Odešla další ikona jesenického fotbalu

Ve věku 77 let zemřel v sobotu 8. května Rüdiger „Ruda“ Nistler, další významná postava jesenické fotbalové historie. Miloval tuto hru a zůstal u ní po celý svůj život.

Loni v srpnu pan Ruda ukončil svoji činnosti kustoda u jesenického mužstva mužů. Od vedení klubu obdržel dárkový koš, doživotní permanentku s občerstvením v udírně na domácích zápasech a jeho kabinet s dresy, balony a dalším vybavením dostal navždy název „U Rudy“. A bylo to loučení smutné a hořké. Nechtěl skončit, ale zdravotně věděl, že už to dál nepůjde.

Bohužel sotva tři čtvrtě roku nato nás zdrtila ta smutná zpráva.

Rüdiger Nistler začínal v jesenickém fotbale v roce 1956 v žákovském týmu pod vedením trenéra Rudolfa Roubala. Už v šestnácti letech byl zařazen do B-mužstva dospělých, protože dorostenecký tým v Jeseníku v té době prakticky nefungoval a přestup do Šumperku, který hrál tehdy druhou dorosteneckou ligu, mu vedení klubu nepovolilo. Talentovanému Nistlerovi bylo pouhých sedmnáct, když si ho do tehdejšího A-mužstva jesenické Jiskry vytáhl trenér Racek. V týmu strávil následující více než dvě desítky let. Zažil mimo jiné přechod klubu pod křídla národního podniku RD Jeseník a postupný vzestup fotbalu včetně nejslavnější éry první poloviny sedmdesátých let. Byl vynikajícím stoperem, ale i brankářem. A s přibývajícím věkem plynule přešel z trávníku na trenérskou lavičku. V několika érách vedl jako trenér A-mužstvo i rezervu.

Mládežnické kategorii se věnoval ve velké míře v roli dobrovolného rozhodčího. Rovněž se podílel na chodu klubu, byl členem několika zvolených výborů v určitých období a působil i jako správce na fotbalovém stadionu.

Zatím poslední slavnou éru FK Jeseník prožil jako kustod. Byl nedílnou součástí týmu, který v letech 2015 – 2018 předvedl vzestup z I.A třídy až k historickému postupu do divize, kde v nováčkovské sezoně skončil Jeseník šestý. V roce 2016 pan Nistler převzal na galavečeru Krajského fotbalového svazu v Olomouci ocenění za celoživotní práci ve prospěch rozvoje fotbalu a o rok později Cenu JUDr. Václava Jíry za Celoživotní zásluhy o rozvoj fotbalu.

Rüdiger Nistler zůstane nesmazatelně součástí naší fotbalové historie. Nezapomeneme.

Stojící zcela vpravo – brankář TJ RD Jeseník, rok 1979
S cenou JUDr. Václava Jíry z roku 2017 za Celoživotní zásluhy o rozvoj fotbalu.
Slavné mužstvo z tragické sezony 1973/74. Ruda Nistler stojí čtvrtý zprava.
Začátek sedmdesátých let, Ruda Nistler stojící vpravo.
Může jít o obrázek 3 people a people smiling
S Laďou Krobotem, trenérem Jeseníku v letech 2000 – 2011) a jeho synem Ladikem, v současnosti hráčem prvoligové Mladé Boleslavi.

Nováček divize 2016/17 FK Jeseník. Kustod Rüdiger Nistler vlevo dole.
Jeseník ze sezony 2018/19, kdy byl naposledy odehrán celý soutěžní ročník. A také poslední sezona kustoda Rudiho Nistlera.