Hněvotín – Jeseník 0 : 1

Dva hlavní hrdiny mělo jesenické utkání v Hněvotíně. Brankář Jan Pastucha v mnoha případech podržel tým jistými zákroky a ve dvacáté minutě dokonce chytil penaltu. Tím druhým je Martin Hanzlík, který osm minut před koncem rozhodl gólovou střelou o třech bodech pro hosty.

Přiznejme si, že na předvedený jesenický fotbal se v Hněvotíně bude vzpomínat jako na něco, na co není proč vzpomínat. Žádná strojově přesná hra, žádná ofenzivní smršť plná nápaditých akcí s nečekaným řešením. Ale jak říká klasik, podstatné jsou body….

Hosté prvních dvacet minut jakoby zůstali v autobuse. Vlažný pohyb, pomalé přistupování k soupeřům, nepřesná rozehrávka, to vše valilo vodu na mlýn hněvotínskému nadšení, s nímž domácí tým přehrával naše borce a vytvořil si územní převahu. Brankář Pastucha se hned v úvodu blýskl dvěma klíčovými zákroky, když zkrotil nebezpečné přízemní střely. Další hněvotínské pokusy mířily mimo tyče. Že by s Jeseníkem nemuselo být až tak zle, ukázala akce z 18.minuty, ve které dlouhý nákop sklepl Woitek přímo do běhu Břízovi, ten se řítil sám na branku, ale střelu po zemi poslal mimo. Ještě větší tutovku měli vzápětí domácí. Macura v pokutovém území zahrál rukou a rozhodčí ukázal na penaltovou značku. Brankář Pastucha má zkušeností na rozdávání. „Přečetl“ střelcův rozběh, vystihl směr střely a prudký balon bravurně vytěsnil nad břevno. To byl rozhodující moment zápasu! Jesenický tým si pak připravil druhou stroprocentní šanci, když Mlynář chytrým obloučkem uvolnil Woitka a ten sám před brankou trefil jen domácího gólmana. Domácí byli velmi šikovní směrem dopředu, jak ale naznačilo pár situací, v obraně si nebudou úplně jistí. Po jednom z rohových kopů tečoval hněvotínský obránce míč směrem na vlastní branku a gólman měl co dělat, aby zachránil situaci. Obrovské štěstí měl ale i Jeseník. V závěru poločasu domácí rozehráli z přímého kopu chytrý signál a najednou byl útočník sám před Pastuchou. Překonaného jesenického brankáře zastoupil v poslední chvíli na brankové čáře záchranným odkopem Minka.

Jestliže první půle rozhodně nabídla situace, z nichž mohly oba týmy skórovat, po změně stran diváci marně čekali na fotbalovou kvalitu. Hlavním rysem na hřišti byl především urputný a tvrdý boj mezi oběma šestnáctkami. Jesenickou hru rozhýbal příchod rychlého Kysely, který měl z pravého křídla několik nebezpečných náběhů, ale gólové řešení nepřichystal. Domácí hra s přibývajícími minutami uvadala a zdálo se, že některým hněvotínským hráčům rapidně ubývají síly. Těch měl Jeseník na rozdávání a v 83.minutě přišla rozhodující chvíle Martina Hanzlíka. Kdyby tento hráč neměl za sebou třetiligovou minulost, zkušenosti ze Sigmy a stovky těžkých zápasů, mohli bychom říct, že dal svůj životní gól. Takhle to byl pouze gól, který rozhodl o třech bodech. na hranici šestnáctky dobrým napadáním vybojoval míč, vtipně se otočil kolem obránce a skrytou střelou přes dalšího hráče překvapil domácího brankáře. Ten si sice na míč sáhl, ale vlastně ho jen tečoval k tyči. Euforie v jesenickém táboře v tu chvíli nepopsatelná.

Závěr zápasu ale přinesl ještě několik krušných chvil. Domácí vyždímali poslední zbytky sil a po rohovém kopu vyslali na jesenickou branku nebezpečnou střelu, která šla těsně nad. A to byl konec hněvotínských nadějí. Jeseník herně neoslnil, vyhrál se štěstím, ale když se fotbalově nedaří, je bodový zisk o to cennější.

FOTOGALERIE

Sestava: Pastucha – Novák (75. Keltner), Macura, Karakasidis, Vavrač – Hanzlík, Minka, Mlynář, P.Glac (55. Kysela) – Woitek (68. Nepožitek), Bříza (79. Schneider). Žluté karty: Minka, Macura. Branka: 83. Hanzlík.