Havířov – Jeseník 4 : 3

Ani zlepšený výkon v druhém poločase na body nestačil. Jeseník otočil poločasovou ztrátu z 0:2 na 3:2, pak dostal dvě červené karty a v závěru přišel o všechno. Utkání hrané v teplotách okolo nuly a za houstnoucího sněžení přineslo sedm branek a oboustranně kvalitní fotbal. Bohužel pro nás se smutným koncem.

Poslední zápas podzimní sezony, který byl zároveň předehrávkou prvního jarního kola, nás zavedl na půdu favorizovaného Havířova a domácí svou roli v první půli bezezbytku splňovali. Byli rychlejší, dravější a vypracovali si nejednu vyloženou gólovou šanci. Úvodnímu náporu Jeseník odolával jen do 6. minuty, kdy vybíhající Pastucha na míč nedosáhl a volný Cigánek ho snadno uklidil do sítě. Náš gólman pak své zaváhání nejednou napravil, když výbornými zákroky zlikvidoval několik havířovských tutovek. Ve 20. minutě pak mohl vyrovnat Bříza, jehož vyslal do šance Woitek, ale nejlepší jesenický střelec podzimu poslal svou střelu těsně mimo tyč. Obrovskou šanci jsme přežili ve 26., když po havířovském brejku byl Pastucha již překonán, ale na brankové čáře ho záchranným odkopem zastoupil Mlynář. Následující roh už jsme ale nepřežili – v závaru na malém vápně se míč dostal opět k Cigánkovi, který zvýšil na 2:0. V závěru poločasu ještě v gólové šanci selhal hrající trenér domácích Matušovič a další dobrý zákrok si připsal Pastucha po přímém kopu. Dvoubranková poločasová ztráta byla pro nás ještě milosrdná.

Už v průběhu první půle byl vystřídán ze zdravotních důvodů Bříza a do druhé části nenastoupil ani Minka. A v jesenické hře nastal překvapivý zlom. Najednou jsme byli všude dřív a havířovská obrana nestačila zachytávat jesenické výpady. Další velkou možnost sice měli nejprve domácí a Pastucha se opět vyznamenal, ale v 53. minutě už jsme se radovali z důležitého kontaktního gólu: stoper Mlynář si udělal výlet až do týla soupeře a jeho centr našel volného Plháka, který netradičně hlavou překvapil brankáře Rohela. Vstřelená branka naše hráče doslova nakopla a přišly další šance. Keltner na bližší tyči hlavou usměrňoval Karakasidisův centr a havířovský gólman bravurně vyrazil. Jenže následoval rohový kop a po něm už bylo vyrovnáno: na krátko rozehráli Novák s Woitkem, prvně jmenovaný drze pronikl až do šestnáctky, kde našel volného Karakasidise a ten pohodlně skóroval. Jenže to ještě nebyl poslední jesenický úder: v 72. minutě jsme založili rychlý brejk, Mlynář vyslal do šance Keltnera, jeho pokus gólman vyrazil, ale z druhé vlny dobíhající Hanzlík z hranice šestnáctky trefil odkrytou bránu – 2:3!

Euforie v našem táboře a šok v havířovských řadách bohužel neměly dlouhého trvání. V poslední čtvrthodině naše mužstvo opustilo aktivní hru, přenechalo veškerou iniciativu domácím a ti nás krutě potrestali. Havířovskému obratu předcházelo kontroverzní vyloučení Keltnera, který dostal druhou žlutou kartu za nedodržení předepsané vzdálenosti při rozehrávání přímého volného kopu. Vzápětí domácí vyrovnali, když obrana neuhlídala nákop na volného Gomolu a ten zblízka překonal Pastuchu. V 86. minutě ostrým skluzem uprostřed hřiště fauloval Mráz a uviděl rovnou červenou kartu. Dvojnásobné oslabení potrestal Havířov v 88. minutě, kdy Jeseník odvrátil rohový kop k volnému Zupkovi, který krásnou střelou z dálky rozhodl zápas.

Dramatický a bojovný zápas s řadou hezkých akcí a krutým výsledkem pro Jeseník!

Záznam celého utkání ke zhlédnutí zde: MFK Havířov – FK Jeseník

Branky: 6. P. Cigánek, 27. P. Cigánek, 81. T. Gomola, 88. P. Zupko – 53. P. Plhák, 67. J. Karakasidis, 72. M. Hanzlík.

MFK Havířov: P. Rohel – P. Lisický, K. Skoupý, P. Cigánek, P. Michalčák – T. Omasta (90. V. Trmal) , M. Matušovič, M. Švábík  (65. T. Gomola) , D. Musiol, P. Zupko, T. Wojnar.
FK Jeseník
J. Pastucha – V. Keltner, D. Macura, B. Mlynář, J. Vavrač – J. Mráz, M. Hanzlík (88. J. Daniel), J. Minka (46. V. Novák), J. Karakasidis,L. Woitek – A. Bříza (36. P. Plhák)
ŽK: 49. D. Musiol, 76. T. Gomola – 32. V. Keltner, 50. D. Macura, 63. M. Hanzlík, 79. V. Novák. ČK: 80. V. Keltner, 86. J. Mráz.
Počet diváků: 121. Rozhodčí: Koláček Josef – Škrobák Lukáš, Lysák Václav.