Pohled k sousedům

SK Řetězárna Česká Ves – náš nejbližší soupeř. Nejbližší časově (v sobotu) a nejbližší geograficky (dva až tři kilometry, někdo i blíž). Je to jako podívat se přes plot k sousedovi, a hned víte, zda si koupil nové auto a s jakým novým účesem se paní domu vrátila z města. O sousedovi toho víte hodně. Chcete-li ale znát novinky z ložnice, už se musíte zeptat a pak je jen na sousedovi, co všechno prozradí. Ivan Kratochvíl, předseda a zároveň trenér A-mužstva SK Řetězárna, nám dveře trochu pootevřel a ochotně poskytl malou sondu do tábora soupeře. Tak co že je nového v České Vsi tři dny před velkým derby?

Ivane, Česká Ves měla coby nováček úspěšný start do sezony, ale po dvou výhrách jste ve třetím kole podlehli na hřišti Leštiny. Jak jsi spokojen se ivanvstupem mužstva do soutěže?
Hodnotím to jednoznačně pozitivně. Když si uvědomíme, jak těžko jsme skládali kádr a ještě tři dny před začátkem soutěže jsme měli deset hráčů, tak dosavadní výsledky na úvod sezony jsou daleko nad rámec toho, co jsme mohli čekat. Jsem spokojený.

Co bys řekl k prohře v Leštině?
Mám pocit, že hráčům po těch dvou vítězstvích tak trochu stoupl nos a první poločas jsme nezvládli. Kluci si mysleli, že to půjde samo. V druhé půli jsme začali hrát podle představ, ale ztrátu 0:3 jsme stihli už jen snížit na 2:3.

Na jakých pozicích by sis přál vidět mužstvo na konci sezony?
Naším cílem byla a stále je záchrana, na tom se nic nemění. Za úspěch budu považovat umístění okolo devátého místa. Chceme nasbírat co nejvíc bodů na podzim a jít do jara s náskokem a hrát s místními hráči. Víme všichni, jak je těžké tady poskládat dobrý kádr, ale zároveň v našich podmínkách nemůžeme stavět mužstvo na hráčích z jiných regionů. Já osobně mám cíl udržet I.A třídu a v budoucnu ji hrát s našimi hráči. Našimi – tím myslím hráče z Jesenicka. Například s těmi, kteří se neprosadí do kádru v Jeseníku.

Teď máte několik posil ze Šumperska…
Ano, ty jsme zajišťovali na poslední chvíli, abychom mohli vůbec hrát. Mé stanovisko ale je, že tady budou maximálně tři hráči odjinud. Zbytek bude z Jesenicka. Máme tady také dobrý dorost, ale tito hráči budou schopni hrát v „áčku“ tak za tři roky.

Pojďme k blížícímu se derby Česká Ves – Jeseník. Jak se těšíte?
Těšíme se a jdeme si to všichni užít. Věřím, že vy v Jeseníku taky. A také věřím, že to bude dobrý fotbal, že přijde hodně diváků, že se to odehraje bez emocí a v pozitivní atmosféře.

Bude se domácí mužstvo nějak speciálně připravovat?
Všichni hráči mají nařízenou bezpodmínečně povinnou účast na pátečním tréninku. Po tréninku bude společná regenerace, hráči ze Šumperska se nebudou vracet domů, ale přespí tady. Na tréninku budeme zkoušet různé taktické varianty. Připravíme se, jak nejlíp to půjde.

Přijede vedoucí mužstvo soutěže, které dalo pětadvacet branek ve třech zápasech. Asi nemá smysl se ptát, kdo je favoritem…
To je všem jasné. Jeseník má vynikající mužstvo, které k nám jede jako velký favorit. Navíc to pro vás není zápas venku. Beru to tak, že jsme všichni domácí. I my na jaře v Jeseníku budeme hrát jakoby to bylo doma.

Může být pro vás výhodou, že od Jeseníku se čeká jediný výsledek v podobě zisku tří bodů, zatímco vy nemáte co ztratit?
Ano, v tomto duchu budeme hráče připravovat. Jeseník musí! Jakýkoliv jiný výsledek než vítězství by pro ně byl neúspěch. Zatímco nám skoro o nic nejde. Tedy kromě toho, že nechceme dopadnout stejně jako Rapotín nebo Maletín a dostat taky dvouciferný debakl. Zároveň mám ale velké obavy z naší defenzivy. Ohrožený je start Salvy, Hrabaly a Kočího, což by byly velké ztráty. Pokud nebudou k dispozici, tak se trochu děsím, jak bude bez těchto hráčů naše obrana vypadat.

Jakou očekáváš návštěvnost?
Na první domácí utkání proti Štítům jsme tady měli sto padesát platících a k domu dalších asi sto lidí. Troufnu si odhadnout, že takových 400 až 500 diváků by na Jeseník mohlo přijít. Samozřejmě hodně bude záležet i na počasí. Ale je to fakt velký zápas, podle mě bude návštěvnost větší, než na třetí ligu v Mikulovicích.

Na závěr, prozradí trenér České Vsi svůj tip na výsledek?
Říkám to nerad, ale tipuji, že Jeseník vyhraje 4:0. A takový výsledek pro nás nebude žádná ostuda. Moc bych si ale přál, aby to byl dobrý zápas, na který se bude vzpomínat a aby ještě v devadesáté minutě bylo stále o co hrát!

(pozn.:fotografie použitá v článku je převzata z webových stránek SK Řetězárna)