Pavel Gotthard

Klubový kronikář Ota Kroš nám opět zpracoval zajímavé povídaní o další legendě (nejen) jesenického fotbalu.

Pavel Gotthard – narozen 24.8.1948 v Brně.

Pavel Gotthard. Zcela bez nadsázky sportovec tělem i duší! To nám odhalil v následujících řádcích svého poutavého líčení jeho života, ve kterém byl pro něho sport absolutní prioritou.

Ještě nechodil do školy, když se musel z Brna stěhovat, společně s dědou a babičkou, do Zlatých Hor. A jak se ukáže, tak prarodiče v jeho životě sehráli zásadní roli.

S fotbalem začal již v šesti letech a fotbalovou abecedu zvládal pod trenérem Martinem Fuknou. Když mu bylo dvanáct let, tak díky klukovině mu jeho kamarád při manipulaci s malorážkou způsobil průstřel břicha a následkem bylo, že přišel o pravou ledvinu. Potrhaná játra mu naštěstí vyhlášený jesenický chirurg MUDr. Rolenc dokázal úspěšně odoperovat a zachránit. Následovala šestiměsíční rekonvalescence v nemocnici, kterou jeho mladý a jinak zdravý organismus úspěšně zvládl a tak se postupně opět vrátil k fotbalu a ke sportování.

V patnácti letech odešel do OEZ Letohrad, kde se ve tříletém učebním oboru vyučil elektromechanikem. Na učilišti se vedl velmi aktivní sportovní život a tak Pavel hrál na krajské úrovni hokej a volejbal. Fotbal hrál však stále za Zlaté Hory a už v šestnácti letech byl ostaršen a začal hrát za mužstvo mužů I. A třídě. V roce 1965 se mimo jiné v kategorii dorostu zúčastnil Spartakiády v Praze na Strahově. A závěrečný rok učebního oboru – praxi už absolvoval v Jeseníku. Po získání výučního listu začínal pracovat v jesenické firmě a následně přešel do národního podniku Rudné doly Jeseník – závod Zlaté Hory. Ve svých dvaceti letech se oženil s dcerou dlouholetého předsedy fotbalového oddílu Řetězárna Česká Ves pana Oldřicha Oškery. A zcela pochopitelně následoval jeho odchod ze Zlatých Hor a přestup do České Vsi.

V té době trénoval Českou Ves (I. B třída) František Svačina a výkonnost mužstva šla nahoru, nicméně k mužstvu přichází v létě 1969 trenér L. Kočí a ten s mužstvem v červnu 1970 postupuje do I. A třídy. Postup vybojovali: Skaličan, Klein, Zbranek, Baroš, Knedla, Koutný, Gotthard, Jakuba, Polanský, Konečný, Kolek, Valtoš, Šimko, M. Michálek, P. Halama, Hradil. Následovaly čtyři úspěšné sezony, ale v té páté mužstvo České Vsi sestoupilo zpět do I. B třídy. Pavel Gotthard však u toho už nebyl. V roce 1973 přestoupil do mužstva TJ RD Jeseník. Za jeho přestupem stál pan Antonín Vyjídák starší, tehdejší funkcionář, který velmi stál o tvrdého, nekompromisního středního obránce, jenž navíc vynikal ve hře hlavou. Pavlovy fyzické parametry hovoří zcela jasně: 185 cm vysoká postava a 93 – 95 kg živé váhy.

V jesenickém mužstvu začínal pod trenérem Zdeňkem Konečným, který s ním a Miroslavem Turkem počítal do obrany. Mužstvo mužů ladilo formu na soutěžní ročník 1973/74 mimo jiné i na turnaji v Bohdíkově a jak následně podzimní výsledky ukázaly, tak výborně. Podzimní část vyšla mužstvu skvěle a obsadilo v poločase 2. místo! Přes tuto vynikající výchozí pozici pro jarní boje od mužstva odchází trenér, který kývl na nabídku Slavoje Bruntál a to byl nečekaný krok! Trenérskou roli přebírá Rudolf Králík, jenž je zároveň i hráčem mužstva na pozici záložníka. Bohužel, úspěch tomuto muži osud nedopřál. Přišlo tragické únorové ráno (9.2.1974) a trenér, spolu se svými třemi spoluhráči umírá při dopravní nehodě. Mužstvo přebírá Rüdiger Nistler, který kvůli tomu ukončuje hráčskou karieru v „áčku“. Má přetěžký úkol mužstvo vhodné doplnit a sestavu stabilizovat tak, aby se pokusilo pokračovat ve skvělých podzimních výkonech. Do sestavy místo Havlíčka, Králíka, Nistlera, Luboše Vyjídáka a Dalabirase, zapracoval nové tváře. Vsadil na mládí a v zápasech nastupují například Josef Kovář (1950), Jan Chuděj (1948), Jiří Nepil (1949), Jiří Hlísnikovský (1951), Nikos Jordanidis (1951), Zdeněk Konečný, Jan Janíček (1948) či Rostislav Hybner (1949). Mužstvo v nově tvořené sestavě končí v celkovém pořadí na 3. místě. Bohužel výkonnost mužstva v následujících dvou letech stagnovala a v sezoně 1975/76 mužstvo sestupuje z 15. místa do I. A třídy. Pavel Gotthard si udržoval místo v základní sestavě A -mužstva až do podzimu 1979. Jeho největším fotbalovým zážitkem bylo přátelské utkání proti Spartě Praha! V tomto utkání se loučili někteří třicátníci s A-mužstvem, konkrétně Imrich Tóth, Jan Chuděj, Jiří Nepil a také Pavel Gotthard. Jmenovaní hráči přešli do „B“ mužstva, ale v následujících třech letech ještě, v případě potřeby, byli povoláváni do „“áčka“. Na jaře 1980 přebírá Pavel Gotthard od Jiřího Mertla trenérské povinnosti u jesenického dorostu. V červnu 1981 předává dorostenecké mužstvo trenéru Stefanakisovi, který do té doby vedl starší žáky. Následně se Pavel Gotthard angažuje ve vedení fotbalového oddílu a v roce 1983 se ujímá funkce předsedy oddílu, ve které vystřídal Petra Pleskota. Bohužel zdravotní indispozice (operace) mu neumožnila dále pokračovat ve funkci a v roce 1984 post předsedy opouští. Po odeznění zdravotních problémů se opět vrací k fotbalu a pokračuje až do svých 40 let (1988) v B-mužstvu v roli hráče, trenéra a vedoucí mužstva. V období let 1988 – 1997 působí v roli trenéra u mužstev TJ Bělá pod Pradědem, Písečná a krátce opět v Jeseníku u dorostu, který v tomto období hraje moravskoslezskou divizi.

V roce 1997, po tragické povodni, která postihla celé Česko, ale nejvíce Jesenicko, odchází do Řetězárny Česká Ves a přebírá od trenéra Koutného mužstvo mužů, společně s p.Fedorem. Problém byl však v tom, že povodeň zdevastovala zcela totálně hřiště a tak mužstvo mužů odehrálo celý podzim na hřištích soupeřů! Jarní část již odehráli doma a je téměř neuvěřitelné, že se po letech opět Česká Ves probojovala do I. A třídy. O úspěch se zasloužili tito hráči: Bartonec, Zrník, Šimko, Vršan, Kachtík, Dostál J., Baroš L., Baroš P., Hapal, Mráz, Hanzlík, Kolařík, Fedor, Lejsal, Hradil, Makarenko, Dostál K., Dvorník P., Peňák P., Skoupil P. Následující soutěžní ročník 1998/99 však mužstvu výsledkově nevychází a Pavel Gothard je po skončení podzimní části odvolán (mužstvo převzali pánově Anft a Fedor).

V následujících letech se jeho aktivity naplno přesunuly do dalšího sportu a tím se stal hokej, Pavlova sportovní láska číslo dvě, které obětoval, tak jako fotbalu, stovky hodin. Na Jesenicku bylo vybudováno jen málo ledových ploch, pod které by se nepodepsal.

On a další hokeje chtiví kluci (Jan Chuděj, Jiří Hlísníkovský, Rosťa Hybner, Karel Fousek, Luboš Hrubý a další) založili v roce 1976 hokejové mužstvo Jiskra Jeseník. Měli však velkou smůlu, že zde nevznikl následně oficiální oddíl dotovaný některým z významných podniků působících v Jeseníku, který by činnost ekonomicky zajistil tak, aby se zde hrála organizovaná soutěž (krajský přebor). A tak se na okrese hrál hokej pouze pro radost, nikoliv však o mistrovské body. Na počátku devadesátých let minulého století, v rámci privatizace tělocvičny na Palackého ulici (známé jako Jiskra), vzalo za své i přírodní kluziště.

A tak velkým počinem bylo založení Lázeňské hokejové ligy v roce 2001 a jejím spoluzakladatelem byl Pavel a parta hokejových nadšenců. K tomu by nedošlo, pokud by Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník nepostavily ve svém areálu kluziště. Bohužel o rozměrech, které neodpovídají hokejovým pravidlům a na kterém by bylo možné hrát hokej splňující podmínky stanovené ČHS. A tak se již 15 let utkávají místní hokejové týmy o body alespoň na menším kluzišti a s upravenými pravidly.

S přibývajícími léty však svou činnost Pavel Gotthard utlumuje a na fotbal a na hokej už chodí jen v roli pozorného diváka.

Na závěr je povinností Pavlovi vyjádřit velké díky za vše co pro fotbal a hokej na Jesenicku vykonal!

RD Je 1974 - 75 0010

FOTO 1: stojící zleva: Konečný Zdeněk, Chuděj Jan, Prudil Alexander, Gotthard Pavel, Tóth Imrich, Šimčík Karel, Grygárek Pavel, Ország Petr, Hísníkovský Jiří, Nepil Jiří, Turek Miroslav, Řehák Ladislav, Jordanidis Nicos, Janíček Jan. Foceno před utkáním KP severomoravského kraje na hřišti Baník Karviná 1.máj (SR 1974/75).

Gotthard1

FOTO 2: stojící zleva: Pílný, Chuděj, Gotthard, Novák, Tóth, Vyjídák, Ulík, Turek Nistler – v podřepu: Nepil, Vlachos, Netopil, Kovář, Spálovský, Hlísnikovský, Jordanidis. / RD Jeseník – AC Sparta 1:4 (0:2) Utkání se hrálo u příležitosti oslav Dne horníků v září 1979./

Gotthard4

FOTO 3: Při příležitosti přátelského utkání  RD Jeseník – AC Sparta 1:4 (0:2) se vedení oddílu rozloučilo s kvartetem hráčů Gotthard, Tóth, Chuděj, Nepil, kteří do té doby patřili neodmyslitelně do základní sestavy „A“ mužstva mužů. Ale jak to tak bývá, tak tito hráči však ještě další čtyři roky byli, v případě potřeby , trenérům  „áčka“ k dispozici, což svědčilo o jejich nesporných fotbalových kvalitách!  Stojící zleva: Kuzdřal Miloš – rozhodčí, Vyjídák Antonín, Nepil Jiří, Chuděj Jan, Vlachopulos, Gotthard Pavel, Ulík Jan. 

gotthard2

FOTO 4: stojící zleva: Novák Milan, Pilný Vítězslav, Gotthard Pavel, Chuděj Jan, Vyjídák Antonín, Spáčil Jiří, Komárek Zdenek – v podřepu zleva: Nepil Jiří, Turek Miroslav, Spálovský Ivo, Zbýňovec Josef st., Zetocha Zdenek, Vyvážil Vladislav, Burkuš Jan (RD Jeseník – Slavia Praha 2:8  v září 1982).

gotthard3

FOTO 5: stojící zleva: Kubíček Jaroslav – předseda oddílu, Králík Rudolf, Měrka Aleš, Gotthard Pavel, Tóth Imrich, Nistler Rudiger, Šimčík Karel, Kovář Josef, Svoboda Udo – masér – v podřepu zleva: Vyjídák Luboš, Burkuš Jan, Grygárek Pavel, Havlíček František, Turek Miroslav, Ország Petr. (SR 1973/74).