Před začátkem sezony

Trenér Jakub Karakasidis a jeho asistent a vedoucí mužstva Milan Marcinov pohovořili o stavu mužstva na prahu nové sezony, o vydařené letní přípravě a také o ambicích jesenického týmu v krajském přeboru.

LETNÍ PŘÍPRAVA

Jakub Karakasidis: Jsem spokojený, letní příprava se povedla. Na tréninky nám chodilo okolo dvaceti hráčů, pokud počítám i některé dorostence, kteří trénovali s námi. Přestože šest hráčů odešlo, tak máme široký kádr a kluci trénovali poctivě, samozřejmě v rámci možností, protože jsme amatérský klub a do přípravy nám zasahují dovolené nebo pracovní povinnosti.

Milan Marcinov: Zájem, intenzita a to jak hráči pracovali, s tím jsme spokojení. Jak na tom budeme herně, to teprve uvidíme, ale já si myslím, že pokud se kvalitní letní příprava neprojeví hned na začátku, tak časem určitě ano.

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ

Jakub Karakasidis: První přátelák s Rýmařovem byl velký skok, kdy jsme měli za sebou jen dva tréninky. Byl to silný soupeř, ale odehráli jsme to velmi důstojně a prohráli jsme o gól. S Českou Vsí už to herně tak dobré nebylo. Favoriti jsme byli tentokrát my a i když nám to fotbalově moc nešlo, vyhráli jsme 5:0. A poslední příprava s Velkými Losinami přinesla vyrovnaný zápas, byla to generálka na sezonu a měli jsme tam hodně mezer v obraně i rezervy v útoku.

Milan Marcinov: Proti Rýmařovu všichni kluci zahráli velmi dobře, někteří až nad své možnosti. Ve Velkých Losinách výkon nebyl takový, jak jsme očekávali, ale stále to považujeme jen za přípravu.

ZMĚNY V KÁDRU – BRANKÁŘI

Jakub Karakasidis: Odešel Jirka Červenka, který byl jasnou jedničkou. Teď máme nachystané dva vyrovnané gólmany, Michala Vránu a Honzu Pastuchu. Nemáme jasno, kdo bude jednička, ale už vím, kdo bude chytat v neděli v Dolanech. To se dozví jako první hráči. Jsou to dva konkurenti na jeden post, oba studují a uvidíme jak jim potom škola zasáhne do fotbalu a jak se k tomu postaví. Byl bych rád, kdyby si zachytali oba a pravděpodobně tomu tak i bude. Ale rozhodovat se budeme vždy na základě aktuální formy.

ZMĚNY V KÁDRU – OBRANA

Jakub Karakasidis: Na stoperském postu zkoušíme Marka Cekurase, pracuje na sobě, snaží se a pokud bude zdravý, máme v něm velkou budoucnost. Totéž platí o dalším dorostenci Karlovi Nečesalovi, ale oba potřebuji vstřebat ten velký skok do mužského fotbalu. Máme několik variant do obrany, vrátil se nám Laďa Novák a špatně se nejeví ani Jirka Vícha z dorostu. Odešel nám David Macura, což je velká ztráta, ale já říkám, že každý je nahraditelný. I Ronaldo. :- )

Milan Marcinov: David Macura chtěl hrát vyšší soutěž, je to jeho volba, kterou respektujeme a přejeme mu, ať se mu v Šumperku daří.

ZMĚNY V KÁDRU – ZÁLOHA

Jakub Karakasidis: Vrátil se nám Lukáš Woitek, do konce září bude tady a pak se stěhuje do Prahy, ale jsme dohodnutí, že bude dojíždět na zápasy. Nemusím říkat, jak velká posila to pro nás je. A to nejen po herní stránce, kde má nezpochybnitelné kvality. Svým přístupem, zkušenostmi a tím, jak k fotbalu přistupuje, je velkým vzorem pro nové mladé kluky v týmu. Dává do toho srdce a je důležité, že to vidí ostatní. Přínos pro kabinu je to obrovský.

Milan Marcinov: V přípravě jsme uprostřed hřiště zkoušeli  Martina Bráblíka. Neznal jsem ho tolik z dorostu a jsem příjemně překvapený. Přechod do mužů mu usnadňuje jeho velký fyzický fond. Potřebuje zrychlit rozehrávku, odehrát pár utkání, aby zjistil, jak to chodí. Ale máme z něj dobrý pocit.

Jakub Karakasidis: Nepříjemností je teď ztráta Jirky Mráze, který si z posledního utkání ve Velkých Losinách odnesl výron kotníku s poškozením vazů. Nejsme doktoři, ale snad za týden za dva by mohl začít trénovat.

ZMĚNY V KÁDRU – ÚTOČNÍCI

Milan Marcinov: Mužstvo opustil Martin Furik, hráč schopný dávat góly a rozhodovat zápasy. Měl jít hrát do Bruntálu divizi, v tom jsme mu nebránili, nakonec skončil v Krnově v krajském přeboru, a to je spíš dotaz na Martina, proč to takhle dopadlo. Já si myslím, že je to hráč, který nám hlavně na začátku sezony bude v koncovce chybět.

Jakub Karakasidis: V Losinách dal pěkný gól Peťa Novák, který k nám přichází z Frýdlantu. Mladý kluk, který na sobě musí pracovat a věřím, že se chytne.

KARAKASIDIS HRÁČ x TRENÉR

Jakub Karakasidis: Je to pro mě nová výzva, trénovat mě baví, ale zároveň přiznávám, že fotbal mi chybí. Když jsem bral trenérskou funkci, tak jsem si v duchu myslel, že bych občas mohl i nastoupit. Ale teď vím, že to možné není, máme široký kádr, hráči makají a bojují o své místo, takže by nedávalo smysl, kdybych se tam stavěl já sám.

Milan Marcinov: Já si dovedu představit Kubu na hřišti, nemám s tím žádný problém. Na tréninku bez problému zvládne to, co všichni ostatní hráči. Je připraven zasáhnout do hry, pokud to okolnosti budou vyžadovat.

Z DIVIZE DO KRAJE

Milan Marcinov: V mužstvu se tohle neřeší. Prostě jsme šli o soutěž níž, jsme tam, kde jsme a chceme tam udělat co nejlepší výsledek.

Jakub Karakasidis: Krajský přebor má svoji úroveň. Hrají tam větší města než je Jeseník, budeme mít kvalitní a silné soupeře, ať už je to Mohelnice, Zábřeh, Šternberk a další.

ATMOSFÉRA V TÝMU

Jakub Karakasidis: Tréninková účast i přístup hráčů k fotbalu v letní přípravě jsou signály toho, že nálada v týmu je dobrá. Zakládáme si na tom, že fotbal v Jeseníku hrají místní kluci, mladí hráči, kteří se budou snažit ukázat dobrý fotbal a kteří to dělají zadarmo a pro radost.

AMBICE V NOVÉ SEZONĚ

Jakub Karakasidis: Věřím, že tento tým má na to, aby hrál v předních pozicích. Uvidíme, jaká bude realita.

Milan Marcinov: Chceme pozvat všechny fanoušky fotbalu z města i okolí hlavně na dobrý fotbal v podání nových mladých kluků, aby je lidi přišli povzbudit. A přál bych si, aby je hned při prvním neúspěchu nezatratili, ale spíš je podpořili, protože to budou potřebovat.

SPOLUPRÁCE KARAKASIDIS – MARCINOV

Jakub Karakasidis: Jsem hrozně rád, že se k nám Milan připojil, hráči ho respektují jako velkou osobnost, co řekne, to platí a mužstvu jeho přítomnost může hodně pomoci.

Milan Marcinov: Vzal jsem to jen proto, že jsem věděl, kdo je trenér, znám Kubu jako výborného člověka a proto jsem na to kývl. Chtěl jsem být hlavně u mládeže, protože toho času nemám tolik, ale není mi jedno, co bude s jesenickým fotbalem a chci k tomu přispět.