Jeseník – Litovel 3 : 3, (np. 4:3)

Ještě pět minut před koncem prohrával Jeseník o dvě branky a schylovalo se k dalšímu prodloužení neúspěšné série. Pak ale Macura svým druhým gólem v utkání vykřesal naději a krátce nato Bříza tvrdou střelou poslal zápas do penaltového rozstřelu. Jeseník na poslední chvíli odvrátil hrozbu třetí domácí prohry v řadě.

FOTOGALERIE

Překvapivé změny v sestavě i rozestavení udělal kouč Jakub Karakasidis, který se opět postavil do středu obrany jako hrající trenér. Soutěžní debut v dospělém týmu si od první minuty odbyl šestnáctiletý Tomáš Cundrla a odehrál celý zápas. Do sestavy se vrátil uzdravený Karel Nečesal i brankář Jan Pastucha a na hrot se vysunul donedávna krajní obránce Jan Zrník.

Po posledních šestigólových debaklech doznala tentokrát jesenická hra značného zlepšení. Je stále evidentní, že forma z kraje jara je u některých hráčů nenávratně pryč, rozhodně ale nechybělo na hřišti srdce, nasazení a bojovnost. A také gólové šance, kterých měl tentokrát Jeseník více než dost na to, aby rozhodl zápas už v normální hrací době.

Začátek patřil aktivnějším hostům, kteří se několikrát dostali na dostřel Pastuchovy brány. Domácí poprvé zahrozili po čtvrthodině, kdy Cundrlova střela z dálky těsně míjela litovelskou tyč. V 18. minutě se po rohovém kopu dostal k zakončení Mráz a jeho dělovku obrana zblokovala na břevno. Stejný hráč o chvíli později zahrával přímý volný kop a jeho technickou střelu pod břevno gólman Nakládal bravurně vyrazil. V největší domácí gólovce se ocitl ve 30. minutě Zrník, který po přihrávce Planého prchal sám na bránu, ale vybíhajícího gólmana nepřekonal. Litovel se na chvíli radovala ve 35. minutě, kdy po vysokém centru útočník dopravil míč do sítě, ale rozhodčí odpískal faul na brankáře. Na druhé straně hlavička Macury mířila těsně nad a ve 43. minutě předvedl Jeseník velký závar před soupeřovou brankou – Zrník tečoval Mrázův střílený centr a brankář Litovle opět skvěle zasáhl. Následnou Břízovu dorážku zblokovali obránci. Když už to vypadalo na bezbrankový poločas, podnikli hosté rychlý výpad do otevřené obrany a Bohanos střelou k tyči překvapil Pastuchu – 0:1.

Jestliže hosté zaskočili naše mužstvo gólem do šatny, pak Jeseník odpověděl „gólem ze šatny“: První útočná akce druhého poločasu skončila faulem před hranicí pokutového území, Plhák načechral míč přesně na hlavu Macury a bylo srovnáno. Litovel se mohla vrátit do vedení v 52. minutě, kdy Baránek trefil tyč. Před hostující brankou bylo také živo: Nečesal efektně vysunul Mráze, jehož bomba bez přípravy skončila v boční síti. V 73. minutě Jeseník nedůrazně bránil rohový kop a litovelský kapitán Dragon tvrdou střelou pod břevno dostal hosty zpět do jednobrankového náskoku. Za další dvě minuty to vypadalo s Jeseníkem ještě hůř: Vavrač fauloval v pokutovém území a nařízenou penaltu proměnil Dragon – 1:3.

Jeseník v závěru vyvinul velký tlak a mužstvu patří uznání, že ani dvoubrankovou ztrátu nevzdali a bojovali do poslední minuty. A vyplatilo se: v 85. minutě lítali nad litovelským brankovištěm vysoké balony a jeden z nich usměrnil hlavou do sítě Macura. A v náporu posledních minut se k odraženému míči dostal Bříza, který z hranice šestnáctky tvrdou střelou vyrovnal.

V závěru utkání se oba soupeři do sebe pustili i zápasnicky a rozhodčí i trenéři měli plné ruce práce, aby rozvášněné hloučky zklidnili. Nepěkný závěr odnesl vyloučením litovelský Procházka, za urážky rozhodčích.

Penaltovým hrdinou se stal domácí gólman Pastucha, který zlikvidoval tři ze šesti litovelských pokusů a díky jeho zákrokům si Jeseník připsal do tabulky jeden bonusový bod. Za domácí proměnili Plhák, Mráz, Bříza a Cekuras, nedali Vavrač a Cundrla.

FOTOGALERIE

Branky: 47. Macura, 85. Macura, 89. Bříza – 44. Bohanos, 73. Dragon, 76. Dragon (pen.).

FK Jeseník: Pastucha – Nečesal (71. Novák), Macura, Karakasidis, Vavrač – Mráz, Plhák, Cundrla, Planý (84. Červeňák) – Bříza, Zrník (72. Cekuras).

Tatran Litovel: Nakládal – Miklánek, Dragon, Heinz, Kučera, Baránek (80. Procházka), Jindra, Tomanec, Juráš, Bohanos (76. Laža), Navrátil (65. Vaněk)

Žluté karty: Bříza – Jindra, Miklánek, Bohanos, Heinz, Nakládal, Procházka.

Červená karta: Procházka (Litovel)

Rozhodčí: Konečný – Samek, Jurčák.

Diváci: 112.