Ohlédnutí za podzimem: MUŽI B


O znovuobnovení B-mužstva se v jesenickém fotbale uvažovalo v posledních letech několikrát, ať už vážně, nebo jen v teoretické diskuzní rovině. Když se ale letos v červnu podařilo Jeseníku postoupit do divize, s „béčkem“ už nešlo dále váhat.

Jak se rodilo „béčko“

Už v průběhu dubna jsme oslovili Martina Hanzlíka s Alešem Dohnalem, bývalé jesenické hráče a patrioty, zda by se chtěli vrátit do Jeseníku, ujmout se výstavby nového mužstva, vytipovat a oslovit hráče a trenérsky vést B-mužstvo. Oba bez váhání přijali, přičemž se snažili řídit dvěma jednoduchými pravidly: hovořit budeme pouze s hráči, kteří v minulosti působili v Jeseníku. A pak také, pokud možno z žádného okresního týmu nevzít více než dva hráče. To se úplně nepovedlo v případě Písečné (návrat do Jeseníku tam oznámili nejen oba manažeři nového béčka, ale také Jiří Vícha a Aleš Jurčák). Cílem při stavbě kádru pak bylo naplnění patnáctičlenné soupisky zcela nezávislé na divizním „áčku“. Přes určité peripetie a některá složitější vyjednávání s okresními kluby (všichni víme a chápeme, že aktivní fotbalista je dnes na Jesenicku ohroženým druhem) se dobrá věc podařila a v pátek 4. srpna vyběhl nový tým FK Jeseník B ke svému prvnímu utkání na hřišti v Lipové (finále okresního poháru).

14 utkání – 14 vítězství

Výsledky našeho „béčka“ vzbudily rozruch. Upřímně, sami jsme nečekali takový výkonnostní odskok, ale co už… stalo se. Jedenáct utkání okresního přeboru, v nich jedenáct vítězství, skóre 108:8 a samozřejmě první místo v tabulce. K tomu ještě další tři utkání v pohárové soutěži, kdy Jeseník B postupně přešel přes Lipovou (7:1), Českou Ves (9:0) a Bernartice (5:0). Největší trápení zažila naše rezerva proti výborným Supíkovicím (výhra 4:3) a ve Staré Červené Vodě (2:0), kde domácí slavili dvoubrankovou prohru jako svůj velký úspěch. Ve většině ostatních utkání Jeseník B dominoval a od prvních minut se neřešilo ani tak kdo vyhraje, ale spíš o kolik gólu to skončí.

Trénink pro „áčkaře“, zkušenost pro dorostence a zábava pro legendy

Jesenické B-mužstvo má trojí význam, naznačený v podtitulku. Primárně je určeno pro hráče A-mužstva, kteří se vracejí po zranění nebo mají menší minutové vytížení v divizi. Dále je to vhodná příležitost prodloužit si aktivní kariéru pro zkušenější hráče, kteří už se chtějí fotbalem jen pobavit. A za třetí by mělo B-mužstvo sloužit dorostencům, aby si „přičichli“ k dospělému fotbalu.

Zpětně hodnoceno: ve všech třech bodech naše béčko splnilo svůj účel.

Častý dotaz z řad fotbalové veřejnosti přitom zněl, jak je to vlastně s pravidly pro start hráčů A-mužstva. Tak tedy: před startem sezony zaslal Jeseník na svaz uzavřenou jedenáctičlennou soupisku divizního týmu. Z těchto jedenácti hráčů mohou v každém utkání béčka nastoupit maximálně dva libovolní hráči. Všichni ostatní členové divizního kádru, kteří nejsou na jedenáctičlenné soupisce, mohou za B-mužstvo nastupovat bez omezení. Uzavřenou soupisku v podzimní části tvořili: Vajda – Martin Bráblík, Cekuras, Janíček, Bouchal – Planý, Cundrla, Zelinka, Vaněk – Kysela, Furik. Z těchto „soupiskových“ hráčů si za B-mužstvo šli zahrát alespoň jednou Kysela, Cundrla, Furik a Cekuras, a to aby se rozehráli po zranění. Dalšími hráči, kteří během podzimu alespoň jednou nastoupili za oba dospělé týmy Jeseníku, jsou Macura, Zrník, Pechoušek, Krézek, Michal Bráblík, Tulis, Sytař, Pavlík Nguyen a brankář Kružík.

Z obránce nezastavitelným kanonýrem

Co ale udělalo tak obrovský výkonnostní rozdíl mezi jesenickým „béčkem“ a zbytkem okresu? Znáte například Honzu Minku? Ve třiatřiceti letech oznámil po červnových oslavách postupu, že už nechce pokračovat v divizním „áčku“ a půjde si občas kopnout za B-mužstvo. Přitom všichni víme, že by byl v divizním týmu stále nesmírně platným hráčem. Středová osa Mlynář – Hanzlík – Minka ještě před pěti lety řídila hru tehdy divizního Jeseníku. Jak proti nim máme hrát?, ptali se bezradně kluci z Vápenné, dorostenci z Vidnavy a další soupeři, kteří museli čelit kvalitě hráčů se zkušenostmi z mnohem vyšší soutěže.

Ve zřejmě nejlepším výkonu podzimu, v pohárovém utkání proti přednímu týmu I.A třídy Bernarticím (výhra 5:0) se v sestavě jesenického „béčka“ neobjevil jediný hráč z výše uvedené soupisky A-mužstva, a přesto v jeden moment běhalo na hřišti v domácím dresu deset mužů, kteří v posledních letech hráli divizi nebo krajský přebor.

A pak je tady samostatná kapitola David Macura. Je mu 28 let, je na vrcholu sil, v nejlepším fotbalovém věku. Srdcař, hecíř a bojovník, který si raději nechá ukopnout palici, než aby uhnul v souboji. Patří mezi nejlepší fotbalisty v regionu a kdyby jen naznačil, okamžitě by po něm sáhl každý divizní tým. Po čtyřech letech strávených v Brně se vrátil do Jeseníku a na jaře pomohl vykopat postup. Stal se vůdcem kabiny a tahounem mužstva. Ale už před koncem jarní sezony na férovku vzkázal trenérovi i spoluhráčům: divizi v Jeseníku chci, ale bude už beze mě. Jak řekl, tak udělal. A z celoživotního řízného stopera se proměnil v nezastavitelného kanonýra v okresním B-mužstvu. Co naplat. Rádi bychom ho viděli v divizním kádru, ale jeho rozhodnutí respektujeme a 39 gólů v 11 zápasech okresního přeboru také není k zahození. Samozřejmě je nejlepším střelcem soutěže. Na třetím místě střelecké tabulky okresu je pak jednadvacetiletý Karel Tulis, který se s bilancí 14 branek a 29 asistencí stal Macurovým dvorním nahrávačem.

35 hráčů plus 3 brankáři

Obranu řídí nestárnoucí stopér Karel Cundrla a zkušenosti vedle něj sbírá Matěj Sytař – jeden z hráčů na hraně divizního áčka. Na krajích obrany se většinou točí další zkušení borci, hrající asistent trenéra Aleš Dohnal, Jirka Andrušík, Martin Trsťan nebo Aleš Hapal. Z Mikulovic se do mateřského klubu vrátil Kuba Medek, z České Vsi zase rychlé křídlo Pavlík Nguyen. O síle ve středu pole již byla řeč, v útoku zase na staré časy přišli navázat Michal Ivanič nebo Aleš Jurčák. To vše doplňují dorostenci a občas hráči A-mužstva. Celkem se ve 14 podzimních zápasech vystřídalo v B-mužstvu 35 hráčů v poli a 3 gólmani. Jmenovitě: Kružík, Červenka, Pastucha – Andrušík, Bár, Barabáš, Mich.Bráblík, Bříza, Cekuras, K. Cundrla, T. Cundrla, Dohnal, Furik, Glac, Hanzlík, Hapal, Hlobil, Ivanič, Jurčák, Kočica, Krézek, Křupala, Kysela, Macura, Medek, Minka, Mlynář, Pechoušek, Nedavaška, Nguyen, Říha, J. Sytař, M.Sytař, Trsťan, Tulis, Valíček, Vícha, Zrník.

Postup jako samozřejmost

Očekáváme, že Jeseník B dokončí svoji premiérovou sezonu na prvním místě okresní tabulky a postupem do I.B třídy. Na druhou Bělou máme sedmibodový náskok – v jarní části nás přitom čeká šest domácích a pět venkovních utkání. Vedení týmu také plánuje větší zapojení dorostenců, kteří by měli v dalších letech tvořit páteř mužstva ve vyšší soutěži.

A nezapomínejme, že „béčko“ je stále ve hře v krajském poháru, kde se ve čtvrtfinále pokusí potrápit účastníka krajského přeboru Rapotín. Tento zápas je na programu na prvního máje. Máme se na co těšit.

Výsledky v podzimní sezoně

Okresní přebor: Vápenná – Jeseník B 0:19, Velká Kraš – Jeseník B 0:7, Jeseník B – Supíkovice 4:3, Bělá – Jeseník 3:7, Jeseník B – Černá Voda 12:0, Lipová – Jeseník B 2:6, Jeseník B – Vidnava 20:0, St.Červená Voda – Jeseník B 0:2, Jeseník B – Javorník B 10:0, Velké Kunětice – Jeseník B 0:9, Jeseník B – Bernartice B 12:0.

Pohár: Lipová – Jeseník B 1:7, Jeseník B – Česká Ves 9:0, Jeseník B – Bernartice 5:0.