaly sud se střelným prachem. Pak jsme vyšli ven a sdělili jednotné klubové rozhodnutí. Pokud nám krajský svaz umožní návrat do přeboru, dobrovolně opustíme divizi, kterou jsme dvanáctým místem zachránili.

Proč k tomu došlo? Hrát divizi, rovná se riziko, že hráčský kádr, z něhož už bylo několik hráčů tak jako tak na odchodu, se úplně rozpadne. Neměli jsme trenéra, měli jsme torzo mužstva a byla jen mizivá šance, jak poskládat v našich podmínkách tým schopný odehrát důstojně čtvrtou nejvyšší soutěž. Jestli reálně hrozila ostuda a velká blamáž na moravském poli, to se už nedozvíme. Jít dobrovolně do krajského přeboru zase znamená ústupek, který popírá veškeré základy sportovního snažení a ambice dosáhnout co nejlepšího výsledku. A těžce se s tím smiřuje zejména generace bývalých vynikajících jesenických hráčů, pro které byla divizní soutěž po mnoho desetiletí nedobytnou metou. Volit mezi blbou a blbější variantou není nic, co bychom s nadšením vyhledávali. A „zaručené informace“ i řečičky o ultimátech kabiny či nesmyslných finančních požadavcích hráčů, jsou jen tradičním koloritem života v našem krásném městě, kde všichni vědí všechno…

Takže teď jsme zpátky v kraji. Budeme hrát s odchovanci FK Jeseník a s hráči z regionu Jesenicka, kteří mají zájem hrát za Jeseník. Nebudeme sem lákat hráče zpoza kopců a platit jim nesmyslné peníze za to, aby v dresu FK Jeseník bojovali za slávu klubu a města, které je jim ukradené. To je politika klubu, která se nezmění, dokud zde bude současné vedení. Šest odcházejících hráčů nahradili dorostenci bez zkušeností z dospělého fotbalu a později i dva nečekané návraty zkušených hráčů z úspěšné postupové éry. Nejmladší tým v soutěži a možná i nejmladší v historii našeho klubu stojí před nelehkým úkolem. Pod vedením dvou srdcařů Jakuba Karakasidise a Milana Marcinova vrátit do Jeseníku radost z fotbalu a bojovat o horní patra tabulky. Tuto sezonu považujeme za restart, je to rok nula. V tom dalším už se chceme zase pokusit bojovat o návrat do divize. I cesta může být cíl.

Zítra nastoupí obrozený Jeseník v Dolanech. Jeden z dlouholetých účastníku krajského přeboru (nepřetržitě od roku 2000) skončil v minulé sezoně osmý, což je po letech strávených v boji o záchranu posunem nahoru. V naší postupové sezoně 2015/16 jsme v na dolanském hřišti vyhráli hladce 5:0, nedělní zápas bude ale úplně o něčem jiném. Z aktuálního kádru budou scházet dlouhodobě zraněný Jan Minka, k němuž se po středeční přípravě v Losinách přidal i Jiří Mráz.

Připomeňme, že od předminulé sezony je v krajských soutěžích nově zavedeno pravidlo, že každý zápas musí mít vítěze. V případě nerozhodného výsledku získávají oba celky po jednom bodu a následuje penaltový rozstřel, jehož vítěz získá do tabulky další bod navíc.

Utkání FC DOLANY – FK JESENÍK se hraje v neděli 5. 8. 2018 od 17:00.