Ohlédnutí za podzimem: mladší žáci U-12

Nejmladší žákovský ročník U-12 (hráči narození v roce 2012) vznikl v Jeseníku jako jedna z podmínek vstupu klubu do nejvyšších žákovských soutěží. Okresní kluby z celého Jesenicka pochopily, že z tohoto progresu může v budoucnu těžit celý region a neváhaly poslat do Jeseníku řadu talentovaných a do hry zapálených hráčů. Vznikl kvalitní konkurenceschopný tým, který se v nejvyšší soutěži rychle adaptoval a v žádném případě nehraje druhé housle.

Tuto novou kategorii v červenci převzali, nebo lépe řečeno od základů začali budovat trenéři Jan Malysa a Tomáš Mrlina. A to s cílem postavit tým schopný důstojně reprezentovat klub, město a vlastně celý okres v nejvyšší žákovské soutěži. Přijali tento úkol, zvedli hozenou rukavici a zvedli i věkový průměr trenérského obsazení u žákovských kategorií. Pro Honzu Malysu to je další pokračování dlouholeté intenzivní práce s fotbalovou mládeží v Jeseníku, zatímco Tomáš Mrlina přišel do klubu jako nová, ale zkušená trenérská posila.

Těžko na cvičišti…

„Letní přípravu jsme začali hned druhý týden v červenci a kluky čekal náročný program, kdy museli ukázat svůj charakter a sáhnout si na svoje maxima,“ popisuje Tomáš Mrlina a dodává: „Připravovali jsme tým na vše nové, co je v lize bude čekat. Přechod na velké hřiště, rychlejší pohyb, fyzicky náročnější fotbal, nároky i na psychiku, časovou náročnost, daleké cestování, větší tréninkové vytížení.“

Zpětným pohledem na celý podzim můžeme konstatovat, že to všechno kluci z jesenické U-12 a koneckonců i jejich rodiče zvládli na jedničku.

Více bodů z venku

Nově vytvořený tým byl připraven zúročit těžkou přípravu a do sezony vstoupil skvěle, když doma porazil HFK Olomouc. Následovala další dvě domácí utkání, která skončila těsnou porážkou od Přerova a Hranic. Druhé vítězství na domácí půdě přišlo v říjnu proti Frýdku-Místku, více bodů ale vozila „dvanáctka“ ze hřišť soupeřů. Doma totiž převážně nastupovala proti velkým favoritům soutěže (Baník Ostrava, Opava, Vítkovice, Karviná …) a tato střetnutí dopadla očekávanými výhrami soupeřů. Skvělý výkon předvedl Jeseník U-12 v Třinci a ve Valašském Meziříčí. „V obou případech jsme si zasloužili vyhrát, ale byly z toho jen remízy. Zpětně hodnoceno nás více mrzí těsné domácí prohry s Přerovem a Hranicemi. Nechybělo mnoho a mohli jsme reálně bojovat o umístění v horní polovině tabulky,“ komentuje podzimní výsledky Tomáš Mrlina.

Plný bodový zisk přivezlo mužstvo z Bílovce a z Havířova. Právě po posledním podzimním duelu v Havířově dostali kluci odměnu za tvrdou a poctivou práci za celý půlrok: spolu s trenéry navštívili prvoligové utkání Baník Ostrava – Sparta Praha.

Podzimní spokojenost

4 vítězství – 2 remízy – 9 porážek, 14 bodů a skóre 43:80. Tato podzimní bilance vynesla jesenické „dvanáctce“ 13. místo v podzimní části. „Mnohem důležitější je, že se podařilo dát dohromady skvělou partu kluků, kteří žijí společným zájmem a cílem. K tomu samozřejmě patřila i výborná parta rodičů, kteří nás podporovali i na venkovních výjezdech,“ hodnotí podzim trenér Jan Malysa. A Tomáš Mrlina doplňuje: „S celkovým projevem naší hry jsme spokojení. Ale musíme dál pokračovat v intenzivní tvrdé práci. My trenéři jsme na to připravení a věříme, že i hráči. Jsme rádi, že můžeme být s touto partou kluků a zažívat s nimi krásné fotbalové okamžiky. Všichni máme v srdci jeden cíl, jedno přání, jednu cestu a tím je … fotbal.“

Během podzimní sezony se v dresu FK Jeseník U-12 objevilo těchto 20 hráčů: Dušan Antálek, Marek Hlavatý, Oliver Hockicko, Pavel Holeňa, Jonáš Jezerský, Ondřej Koubek, Jakub Kovačík, Ondřej Králík, Břetislav Látal, Tobias Mrlina, Filip Oravec, Ladislav Oškera, Antonín Růžička, Petr Sudolský, Patrik Šarman, Lukáš Till, František Válek, Matyáš Vystavěl, Marek Zámečník, Matyáš Zmydloch. Na 43 vstřelených branek se podílelo dvanáct hráčů a nejlepším střelcem mužstva byl s 9 brankami Marek Hlavatý.

Výsledky: Jeseník – HFK Olomouc 3:2, Jeseník – Přerov 2:3, Jeseník – Hranice 1:2, Uničov – Jeseník 10:2, Jeseník – Opava 2:12, Třinec – Jeseník 4:4, Jeseník – Vítkovice 1:5, Valašské Meziříčí – Jeseník 5:5, Poruba – Jeseník 7:1, Jeseník – Frýdek Místek 7:2, Bílovec – Jeseník 1:4, Jeseník – Baník Ostrava 1:14, Šumperk – Jeseník 4:1, Jeseník – Karviná 3:8, Havířov – Jeseník 1:6.