V sobotu na derby

PhotoFunia-1426624566

Fotbalové jaro na druhý pokus startuje. Na jesenický stadion přijíždí (či přichází) početná delegace z České Vsi.

Už jen hodiny dělí jesenické mužstvo od začátku jarní části, která startuje s týdenním zpožděním. Odložený duel v Maletíně odehrajeme ve čtvrtek 30. dubna od 18 hodin, do té doby nás ale čeká trojice jiných soupeřům. Tím prvním je SK Řetězárna.

Našeho sobotního protivníka není třeba dlouze představovat. Nováčkovské odhodlání a bojovnost v kombinaci s taktickou vyspělostí vynesly České Vsi po podzimu skvělé třetí místo. Zároveň se mužstvo trenéra Kratochvíla musí v jarní části vypořádat se ztrátou nejlepšího podzimního střelce Petra Navrátila (14 branek), který už válí v krajském přeboru za Krnov. Pokusí se ho nahradit ze Zlatých Hor rychlý Jakub Bruckner a z Lipové rovněž na hostování přichází Tomáš Wator.

Co je nového v Jeseníku? Mimo hru jsou zranění Jan Vavrač a Martin Furik. Ostatní trénují naplno, a to doslova. „Kluci jdou do tréninků ve velkém nasazení. V úterý jsem měl plný počet, včera taky. Všichni jsou nažhavení a do všeho jdou na sto procent, až je musím krotit,“ říká trenér Petr Ševčík. „Je vidět, že všichni chtějí hrát a být v základní sestavě. Dost kluků bude zklamaných,“ myslí si trenér, jedním dechem však dodává, že jaro bude náročné a příležitost dostanou všichni. O základní sestavě má trenér Ševčík jasno, na žádost o její zveřejnění však reagoval neobvyklým záchvatem mlčenlivosti.

Hrát se bude zcela určitě na hřišti s umělým povrchem, na což Česká Ves zareagovala rychlým domluvením posledního přípravného zápasu ve čtvrtek večer na „umělce“ v Glucholazech. Jeseník na své umělé trávě během zimy sehrál pět utkání s těmito výsledky: – Dukla Praha U17 3:3, – Kovo Břidličná 5:0, – FK Krnov 2:2, – TJ Sokol Velké Losiny 4:1, – Jiskra Rapotín 2:2. „Umělka je správné rozhodnutí, tráva nebude v dobrém stavu, nemáme ji vyzkoušenou a kdoví, jak bychom se s tím srovnali,“ komentuje Petr Ševčík.

Jak asi bude první mistrovské utkání vypadat? Dá se určitě čekat, že Česká Ves, vědoma si kvalit soupeře, vsadí všechnu kartu na pevnou defenzivu. S touto taktikou už v podzimním vzájemném střetnutí držela Jeseník ve velkém napětí a v prvním poločase vyhrála na šance po brejkových akcích. Jeseníku se díky individuálnímu průniku Patrika Plháka podařilo tehdy získat poločasové vedení 1:0. Řetězárna v druhé půli zariskovala, otevřela hru ve snaze o vyrovnání a dostala další tři góly od Lukáše Woitka.

Hosté pravděpodobně vyrukují na jesenickém stadionu se stejným úmyslem – bránit ve vysokém počtu, držet co nejdéle stav 0:0 a nakopávat dlouhé balony na brejky. Jeseník se musí obrnit velkou trpělivostí, dobrým pohybem a přesnou kombinací. „Stačí mi 1:0, nebo 2:1,“ odpovídá trenér Ševčík na dotaz, jaký tipuje výsledek.

Přijďte se podívat na úvodní utkání jarní sezony. Hraje se v sobotu 11.4. od 16 hodin. Hlavní rozhodčí Miroslav Konečný z Olomouce, asistenti Zdeněk Kučera z Chudobína a Jiří Juřátek z Jeseníku.