Ohlédnutí za podzimem: mladší žáci U-13

S velkou nejistotou a obavami jsme očekávali účinkování kategorie mladších žáků U-13 v nejvyšší lize SpSM. Jedná se o „kritický“ ročník 2011 s nevelkým výběrem kvality i kvantity v našem regionu. Podle očekávání tento tým na podzim prohrál většinu svých utkání. Jak se předpokládalo, výkonnostní rozdíl v některých zápasech byl propastný. Bilance 2-0-13 a skóre 37:135 nevypadá na papíře úplně dobře. A přesto máme z jesenické „třináctky“ velkou radost. Proč? Protože z otloukánka, kterému někteří prorokovali, že tu soutěž ani nedohraje a po podzimu se rozpadne pod tíhou drtivých porážek, vybudovali trenér Honza Zrník s asistentem Danem Krézkem fungující stmelený tým. Tým nadšený pro hru, schopný odolávat neúspěchům a připravený po každé prohře znovu vstát a jít dál. A to je víc, než sebelepší umístění v tabulce.

Přetěžký zrod mužstva

Jak už bylo naznačeno v úvodu, fotbalista ročníku 2011 je na Jesenicku tak trochu „nedostatkovým zbožím.“ To byl ostatně důvod, proč FK Jeseník odpískal vstup do nejvyšších moravských soutěží v roce 2021 a proč to vzdal i o rok později. Teď už ale nešlo čekat a váhat. Klub šel do rizika – bez trenéra a bez plnohodnotného hráčského kádru v kategorii U-13 přihlásil své žákovské tymy do vyšších soutěží.

„Třináctky“ se nakonec ujal dvaadvacetiletý Honza Zrník, asistentem se stal ještě o dva roky mladší Daniel Krézek. „Začali jsme pracovat s hráči, kteří, až na pár výjimek, přicházeli do Jeseníku se zkušeností ze soutěží, pod úrovní krajských soutěží. Pouze šest hráčů mělo z minulosti zkušenost aspoň s krajským přeborem,“ říká ke zrodu týmu Jan Zrník. V průběhu podzimu se snažil svým hráčům vštěpovat principy kombinačního fotbalu, což se zčásti povedlo. Jesenický herní projev chválili diváci, rodiče hráčů a také trenéři soupeřů ze špičky soutěže. „Začínali jsme opravdu od nuly. Někteří naši hráči nikdy neprošli podobnou fotbalovou průpravou a je před námi stále hodně práce. Důležité ale je, že jsme položili základy něčemu, co má podle mě budoucnost,“ dodává trenér Zrník.

Rovnocenné, ale „nedotažené“ …

Máme-li se zaměřit na výsledky, z patnácti utkání vyhrál Jeseník U13 dvakrát. Hned na úvod s HFK Olomouc 5:2 a v 11. kole na hřišti posledního Bílovce 8:3. Ostatní zápasy skončily porážky, někdy dost vysokou. Často jesenické mužstvo naráželo na nedostatečnou kvalitu a šíři kádru. Dokázali hrát rovnocenné partie v prvním poločase proti Frýdku-Místku, Karviné či Hranicím, ale v druhých poločasech soupeř prostřídal sestavu a s čerstvými silami rozhodl o výsledku. „V konečném důsledku jsem byl nespokojen s jedinou věcí, a to s občasným nedostatečným nasazením hráčů v zápasech. Vyžaduji, aby hráči na hřišti žili přítomným momentem a měli chuť vyhrát každý osobní souboj. V některých zápasech to však nebylo poznat, což mne zpětně mrzí,“ komentuje výkony trenér Honza Zrník. On sám, stejně jako celý jeho tým, sbírá trenérské zkušenosti a každé utkání na této úrovni je obrovskou školou pro všechny.

Důležitost herního projevu

Jelikož budoucí účinkování jesenického žákovského fotbalu určuje výsledek a umístění nejstarší kategorie U-15, mohou se týmy „pod nimi“, tedy U-14, U-13 a U-12 primárně soustředit na fotbalový projev, hru samotnou, bez tlaku na výsledky. Ty nejsou podstatné a z toho také vychází principy vedení týmu trenérskou dvojící Zrník – Krézek. „Nakopávanými balony za vidinou vítězství se hráči jako jednotlivci, ani mužstvo jako celek, nikam technicky neposunou. Chybovat je v mládeži přirozené, tím spíše při snaze držet míč. Do budoucna se však musíme vyvarovat opětovných chyb, abychom se mohli někam posouvat, říká Honza Zrník. Je si vědom toho, že výsledky pro oko nezaujatého diváka skutečně nevypadají dobře: „Má to mnoho důvodů, které nechci rozebírat. Pro nás bylo na podzim podstatné učit hráče “od nuly” a zápas co zápas se zlepšovat, což se také splnilo. Do budoucna věřím, že i tahle kategorie začne vyhrávat, pokud hráči udrží touhu se zlepšovat.

Důležitost herního projevu

S podzimem je trenérská dvojice spokojená. „Když si vzpomenu, jak jsme začínali a porovnám si to s tím, kde jsme dnes, vidím obrovský posun a mám z toho velkou radost. Především jsem rád, že kluci dokázali rodičům, nám trenérům, divákům, ale hlavně sami sobě, že jsou herně důstojným týmem v ligové soutěži. Za to jsem na ně opravdu pyšný,“ uzavírá hodnocení trenér Zrník.

Hráčský kádr U-13: Daniel Jurčák, Ondřej Zykmund – Luboš Bihari, Tereza Grosičová, Tomáš Jakubčík, Lukáš Koriťák, Adam Kozel, Jonáš Kratochvíl, Stanislav Marek, Helena Paszková, Elen Paszková, Ondřej Sedlák, Tobiáš Spáčil, Jan Švarc, Marek Švarc, Charlie Anthony Wason, Jan Žáček. Z mladší kategorie U-12 v několika zápasech vypomohli: Oliver Hockicko, Ondřej Koubek, Filip Oravec, Ladislav Oškera, Patrik Šarman, Lukáš Till, Daniel Vystavěl, Marek Zámečník.

Nejlepším střelcem podzimu byl s 9 brankami Jonáš Kratochvíl a stačilo mu k tomu jen 6 utkání, neboť byl po dohodě trenérů „přesunut“ do kádru týmu U-14. Osm branek vstřelil Marek Švarc a o jednu méně jeho dvojče Honza Švarc.

VÝSLEDKY: Jeseník – HFK Olomouc 5:2, Jeseník – Přerov 3:8, Jeseník – Hranice 0:6, Uničov – Jeseník 7:2, Jeseník – Opava 0:15, Třinec – Jeseník 14:2, Jeseník – Vítkovice 1:7, Valašské Meziříčí – Jeseník 8:1, Poruba – Jeseník 8:3, Jeseník – Frýdek Místek 3:8, Bílovec – Jeseník 3:8, Jeseník – Baník Ostrava 1:25, Šumperk – Jeseník 9:4, Jeseník – Karviná 2:6, Havířov – Jeseník 9:2.