Dorost jde na věc

V sobotu startuje nový ročník moravskoslezské dorostenecké divize, v jejíž severní skupině působí také jesenické týmy U-19 a U-17.

Po roce dochází ke změně na lavičce staršího dorostu, když trenér Richard Zrník odkoučoval jednu sezonu a poté předal žezlo Petru Drochýtkovi. Ten se k dorosteneckému týmu v Jeseníku vrací po pěti letech.

K dispozici má přesně jedenáct hráčů. Lavičku náhradníků bude doplňovat „výpůjčkou“ z mladšího dorostu. Taková je ostatně dlouholetá praxe, a to nejen v Jeseníku, neboť fotbalistů ve středoškolském věku je rok od roku méně.

Samotná příprava týmu U-19 trvala tři týdny a trenér Drochýtek byl příjemně překvapen dobrou fyzičkou mužstva. „Fyzické testy dopadly dobře, jsem spokojen. V prvním týdnu přípravy jsme měli slabou tréninkovou účast, teď už se to zlepšuje.“ Starší dorostenci sice pravidelně trénují, herní přípravu ale neabsolvovali ani jednu a sobotní duel proti Opavě bude jediným ostrým startem nově se rodícího mužstva. „Bohužel je to tak. Soupeři na Jesenicku z řad mužských týmů s námi hrát nechtěli. A zahrát si utkání proti našim mužům je ztráta času pro nás i pro ně. Raději budeme trénovat,“ říká trenér Drochýtek. Ten viděl část mužstva ve hře pouze na červnovém rozlučkovém turnaji v Písečné, kde přebíral dorostence od končícího Richarda Zrníka.

Jeseník U-19 má smělý cíl bojovat v divizi do 4.místa tabulky. „Hráčskou kvalitu na to určitě máme,“ tvrdí Petr Drochýtek který chce hrát ofenzivní fotbal s rozestavením 4 – 3 – 3. Po dohodě s trenérem mladšího dorostu Vladislavem Vyvážilem bude muset spoléhat na výpomoc hráčů kategorie U-17, ale jednou z podmínek je to, aby žádný hráč nehrál dvě celá utkání za oba týmy.

Před lety vedl Petr Drochýtek tým U-19 a hráčský ročník 1993 – 94 mu tehdy nabídl talentované a kvalitní hráče. „Skoro všichni jsou v současném áčku. Mám-li to ale srovnávat, ten současný dorost mně přijde ještě o něco fotbalovější, herně inteligentnější a hlavně je to dobrá parta.“

Pod vedením trenérů Petra Drochýtka, Vladislava Vyvážila a vedoucího mužstva Jana Janíčka vstupuje jesenický dorost do moravskoslezské divize v sobotu na domácím stadionu proti Vsetínu. Hraje se v tradičních časech 10:15 (starší) a 12:30 (mladší).