Ohlédnutí za podzimem: dorost U-19


Třetí místo po podzimní části krajského přeboru. To je vizitka našeho dorosteneckého týmu. Ambice klubu přitom míří ke snaze co nejdříve vrátit jesenický dorost na divizní mapu.

Postupový plán na papíře

Dorost FK Jeseník v roce 2018 sestoupil z divize a od té doby působí v krajském přeboru, kde se ale kategorie nedělí na starší a mladší. To je velká potíž zejména pro naše mladší dorostence s důsledkem velmi složité adaptace přicházejících starších žáků. Ti po přechodu do vyšší kategorie čelí až o čtyři roky starším a fyzicky vyspělejším soupeřům.

FK Warex Jeseník chce návrat do divize dorostu – už jen pro nezbytnou návaznost ročníků poté, co byly letos jesenické žákovské týmy zařazeny do nejvyšších soutěží SpSM.

Je to tedy velký výzva pro současný dorostenecký tým a trenérskou dvojici Karla a Tomáše Cundrlovi. Do dorostenecké divize vede cesta maximálně z druhého místa krajské tabulky a na ni Jeseník ztrácí po podzimu 5 bodů. Nepříjemná, nikoliv však neřešitelná ztráta.

Ztráty a komplikace

V patnácti podzimních kolech utrpěl jesenický dorost čtyři porážky. Domácí prohru s Konicí můžeme nazvat nesmyslnou, zbytečnou a nečekanou po pravděpodobně nejhorším podzimním výkonu. Naopak při neúspěchu na hřišti vedoucího celku tabulky v Horce nad Moravou lze těžko mužstvu něco vyčítat. Soupeř byl kvalitní a šťastnější. Vyrovnaně se vyvíjelo také úvodní utkání sezony doma proti Novým Sadům (po podzimu druhý nejlepší tým soutěže), kdy jsme podlehli 0:2 brankami ze závěru utkání. Čtvrtou porážku podzimu zaznamenal tým v Černovíru, kde více než bodová ztráta zasáhlo náš dorost těžké zranění Martina Říhy. Po zlomenině kotníku absolvoval ještě tentýž den operaci v olomoucké nemocnici a jeho návrat na hřiště je v nedohlednu.

A jsme u jádra problému: nekonzistentní výkony a výsledky jsou dané opakovanou nekompletností mužstva. Asistent trenéra Tomáš Cundrla to shrnul jednoznačně: „Když se sejdeme všichni a všichni k tomu přistoupí se stoprocentní zodpovědností, pak v té soutěži nemáme konkurenci. Když se to nesejde a ještě se na to někteří vykašlou, stává se z nás podprůměrný krajský tým.“

Velké komplikace řešili trenéři zejména na postup brankáře, kdy nebyl k dispozici ani Pavel Schlögel, ani Honza Jedlička a tak mezi tři tyče musel jít krajní obránce Kuba Sytař.

Devět vítězství

Na malé zábřežské umělce vyválčil Jeseník remízový bod, stejně jako na půdě dalšího tradičního soupeře ve Šternberku – tam jsme přitom po půlhodině prohrávali hrozivě 0:4, nakonec to skončilo 5:5.

Zbylých devět utkání podzimu skončilo pro náš dorost vítězně a často po velmi dobrých výkonech. Mužstvo určitě má potenciál k jarnímu útoku na přední pozice krajského přeboru. Devítibodová ztráta na suverénní Horku vypadá hrozivě, pět bodů manko na druhé Nové Sady by se ale mohlo uhrát.

Základním předpokladem ovšem bude nejen zdravotní stav hráčů, ale i jejich přístup k tréninku a k utkáním. Fotbal pro kluky v tomto věku (ještě ne dospělí, a už dávno ne děti) ustupuje jiným objeveným zájmům. Je to přirozené, normální a jen máloco se s tím dá dělat. Přijít na sraz k odjezdu na utkání rovnou z diskotéky ale normální není a pokud si sám tým interně neudělá pořádek s těmito úlety, pak zůstane na půli cesty.

Dvaadvacet hráčů

Do podzimní sezony v dresu FK Warex Jeseník U-19 zasáhli tito hráči: Jan Jedlička, Pavel Schlögel – David Bár, Kristián Barabáš, Adam Blata, Jakub Glac, Lukáš Hlobil, Jakub Hradil, Marek Juhaňák, Nikolas Kočica, Jakub Křupala, Jiří Kubánek, Vojtěch Nedavaška, Jonáš Plšek, Adam Polčák, Adam Ress, Martin Říha, Jakub Sytař, Matěj Valíček, Lukáš Vencálek, Juraj Viskupič a Roman Zemánek.

O 50 branek v patnácti podzimních zápasech se postaralo 11 střelců: 17 – Polčák, 15 – Nedavaška, 4 – Blata, Kubánek, 3 – Říha, 2 – Sytař, 1 – Valíček, Plšek, Zemánek, Glac, Barabáš. Adam Polčák je se 17 brankami druhý nejlepší střelec soutěže a potřeboval k tomu dvanáct utkání.

Výsledky: Jeseník – Nové Sady 0:2, Jeseník – Haňovice 5:2, Jeseník – Dub n.M. 7:2, Kozlovice – Jeseník 0:1, Zábřeh – Jeseník 2:2 (pen. 4:3), Jeseník – Slavonín 6:3, Šternberk – Jeseník 5:5 (pen. 4:5), Jeseník – Čechovice 3:2, Černovír – Jeseník 2:1, Jeseník – Konice 2:3, Mohelnice – Jeseník 0:4, Jeseník – Hranice B 3:1, Horka n.M – Jeseník 5:2, Chropyně – Jeseník 2:6, Jeseník – Chválkovice 3:0.