Rudiger Nistler – 75 let

Ikona jesenického fotbalu Rudiger Nistler oslavil 75 let. Při příležitosti tohoto jubilea si připomeňme opět jeho fotbalový život v klubu.

Začínal v něm v roce 1956 v žákovském týmu pod vedením trenéra Rudolfa Roubala. Už v šestnácti letech byl zařazen do B-mužstva dospělých, protože dorostenecký tým v Jeseníku v té době prakticky nefungoval a přestup do Šumperku, který hrál tehdy druhou dorosteneckou ligu, mu vedení klubu nepovolilo. Talentovanému Nistlerovi bylo pouhých sedmnáct, když si ho do tehdejšího A-mužstva jesenické Jiskry vytáhl trenér Racek. V týmu strávil následující více než dvě desítky let. Zažil mimo jiné přechod klubu pod křídla národního podniku RD Jeseník a postupný vzestup fotbalu včetně nejslavnější éry první poloviny sedmdesátých let. Byl vynikajícím stoperem, ale i brankářem. A s přibývajícím věkem plynule přešel z trávníku na trenérskou lavičku. V několika érách vedl jako trenér A-mužstvo i rezervu. Mládežnické kategorii se věnoval ve velké míře v roli dobrovolného rozhodčího. Rovněž se podílel na chodu klubu, byl členem několika zvolených výborů v určitých období a působil i jako správce na fotbalovém stadionu. V současné době je stále aktivně činný v roli kustoda klubu.

Přejeme „Rudovi“ pevné zdraví a ještě mnoho hezkých let strávených na jesenickém stadionu.

FOTO: Rüdiger Nistler (v brankářském dresu zcela vpravo) ve věku 35 let, kdy nastoupil v týmu TJ RD Jeseník k přátelskému utkání proti Spartě Praha na podzim 1979.