45. výročí tragické nehody

Stará garda zavzpomíná na mrtvé spoluhráče
Havlíček, Jurčák, Králík, Vyjídák. Po pětačtyřiceti letech si fotbalový Jeseník znovu připomíná tato čtyři jména a tragickou událost, kdy hráči tehdejšího favorita na postup do divize zahynuli při dopravní nehodě.

Čtyři členové památného fotbalového mužstva TJ RD Jeseník se zabili při dopravní nehodě, která se stala u Velkých Losin 9.února 1974. Tehdejší spoluhráči zesnulých fotbalistů ze sedmdesátých let se sejdou v sobotu 9. února 2019 v 10 hodin v kavárně prodejny Hako na jesenickém náměstí, aby poseděli a zavzpomínali si na tehdejší dobu, na svá aktivní fotbalová léta a připomněli si výročí úmrtí svých kamarádů.

V první polovině sedmdesátých let se v Jeseníku sešlo vynikající mužstvo, které mělo všechny předpoklady k tomu, aby vybojovalo prvenství v krajském přeboru a postoupilo do divize. Pro lepší představu, krajský přebor v té době se hrál v rámci celé severní a střední Moravy. Divize, o kterou se tehdy v Jeseníku usilovalo, zahrnovala celou Moravu a v soutěžních strukturách byla na úrovni dnešní třetí ligy. Po tragické dopravní nehodě a smrti čtyř členů týmu se Jeseníku postoupit nepodařilo, v té sezoně se radovala Karviná. O rok později bojovala TJ RD znovu o postup a skončila za Přerovem. Takřka nikdo z tehdejšího fotbalového týmu nepochybuje o tom, že kdyby nedošlo k té nešťastné události z února 1974, divizní soutěž by se v Jeseníku určitě hrála. Pamětníci však upozorňují i na to, že o postupujících se rozhodovalo jinde a ne vždy pouze na hřišti a tak není výjimečný ani názor, že Jeseník v divizi nebyl vítán a o tom, kdo má vlastně postoupit, bylo dávno dopředu rozhodnuto na „vyšších místech.“
V druhé polovině sedmdesátých let došlo k postupné obměně kádru a úroveň jesenického týmu, byť byla stále vysoká, už nikdy nedosáhla kvalit týmu, jenž byl tak krutě zasažen osudovou událostí z února 1974.

Na divizní postup se nakonec v Jeseníku čekalo ještě další čtyři desetiletí, než se to podařilo současné generací vítězstvím v krajském přeboru 2016.

Kamarádi a spoluhráči zesnulých fotbalistů jsou zváni na společné setkání v kavárně Hako na náměstí v Jeseníku v sobotu 9. 2. 2019 od 10 hodin. Setkání pořádá Pavel Gotthard.