Ohlédnutí za podzimem: starší žáci U-14

Další díl seriálu hodnocení podzimní sezony je věnován týmu starších žáků do 14 let. Tedy týmu, který nově vznikl letos v červenci jako samostatný ročník, což byla jedna z podmínek návratu jesenického klubu do moravských soutěží SpSM.

Mužstvo U-14 (ročník 2010) převzal mladý progresivní trenér Martin Bráblík, po jehož boku začal jako asistent pracovat další odchovanec jesenického fotbalu Tomáš Krézek. Společně se snaží ordinovat svému týmu moderní útočnou hru postavenou na kolektivním pojetí, bez tlaku na výsledky a umístění. Fotbal jako radost ze hry, fotbal jako životní styl, fotbal plný pozitivní energie. Filozofie, které budeme vždy fandit a podporovat.

Příkladná tréninková účast

Od konce července až do druhé půle listopadu makala jesenická „čtrnáctka“ ve stálé frekvenci čtyř tréninků týdně proložených víkendovým zápasem. Náročný režim hráči přijali za svůj, vždyť tréninková účast nikdy neklesla pod patnáct. „Co se týče přípravy, nepodařilo se nám zcela vypilovat a vyladit kombinační hru po zemi, i když to byl hlavní úkol v tréninkovém cyklu během celého podzimu. Na druhou stranu, troufnu si tvrdit, že společně s trenérem Tomášem Krézkem jsme položili kvalitní základy a principy kombinační hry pro kluky a budou z toho čerpat ve svém dalším fotbalovém vývoji v příštích letech,“ říká trenér Martin Bráblík.

Jeho tým začal sezonu nervózně. Nástup do nové vyšší soutěže přinesl trému, hráči si nevěřili a v prvních třech zápasech bylo právě nízké sebevědomí hlavní příčinou neúspěchů. „Čtvrtý zápas v Šumperku byl z mého pohledu klíčový – i když jsme ho prohrál 4:5, hráči si dokázali, že mohou hrát rovnocenně i s nejlepšími týmy soutěže,“ hodnotí trenér Bráblík.

Čtrnáct bodů a spokojenost

Po těsné porážce v Šumperku sebevědomí mužstva dále rostlo a následujících sedm zápasů přineslo 14 bodů do tabulky. Během nich předvedl Jeseník U-14 mnoho kvalitních výkonů. „Toto období hodnotím jako vrchol podzimní sezony. Naše hra obsahovala několik významných pozitiv. Za prvé to byla rychlá a efektivní kombinace směrem dopředu. Dále důrazné a obětavé výkony v obranné fázi, doplněné sebevědomím a kvalitou v individuálních akcích jeden proti jednomu. Nechyběla nám odvaha při výstavbě hry. Stále nám ale nešlo měnit tempo hry, měli jsme problémy podržet míč,“ rozebírá hlavní atributy hry svého mužstva trenér Bráblík.

V posledních dvou utkáních podzimu (dvě prohry), se na mužstvu začala projevovat únava. Není se čemu divit, jelikož hráči (a jedna hráčka) měli v nohách spoustu kvalitních tréninků a zápasů. „Tuto půlsezónu hodnotím jako povedenou, ale věřím, že jaro bude ještě o stupeň výš, jelikož herní potenciál tohoto kádru je veliký,“ uzavírá Martin Bráblík.

Třiadvacet hráčů ve třinácti zápasech

S postupem žákovských týmů do vyšších soutěží se do Jeseníku přesunulo v různých kategoriích několik talentovaných hráčů z našeho regionu. Za všechny jmenujme například Jonáše Kratochvíla, hráče ročníku 2011, který ale po dohodě trenérů nastupoval převážně za starší tým U14. Novou tváří v jesenickém týmu se stal také javornický Tonda Frančák, který byl s dvaceti brankami jednou z hlavních útočných zbraní mužstva. Dalších třináct gólů přidal Mikuláš Ondrejkovič.

Jak už ale bylo řečeno v úvodu, hlavní doménou tohoto mužstva je kolektivní pojetí hry a silný týmový duch. Kádr Jeseníku U-14 (2010) jmenovitě tvoří: Hans Bairnsfather, Tomáš Dostál, Antonín Frančák, Ray Graham, Jakub Gvizd, Matěj Hejda, Adam Jurčák, Jurica Jurič, Adam Kanalik, Šimon Koudelka, Jonáš Kratochvíl, Alexandra Látalová, Adrian Malý, David Matějíček, Matěj Mikoláš, Mikuláš Ondrejkovič, Andrej Sedláček, Adam Šemro, Jakub Wall. Z týmu U-15 vypomohl v několika zápasech Adam Bronda a z mladších hráčů ročníku 2011 byli záložně povoláni Jan Švarc, Marek Švarc a Stanislav Marek.

Výsledky: Přerov – Jeseník 5:3, Valašské Meziříčí – Jeseník 2:1, Jeseník – Hranice 6:9, Šumperk – Jeseník 5:4, Jeseník – Třinec 2:2, Bílovec – Jeseník 6:0, Jeseník – Havířov 4:2, Jeseník – Uničov 4:4, Poruba – Jeseník 4:5, Jeseník – Přerov 6:1, Jeseník – Valašské Meziříčí 5:3, Jeseník – Poruba 1:4, Uničov – Jeseník 7:3. Po podzimu je Jeseník U-14 na 8. místě divizní tabulky.