FK Jeseník na prahu nové sezony

Sotva jsme vstřebali dozvuky uplynulého soutěžního ročníku, už stojíme na prahu toho nového. Pojďme si shrnout nejdůležitější informace z našeho klubu.

Trenérské rošády

Máme velkou radost, že mladí fotbalisté se zapojují do dění v klubu a mají chuť začít pracovat s dětmi. Novými „přírůstky“ v trenérském obsazení našich mládežnických mužstev jsou Martin Bráblík, Jan Zrník a Viktor Kalina. Společně přebírají zodpovědnost za progres a vývoj dlouhodobě nejúspěšnější kategorie jesenického fotbalu – mladších žáků U/13. Budou to mít složité zejména časově, protože prvně dva jmenovaní samozřejmě pokračují jako klíčoví hráči našeho mužstva mužů, takže skloubit tréninky a zápasy bude mnohdy oříšek. Trenéři v ostatních kategoriích jsou ochotní a připravení kdykoliv vypmoci.

Dosavadní trenérská dvojice z mladších žáků Matěj Planý a Karel Tulis ml. (oba rovněž hráči A-mužstva) přechází o kategorii výš a povede starší žáky U/15. Trenérské zkušenosti Josefa Zbýňovce budeme nově využívat v mladší přípravce U/9, zatímco Jan Malysa bude zodpovídat za nábory a práci s předpřípravkou U/7 a nadále povede Pohybovou školičku pro nejmenší. Stálicí ve starší přípravce U/11 zůstává Milan Marcinov, stejně jako Karel Cundrla u dorostu.

Nový vedoucí mužstva a trenér brankářů

Jan Malysa kromě práce u mládeže přebírá také funkci vedoucího mužstva mužů po Michalu Planém. Mimochodem nadpoloviční většinu hráčů současného kádru před lety vedl jako trenér v žákovské kategorii. Hlavním koučem zůstává Libor Sláma, kterému s tréninky začal vypomáhat Tomáš Cundrla jako asistent – nicméně všichni pevně věříme, že se již brzy vrátí na hřiště v roli klíčového hráče středu pole. Staronovými tvářemi v mužstvu jsou Daniel Krézek a Alfréd Červeňák, kteří poslední rok hráli za dorost Šumperku a druhý jmenovaný nasbíral i několik minut v šumperském divizním áčku. Do mateřského klubu se vrací také Honza Malysa z ligového dorostu Prostějova a bude se ucházet o post brankářské jedničky.

Když už jsme u gólmanů, vítanou posilou v realizačním týmu je Jirka Červenka, který se vrací do Jeseníku jako trenér brankářů a zároveň bude „v záloze“ jako náhradní gólman. V nové roli bude pomáhat v růstu našim brankářům napříč všemi kategoriemi.

V červnu opustily náš klub dvě výrazné osobnosti. Nejlepší střelec mužstva v minulé sezoně Petr Kutal se vrací do mateřských Bernartic (I.B třída) a Jarda Křivohlávek si po přesídlení do Brna našel nový klub TJ Viktorie Želešice (I.A třída). Hráčskou kariéru na čas přerušují Jiří Horák a gólman Jan Pastucha.

Hráčský kádr pro podzimní sezonu: Dominik Kružík, Jan Malysa, Jiří Červenka – Jan Bouchal, Martin Bráblík, Adam Bříza, Marek Cekuras, Tomáš Cundrla, Alfréd Červeňák, Martin Furik, Martin Janíček, Daniel Krézek, Pavel Kysela, Jan Minka, Matěj Planý, Matěj Sytař, Karel Tulis, Jan Zrník.

Již na jaře trenér Sláma do sestavy hojně zapojoval talentované hráče z dorostu a dá se čekat, že v tom bude pokračovat i v novém ročníku. Asi nelze očekávat od tohoto mladého a perspektivního mužstva, že se v nové sezoně zapojí do bojů o nejvyšší pozice v krajském přeboru. V silách Jeseníku ale určitě je vylepšení sedmého místa z uplynulého ročníku.

ZAŘAZENÍ MUŽSTEV FK JESENÍK V SEZONĚ 2022/23:

Muži – krajský přebor
Dorost U/19 – krajský přebor
Starší žáci U/15 – krajský přebor (Jeseník A), okresní přebor (Jeseník B)
Mladší žáci U/13 – krajský přebor (Jeseník A), okresní přebor st. žáků (Jeseník C)
Starší přípravka U/11 – okresní přebor (Jeseník A, Jeseník B)
Mladší přípravka U/9 – okresní přebor (Jeseník A, Jeseník B)
Předpřípravka U/7 – turnaje