Podzimní ohlédnutí (3.část)

V další části hodnocení podzimní sezony dostává slovo trenér Petr Ševčík. Rozhovor pro Jesenický týdeník zveřejňujeme v nezkrácené verzi.

Jeseník21c má za sebou úspěšný podzim a základ všeho můžeme najít ve vydařené letní přípravě. Je to tak?
Ano, je to tak. Už když začínala příprava, bylo z mužstva cítit velké odhodlání dokázat, že mají na postup. To se projevilo v nasazení a tvrdé práci v letním tréninku a ovoce tohoto pozitivního přístupu a odhodlání jsme pak sklízeli celý podzim.

Pomohla výkonům a výsledkům větší konkurence v mužstvu?
Ano, hráči to vzali tak, že musejí bojovat o místa a bylo to poznat v jejich tréninkové píli. Pravda, někteří to vzdali ještě před startem soutěže. A průběh podzimu pak ukázal, že ti hráči, kteří odešli na hostování, by určitě byli víc ve hře, než si třeba v létě sami mysleli.

Musel jsi během podzimu řešit nespokojenost některých hráčů, kteří třeba čekali, že budou hrát a pak spíše seděli na lavičce?
Myslím, že největší trauma jsem z toho měl já, abych vybral tu správnou jedenáctku. Dovedu si představit, jaké to musí být zklamání pro hráče, který poctivě trénuje a pak se před utkáním dozví, že jde na lavičku. Ale určuju to já a až samotné utkání ukáže, jestli jsem se rozhodl správně.

Jak takové rozhodování vypadá?
Samozřejmě, že osa mužstva byla víceméně daná: Macura, Karakasidis, Woitek, Mlynář. To byli hráči, o kterých vím, že si nemůžu dovolit, aby na hřišti chyběli. Plháka a Minku ovlivnily zranění. Totéž Nováka či Petra Glace. Konkrétně u něj bylo léčení na delší doba, ale uspěchal to.

Absolutní výsledkovou spokojenost kazí dvě venkovní prohry z konce podzimu…
Já jsem spokojený. Nikdo nemohl chtít a čekat, že vyhrajeme dvacet šest utkání v sezoně.

Zdálo se, že tým měl na začátku sezony mnohem lepší formu, která s blížícím se koncem podzimu trochu klesala…
Ovlivnila to především únava, která se prostě musí projevit u každého. Vem si, že od února probíhá příprava, pak jarní sezona, po jejím skončení dva týdny pauza a hned příprava na novou sezonu. Až teď si hráči pořádně odpočinou.

Na některých hráčích bylo znát, že začaly školní semestry a také futsalová sezona…
Ano, je to tak. Máme v mužstvu šest kluků, kteří hrají i futsal. V týdnu mají dva futsalové tréninky, do toho dva fotbalové a v pátek jedou na futsalovou ligu. A pak je prostě logické, že v našem sobotním utkání je ta únava poznat. Bez rekonvalescence a bez odpočinku to nemůže zvládnout na sto procent.

A co vysokoškoláci?
Nejvíc to bylo vidět na Broňovi Mlynářovi. Od července se připravoval s mužstvem a dokud byl v plném tréninku, jeho výkony měly pro tým vysokou hodnotu. Potom koncem září odjel do školy, přestal trénovat a výkonnost šla prudce dolů. Totéž platí třeba o brankáři Michalovi Vránovi.

Kde vidíš příčiny dvou porážek v Bělkovicích a v Rapotíně?
V Bělkovicích jsme to nezvládli herně ani psychicky a zaslouženě jsme prohráli. V Rapotíně ovlivnila utkání rychlá červená karta, ale výkon mužstva nebyl špatný.

Jak bude vypadat příprava na jaro?
Přípravu začneme dva měsíce před startem sezony, 3.února. V únoru bude také společné soustředění zaměřené na hrubou fyzickou přípravu, pravděpodobně v jesenických lázních. Už jsou předběžně domluvené i konkrétní přípravná utkání.

Očekáváš změny v kádru?
V současnosti nevím o nikom, kdo by chtěl odejít. Do přípravy dostanou pozvánku všichni hráči ze soupisky a také ti, kterým na podzim skončilo hostování.

Jeseník má dev21aítibodový náskok v čele tabulky. Myslíš už na krajský přebor?
V žádném případě. Prvním krokem je dobře se připravit na jarní část. Ale samozřejmě víme, že rozehrané to je dobře a byl by to velký fotbalový průšvih, pokud tu soutěž nedotáhneme do úspěšného konce. Věřím, že se to povede a já i mužstvo pro to uděláme maximum.

Přesto, domníváš se, že současný jesenický tým by byl schopen konkurovat soupeřům ve vyšší soutěži?
Ano, o tom jsem přesvědčen. Hráli jsme přípravu se Velkými Losinami, které teď bojují o špici krajského přeboru, a v tom utkání to bylo nejen vyrovnané, ale místy jsme byli i fotbalově lepší. Pokud by současný kádr tady zůstal a podaří se na jaře vybojovat postup, pak nemám obavy z našeho účinkování v krajském přeboru.

A co případné další posily?
Dnes mohu říci jen to, že se do Jeseníku pokusíme dostat jednoho konkrétního hráče. V jesenickém okrese možná jediného, kdo je momentálně schopen opravdu naši hru posílit. Budeme jednat a uvidíme. Zatím je to ale předčasné.

Počítáš se změnami i v realizačním týmu?
Jak všichni víme, Aleš Salva končí jako vedoucí mužstva, protože se vrátil k trénování mládeže. V současnosti tedy hledám, kdo mi s tím pomůže, něco už je rozjednané a uvidíme, jak to dopadne. Jinak co se týká podzimního fungování mužstva, obrovské poděkování patří kustodovi Rudovi Nistlerovi. Jeho příprava na tréninky a zápasy je obdivuhodná.