Ohlédnutí za podzimem: starší žáci U-15

V roce 2021 ani 2022 se to nepovedlo. Až letos si mohl jesenický fotbalový klub odfajfkovat splnění dlouhodobého cíle, a tím je návrat žákovských kategorií do nejvyšších soutěží SpSM.

Vítězství v krajském přeboru byla jen jednou z podmínek postupu. Tou druhou, mnohem složitější, je povinnost naplnění čtyř žákovských ročníků a vznik samostatných týmů U15, U14, U13 a U12. Povedlo se, a tak naše žákovské týmy mohou od srpna bojovat na té nejvyšší úrovni. Udržení v elitní společnosti je přitom primárně závislé na výsledcích té nejstarší kategorie U15.

Těžké začátky v silné konkurenci

Za postupem do divize je podepsána mladá trenérská dvojice Matěj Planý (24 let) – Karel Tulis (21 let). S dvojročníkem 2008-2009 oslavili v červnu prvenství v kraji a s doplněným kádrem ročníku 2009 pak od nové sezony pokračují v elitní moravské společnosti. Pod jejich vedením zaznamenalo mužstvo ve 13 podzimních zápasech bilanci 4 vítězství a 9 porážek. „Upřímně, čekali jsme, že na tom budeme o něco lépe. Už v minulých sezonách jsme hráli přípravné zápasy s divizními kluby a většinou to bylo vyrovnané herně i výsledkově. V soutěži nám to ale tolik nešlo. Kluci si jen pomalu zvykají na tvrdší a rychlejší soupeře. Dříve byli pod tlakem jednou dvakrát za sezonu a teď najednou museli každý zápas podávat maximálně stoprocentní výkony,“ zhodnotil složitý podzim Karel Tulis.

Právě silnější konkurence byla hlavním motivátorem pro postup Jeseníku z krajských soutěží do SpSM. Vždyť v minulé sezoně v krajském přeboru naši žáci ve 28 zápasech zaznamenali jen jednu prohru a jednu remízu s celkovým skóre 179:37. Konfrontace s vyspělejšími soupeři byla potřeba, setrvání v krajském přeboru by tento celek nejenže nikam neposunulo, ale pravděpodobně by znamenalo odchody hráčů do jiných fotbalových akademií.

Série zklamání a senzace na závěr

Významným faktorem, proč je Jeseník v desetičlenné divizní tabulce až osmý, byla absence jednoho z klíčových hráčů Jakuba Uhříka. „Je to rozdílový hráč, který se nám zranil a většinu podzimu chyběl. Jsme přesvědčení o tom, že s ním v sestavě bychom měli bodů víc,“ doplnil hodnocení trenér Matěj Planý.

Začátek sezony byl celkem slušný – těsná prohra na hřišti podzimního lídra v Přerově po solidním výkonu a přesvědčivé vítězství ve Valašském Meziříčí 4:1 dávaly naději, že jesenická U15 bude hrát v soutěži důstojnou roli. Pak ale přišla série porážek, kromě Uhříka chyběly další důležité opory a vývoj v soutěži vnesl do týmu nervozitu. „Hlavně zápasy se soupeři ze středu tabulky, kde jsme věřili, že budeme bodovat, nám přinesly zklamání. Bílovec, Třinec nebo Hranice nejsou soupeři, kterým bychom nemohli konkurovat, tyto zápasy jsme ale nezvládli,“ říká trenér Tulis.

Jeseník zvládl důležité domácí utkání s Havířovem (výhra 4:2) a v odvetě znovu porazil Valašské Meziříčí (5:1). Senzační podzimní tečku připravila U15 v Uničově, kde zvítězila 4:3. Už první vzájemný zápas u nás byl vyrovnaný a přinesl nešťastnou jesenickou prohru 4:5. Odveta v posledním podzimním kole znamenala velkou a nečekanou odplatu. „Celkově s podzimem úplně spokojení nejsme, ale toto vítězství nám to hodně vylepšilo, protože Uničov považuji za nejlepší tým v soutěži,“ míní Karel Tulis.

Slušný náskok na záchranu

Oba jeseničtí trenéři jsou optimisty, co se týká dalšího vývoje mužstva. Hráči na sobě tvrdě pracují, zvykají si na vyšší intenzitu a rychlejší fotbal a postupně jejich výkony rostou. Do jarní části vstupuje Jeseník s dvanácti body, poslední Havířov je bez bodu a předposlední Valašské Meziříčí má body tři. Sestupovat (pokud vůbec) bude pravděpodobně jen 1 tým, možná dokonce žádný, protože v plánu je od nové sezony rozšíření SpSM na 36 klubů. „Pokud budeme kompletní a podaří se nám odbourat nervozitu, určitě odehrajeme lepší jaro,“ uzavírá hodnocení Matěj Planý.

Sedmnáct hráčů a výpomoc z U-14

V podzimní části sezony za U15 nastoupili: Vojtěch Ambrož, Radek John – Adam Bronda, Michal Hlobil, Lukáš Jakubčík, Jakub Kadlec, Jaroslav Maňur, Roman Plachetka, Jan Pleva, Jáchym Richter, Daniel Scheuter, Jiří Sumec, Matěj Štencl, Denis Trochta, Jakub Uhřík, Libor Večerka, Marek Zatloukal. Z mladšího týmu U-14 vypomohli: Hans Bairnsfather, Antonín Frančák, Ray Graham, Šimon Koudelka, Matěj Mikoláš, Mikuláš Ondrejkovič.

Pod devětadvacet podzimních gólů se podepsalo 9 hráčů. Nejlepším střelcem byl s 12 brankami Jan Pleva. Dále se mezi střelce zapsali: 6 – Sumec, 4 – Scheuter, 2 – Uhřík, 1 – Štencl, Frančák, Hlobil, Jakubčík.

Výsledky: Přerov – Jeseník 3:1, Valašské Meziříčí – Jeseník 1:4, Jeseník – Hranice 5:7, Šumperk – Jeseník 2:1, Jeseník – Třinec 0:2, Bílovec – Jeseník 7:0, Jeseník – Havířov 4:2, Jeseník – Uničov 4:5, Poruba – Jeseník 13:0, Jeseník – Přerov 0:5, Jeseník – Val.Meziříčí 5:1, Jeseník – Poruba 1:5, Uničov – Jeseník 3:4.