„Áčko“ má nového trenéra

S radostí oznamujeme, že FK WAREX Jeseník má nového trenéra pro divizní A-mužstvo mužů. Stal se jím pětatřicetiletý Svatoslav Valenta ze Zábřehu, bývalý trenér Regionální fotbalové akademie Olomouckého kraje a Sigmy Olomouc, kde vedl mládežnické kategorie. Angažmá v Jeseníku je jeho první trenérskou štací v dospělém fotbale.

Asistentem a vedoucím mužstva v jedné osobě bude Petr Matulka, se kterým trenér Valenta dlouhodobě spolupracuje. Oba se budou v jesenickém klubu podílet také na výchově mládeže, neboť Svatoslav Valenta zároveň přebírá obnovenou pozici šéftrenéra mládeže.

V pátek 22. prosince proběhla hráčská schůze, na které byli Svatoslav Valenta a Petr Matulka představeni mužstvu a pobavili se společně o nastávající zimní přípravě. Ta začne individuálními tréninky 8. ledna a naváže na ni následná společná příprava od 15. ledna.

Mgr. Svatoslav Valenta

narozen 17. 4. 1988

Absolvent Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, obor tělesná výchova a sport.

Od roku 2016 držitel trenérské licence UEFA A, od roku 2023 držitel trenérské profesionální licence UEFA mládež.

TRENÉRSKÉ PŘEDSTAVENÍ:

Trénovat jsem začal ve 23 letech u nás v Zábřehu, kde jsem během pěti let prošel několika kategoriemi a poté jsem dostal možnost věnovat se fotbalu profesionálně v Regionální akademii Olomouckého kraje, kde mě oslovil pan Kotůlek. Tam jsem strávil šest a půl roku. Práce to byla pestrá a měl jsem možnost podílet se na výběru a rozvoji nejtalentovanějších hráčů v regionu, na vzdělávání trenérů, dostal jsem možnost účastnit se zahraničních stáží v Itálii, v chorvatském Dynamu Záhřeb, v rakouském Rapidu Vídeň, takže to byla možnost k načerpání dalších zkušeností. Poslední dva roky jsem byl také hlavním trenérem žáků ročníku 2008 v Sigmě Olomouc. Za největší úspěch považuji vítězství v celorepublikovém turnaji akademií v Nymburku.

Proč jsi se rozhodl přijmout nabídku z Jeseníku?

Trenérská nabídka z Jeseníku nebyla jediná a tímto bych chtěl všem poděkovat za korektní jednání. V Regionální akademii jsem byl více než šest let a už jsem na sobě cítil ambice posunout se dál. Jeseník mi nabídl muže, což byl jeden z důvodů. Tím druhým bylo setkání s lidmi z vedení klubu a také jsem měl možnost hovořit s bývalým trenérem Liborem Slámou. Obojí na mě udělalo velmi dobrý dojem. Zjistil jsem z těch prvních setkání, že v Jeseníku to vedou lidé, kteří mají fotbal opravdu rádi a mají velký entuziasmus a chuť posouvat se stále výš. To koresponduje s mými osobními ambicemi. A proto jsem se rozhodl přijmout tuto nabídku.

Můžeš prozradit ty další nabídky?

Jedna nabídka byla ze šumperského dorostu a další z menšího brněnského klubu.

Bereš Jeseník jako přestupní stanici a odrazový můstek pro tvé další trenérské ambice do vyšších soutěží?

Momentálně chci odvést maximum možného tady v Jeseníku. Už jsem zmínil, že jeden z důvodů, proč jsem přijal tuto nabídku, byla možnost posunu do dospělého fotbalu, protože u mládeže jsem byl nepřetržitě dvanáct let. Zároveň jsem ale rád, že je tady možnost podílet se v Jeseníku také na rozvoji mládeže, spoluvytvářet koncepci, nabídnout své zkušenosti a ovlivňovat budoucí posun hráčů z mládeže do dospělého fotbalu.

S jakými plány přebíráš mužstvo?

Přicházím uprostřed sezony a přicházím po trenérovi, který byl velmi úspěšný. To není úplně obvyklá situace. Takže musím v první řadě detailně poznat mužstvo a v prvních týdnech nás čeká zimní příprava, která bude pro kluky hodně náročná. Co se týká soutěže, tak cíl je jednoznačný a tím je udržení divize. Dalším cílem pak je stabilizování kádru, aby se divize hrála v Jeseníku pravidelně. Což je dlouhodobá vize vedení klubu.

Jaké máš v současnosti povědomí o mužstvu, které od ledna přebíráš?

Z regionální akademie a ze Sigmy znám Vajdu, Zelinku, Grulicha a Vaňka. Kromě toho je zde kategorie některých starších hráčů, proti kterým jsem měl možnost v minulosti hrát jako soupeř. Namátkově si vybavuji například Pavla Kyselu, který už tehdy v mladém věku byl hodně dominantní a nebylo lehké proti němu hrát. Další hráče znám spíše podle jména a od doby, co jsme se s vedením klubu dohodli, tak jsem viděl čtyři nebo pět utkání z podzimní sezony na videu. Takto se postupně seznamuji s týmem, ještě než zahájíme přípravu.

Jaká fotbalová filozofie přichází do Jeseníku s trenérem Valentou?

V první řádě bych řekl, že v mužském fotbale je vše podřízeno výsledkům a od toho se mnohé odvíjí. A také musím dobře poznat mužstvo a odhadnout, jaký herní styl si s ním můžeme dovolit hrát. V minulosti se všechny mé týmy vyznačovaly snahou o dominantní fotbal s vysokou intenzitou jak v útočné, tak v obranné fázi, s okamžitým tlakem na míč po jeho ztrátě, s prvky variability a nepřetržité konstruktivní výstavby, včetně střídání postů v ofenzivní fázi. Jak jsem již řekl, základem je poznat mužstvo, zda dokáže toto praktikovat, případně za jak dlouho se to do něj dá dostat. Ale to co jsem popsal, je jakýsi můj trenérský rukopis, ze kterého nechci úplně ustupovat.

Kromě A-mužstva se stáváš také šéftrenérem mládeže, což je pozice, která v Jeseníku dlouho chyběla. Jak by v praxi měla tato práce vypadat?

Prioritou bude poznat trenéry a pobavit se s nimi. Už teď, aniž bych je znal, si jich nesmírně vážím a mají můj velký obdiv, protože práce s dětmi je náročná a zodpovědná. V dalších krocích si vydefinujeme, jaké hráče chceme vychovávat, jak se chceme prezentovat v herním projevu a tady bude velmi důležitá vzájemná konzistence mezi jednotlivými trenéry. Mám jasnou vizi, jak by měl hráč mládeže vypadat a je nezbytné se sjednotit napříč kategoriemi tak, aby hráč dva roky neprožíval něco pod jedním trenérem a další dva roky něco úplně jiného pod jiným trenérem. V této koordinaci mohu nabídnout mnohaleté zkušenosti. Chci, abychom si společně nastavit směr vývoje a já osobně chci být metodickou oporou, poskytnout trenérskou podporu. Ale v žádném případě nehodlám trenérům od první do devadesáté minuty tréninku říkat, jak to mají dělat. V neposlední řadě chci do fungování mládeže zapojit mého asistenta Petr Matulku, který přichází do Jeseníku se mnou. Jeho odborností je rozvoj pohybu a dovedností u dětí, spolupracovali jsme spolu v Sigmě Olomouc a od začátku se shodujeme v základním pohledu na mládežnický fotbal.

Jak jste oba připravení na dojíždění do Jeseníku?

Je to výzva, ale na druhou stranu nepatřím mezi pohodlné lidi a vím, že dobrou fotbalovou nabídku nedostanu pět minut od baráku. Byl jsem zvyklý roky dojíždět do Olomouce a nemám problém dojíždět o trochu delší trasu do Jeseníku.