Zbýňovec: Jsme připraveni!

Rozhovor s trenérem Josefem Zbýňovcem na prahu nové divizní sezony.

Jeseník coby nováček obsadil v první divizní sezoně výborné šesté místo. S jakými plány a ambicemi půjde mužstvo do dalšího ročníku?

Určitě bychom chtěli tento výsledek zopakovat, ale chceme toho docílit hladší cestou než v minulé sezoně, kdy jsme se zachraňovali a to umístění jsme získali až výhrou v posledním kole. Když budou všichni zdraví a přeneseme si formu z přípravy, tak věřím, že bychom se do toho šestého místa mohli pohybovat.

Mužstvo opustili Lukáš Woitek s Petrem Navrátilem a také Vladimír Novák a brankář Jan Pastucha. Naopak několik nových hráčů přišlo. Jak se tým vypořádá se změny v kádru?

Lukáše Woitka nenahradíme, to jsme věděli. Je to jak fotbalově, tak i lidsky jedna z vůdčích osobností mužstva. Pro naši hru to byl klíčový hráč a to nám samozřejmě bude chybět. Na druhou stranu posily se ukazují ve velmi dobrém světle. Proti Uničovu zahrál výborně Marcinov, líbí se mi jeho dosavadní přístup a bojovnost. O gólmanovi se vůbec nemusíme bavit, Červenka je pro nás posilou číslo jedna. A Michal Žák zapadl mezi kluky a je to fotbalista, který s přibývajícími tréninkovými dávkami jde výkonnostně nahoru. Je to jedna z variant do středu zálohy. 

Na jaře jsi byl u mužstva jako asistent Petra Ševčíka, teď vedeš tým jako hlavní trenér. Udělal jsi v konceptu přípravy mužstva nějaké zásadní změny?

Nebylo potřeba nic měnit. Rozdíl je samozřejmě mezi zimní a letní přípravou v její délce, takže teď v létě máme tréninkové jednotky intervalovější, kratší a dynamičtější. Na jaře mužstvo ukázalo velký progres a červencové pohárové zápasy s Rýmařovem a Opavou ukázaly, že není důvod nastavovat jiný systém přípravy. Takže spíš navazujeme na předchozí práci. 

Jaký bude hrát Jeseník fotbal?

Co se týká rozestavení, budeme preferovat  4 – 4 – 2. Myslím, že hra se dvěma klasickými útočníky mužstvu svědčí lépe. Ale variantně, zejména v zápasech venku, jsme schopni přejít na hru s pěti záložníky a jedním hrotem. A k samotnému fotbalu, naší doménou je ofenzíva, takže Jeseník bude i nadále hrát útočný rychlý fotbal. A věřím, že se nám podaří zlepšit obranná fáze, což nám v minulosti dělalo problém a ztráceli jsme kvůli tomu zápasy, ve kterých jsme herně byli lepší. 

Jsi spokojený s letní přípravou?

Velmi spokojený. Zapojili jsme i dorostence, kteří mě příjemně překvapili svým přístupem a poctivou prací. Máme v nich dobrou budoucnost, ale chce to ještě čas.  Všichni hráči tu přípravu poctivě odmakali.

Kromě již zmíněných posil se do kádru měli zařadit končící dorostenci ročníku 1998. Jak to s nimi vypadá?

S brankářem Pastuchou počítáme zatím jako s dvojkou a teď začal po letech trénovat i Lukáš Toman, což byl výborný gólman a pokud by na sobě zapracoval, tak je to také jedna z alternativ do branky. Gnida odchází hrát do Mikulovic, čeká ho maturitní rok a nebude mít tolik času na fotbal. Žemba je poctivý a pracovitý kluk a měl by hrát také v Mikulovicích. Bartošek byl pouze na jednom tréninku, takže tam asi není co řešit, ale je škoda, že nemá chuť pokračovat. Bez tréninku hrát nemůže. 

Druhým trenérem je Kuba Karakasidis, který funguje v režimu hrajícího asistenta. Jak to jde?

Dobře. Já se věnuji herním věcem a tréninkové morálce, Kuba je takový mluvčí mužstva, diplomat, který to řídí zevnitř. Spolupráce je výborná, ale jsme teprve na začátku a všechno se bude odvíjet od výsledků a od toho, jak se bude dařit mužstvu. 

Zítra nás čeká první kolo v Hranicích. Co tam můžeme čekat?

Poslední zápas jsme s nimi vyhráli doma 3:1. Díval jsem se na jejich sestavu z poháru a přípravy a nevypadá to na nějaké dramatické změny v jejich kádru. Očekávám vyrovnané a bojovné utkání a rozhodnou momentální herní situace na hřišti. Já věřím, že když si přeneseme formu z konce sezony a přípravy, když udržíme psychickou pohodu a klid a nebudeme hrát pod tlakem, tak jsme schopni porazit v divizi každého.