Ševčík: nic než postup!

„Nervozní nejsem, ale jestli s tímhle mužstvem nepostoupíme, tak končím. Ani benjamínky už nevezmu.“ Jesenický trenér Petr Ševčík má hranici mezi úspěchem a zklamáním jasně nalajnovanou. Pracuje s týmem, po kterém se chce jediný výsledek: vyhrát I.A třídu a po čtyřech letech vrátit FK Jeseník zpět do krajského přeboru. Postupová mise startuje už za tři dny.

V sobotu začíná nová sezona, jak jste na ni připraveni?
Nálada v mužstvu je dobrá, vytvořila se tady vynikající parta hráčů, kteří táhnou za jeden provaz. Připravujeme je, jak nejlíp umíme. Teď už je to hlavně na nich. Máme dobré mužstvo, které má na to, aby tu soutěž vyhrálo! Jsme připraveni.

Jak konkrétně probíhala letní příprava?
První dva týdny hrubá běžecká, každý výběh osm až devět kilometrů. V dalších týdnech herní příprava s několika přáteláky. Ale kromě prvního utkání s třetiligovými Poláky nás soupeři příliš neprověřili.

Čekali jste kvalitnější protivníky?
Ano, čekal jsem něco lepšího. Bohužel Šumperk na poslední chvíli zápas odřekl. Břidličná mě zklamala, i když jsme tam prohrávali 0:2. Hrálo se na špatném hřišti. S Velkými Losinami už to byl lepší zápas.

Celkové hodnocení přípravy ovšem vyznívá dobře…
To ano, jsem spokojen hlavně s tím, jak hráči přistupují k tréninkové přípravě. Kdo nemohl přijít na trénink, z pracovních či jiných důvodů, vždycky se omluvil. V mužstvu panuje také velká a zdravá soutěživost.

Jak mužstvo vnímá daný cíl? Okolí očekává jedině postup, což logicky vytváří tlak na hráče…
Dali jsme si to jako společný úkol a hráči jsou dostatečně sebevědomí, aby to zvládli. Tlak cítíme, očekávání jsou velká, ale na druhou stranu, je to pořád sport, amaterský fotbal, který děláme pro zábavu.

I přes vydařené jaro se minulá sezona z celkového pohledu nepovedla, šesté místo bylo zklamáním. Je něco, co bys jako trenér udělal jinak a z čeho jsi se poučil pro nový ročník?
Ano, já sice nejsem žádný psycholog, ale trochu jsme podcenili tuhle mentální stránku. Ve chvíli, kdy mužstvo prohrávalo, totálně se seypalo. Hráči rezignovali a odevzdaně dohráli ztracený zápas. Neuměli jsme otáčet výsledky a to nás stálo velké množství bodů. Na jaře přišel Kuba Karakasidis, zkušený vůdčí typ, ale byl na to sám.

V létě přišly další čtyři nové posily, jak je hodnotíš?
Jsou to skutečné posily, žádní hráči do počtu. Na Martinovi Hanzlíkovi je vidět, že dva roky pořádně nehrál, teď na konci přípravy se mi zdá trochu unavený. Ale pro mě je to mimořádný hráč, který poctivě maká a chce se poprat o místo. Jsem přesvědčený, že do půl roku bude ve formě a stane se klíčovým hráčem. Velmi mě překvapil Patrik Plhák, jeho forma je na vysoké úrovni a jde stále nahoru, i když teď ho přibrzdily zdravotní problémy. Lukáš Woitek je mimořádný talent ochotný na sobě tvrdě pracovat. I přes těžké zranění, které měl na jaře v Mikulovicích, je to naše letní top posila. A totéž platí o Broňovi Mlynářovi, který se vrací do Jeseníku s divizními zkušenostmi. Všichni čtyři výrazně zvýšili konkurenci v mužstvu.

K dispozici máš devatenáct hráčů do pole. I když je možné, že ještě někdo odejde na hostování, zdá se, že po delší době je v Jeseníku přetlak hráčů pro základní sestavu….
Na první pohled to tak může vypadat. Ale poslední přípravné utkání jsme odehráli ve Velkých Losinách se čtyřmi hráči na střídání. Některé kluky trápí zdravotní problémy a v prvních kolech budou chybět. Nemyslím si, že by byl až tak velký přetlak. Ale určitě je teď příjemnější skládat základní sestavu z většího počtu hráčů.

V některých zápasech minulé sezony se naopak ukázalo, že slabinou mužstva  může být post brankáře?
Na našich gólmanech je vidět, že odmala neprošli speciální brankářskou přípravu a těžko se na ně za to můžeme zlobit. Bohužel všichni jsme viděli, že excelentní zákroky dokážou vystřídat nepochopitelnými chybami. Ale poctivě trénují a je na nich vidět posun. Myslím si, že nic lepšího na Jesenicku neseženeme.

Už za pár dnů vás čeká domácí premiéra proti Rapotínu. Co víš o tomto soupeři?
Je to nováček plný ambicí a na úvod nebezpečný soupeř. Sehráli výbornou přípravu s olomouckým dorostem, posbírali některé kvalitní hráče a určitě přijedou plní odhodlání. Můžeme se těšit na dobrý zápas.

Trenér Petr Ševčík dále řekl ….

….. o budování mužstva:
Po mém nástupu do funkce hlavního trenéra mužů nastala hráčská a generační výměna, která vždy měla negativní vývoj na celé mužstvo. Odstupem času mohu však směle říct, že přebudování mužstva se nám daří a tito hráči mají skvělý potenciál k tomu, aby ho dokázali v budoucnu zúročit pro náš klub.

…..o neúspěšných sezonách:
V mé první sezóně byl v soutěži dominantní Medlov, který skoro vůbec neztrácel body a ve druhé sezóně jsme prohospodařili závěr podzimní části, kdy jsme jako mužstvo byli v naprostém útlumu a nic se nedařilo. V obou těchto sezónách jsme měli lepší jarní část sezóny, které jsme jednoznačně vyhráli, ale ztráta z podzimní části byla vždy velká a na postup to prostě nestačilo. V obou sezonách nám chyběly čtyři body na to, abychom mohli postoupit administrativně z nepostupového místa. Osobně jsem byl pokaždé zklamaný z toho, že se nám nepodařilo postoupit a naplnit tak sportovní cíle celého města a fotbalového okolí, které nám fandilo.

…..o současném kádru:
Chtěl bych poděkovat vedení klubu za to, že v mužstvu udrželo všechny hráče a navíc zůstali i hráči, kteří se vrátili z hostování jako jsou Mlynář, Woitek a Schneider. Navíc se dokázalo přivést další dva kvalitní hráče a to našeho odchovance Patrika Plháka ze Zlatých Hor a Martina Hanzlíka z Mikulovic. Zde bych vyzdvihl práci celého našeho výboru, kdy kromě Hanzlíka jsou všichni už kmenovými hráči Jeseníku. V současné době máme na poměry naší třídy docela široký kádr jednadvaceti hráčů. Musíme si však stále uvědomit, že mezi těmito hráči jsou rekonvalescenti a i pracovní povinnosti nám při soutěžních zápasech dělají problémy.

….. o konkurenci v týmu:
Skoro všechny posty máme zdvojeny a je jenom na samotných hráčích, jak se dokážou o své místo porvat a přesvědčit mě, že právě oni patří do základní sestavy. Pozitivem je, že nikdo z hráčů nechce z kádru odejít a chce podstoupit velký boj o místo v základní sestavě a jsou smířeni i s tím, že nebudou zápasově až tak vytížení.

…. o postupových ambicích:
S tímto kádrem a zkušenostmi, které jednotliví hráči mají, jiná možnost neexistuje. Samozřejmě respektujeme sílu soupeřů a jejích kvality, o kterých jsme se měli možnost několikrát přesvědčit v předchozích sezonách, ale budeme se rvát o postup do nejvyšší krajské soutěže, kam náš klub jednoznačně patří. I z tohoto důvodu jsem si ponechal takto široký kádr a to pro případ, že by přišla zranění, červené karty a pracovní povinnosti.

…. o úvodních soupeřích:
V Rapotíně je vidět práce trenéra Maňky, který sbíral trenérské zkušenosti na Sigmě v Olomouci. Mužstvo se snaží hrát hodně kombinačně a na spoustu krátkých přihrávek. Ve druhém kole zajíždíme do Troubelic, kde se budeme snažit prolomit sérii neúspěšných výsledků s tímto soupeřem. Ve třetím kole k nám přijede vítěz B třídy z Maletína, který prošel svoji třídu naprosto s přehledem, kdy ztratil body jenom za remízy. V poslední srpnovou sobotu zajíždíme k regionálnímu derby do České Vsi, kde nás určitě bude čekat houževnaté, bojovné a s nováčkovským elánem domácí mužstvo. Pokud chceme postoupit, a to my chceme, tak se nedíváme na skladbu losu, ale společně s hráči jdeme za jediným cílem a to je postup do kraje.