Mladší žáci opět nejlepší

Už to tak vypadá, že každý rok v červnu se dočkáme několika neochvějných jistot: udeří vedra; děcka dostanou vysvědčení; mladší žáci FK Jeseník zvednou nad hlavu pohár pro vítěze krajského přeboru…

Rok 2019 nebude výjimkou. Do konce regionální fotbalové sezony zbývají dva víkendy, ale již nyní je jisté, že FK Jeseník U-13 obhájí prvenství v krajském přeboru. Potřetí v řadě a pošesté za posledních sedm let. Ať už na trenérské lavičce sedí Josef Zbýňovec, Karel Cundrla, Aleš Salva, Jan Malysa, nebo v tomto ročníku Libor Sláma, vždy mladší žáci jesenického klubu úspěšně válčí o nejvyšší vavříny.

V právě končící sezoně mají kluci z Jeseníku na kontě dvaadvacet vítězství a dvě porážky: jednu z úvodu v Nových Sadech, kdy si nově vznikající tým na sebe zvykal, a jednu z května v jediném opravdu nepovedeném utkání v Olšanech. Minulou sobotu jesenická „třináctka“ definitivně stvrdila prvenství a dovršení „zlatého hattricku“ domácí výhrou 8:3 nad Konicí. Právě jesenický stadion byl v této sezoně nedobytnou tvrzí, když ze třinácti zápasů svěřenci trenéra Slámy třináctkrát vyhráli. Poslední 2 kola odehraje Jeseník v Mohelnici a v Nezamyslicích, kde také hráči převezmou medaile a pohár pro vítěze soutěže.

Bylo by nefér přivlastňovat si tyto úspěchy čistě pro jesenický klub a každý, kdo se trochu zajímá o mládežnický fotbal v našem regionu, dobře ví, že úspěchy FK Jeseník v této věkové kategorii jsou vizitkou výborné práce všech dobrovolných trenérů z okolních obcí. Jsou to právě oni, kdo neviditelnou mravenčí prací dávají nejmenším začínajícím fotbalistům v přípravkách první základy umění této hry a ty nejšikovnější poté – zcela správně – posílají k dalšímu rozvoji o patro výš do Jeseníku. FK Jeseník U-13 se tak dá považovat v podstatě za výběr okresu a odtud pak pro ty, kterým je i kraj těsný, vede cesta ještě dál. To byl v nedávné minulosti příklad Petra Ševčíka, Jana Kadlece, Ladi Krobota, Matěje Zelinky, Honzy Vajdy, bratrů Pudilových a dalších talentů, kteří zamířili z našeho rajonu do vyšších soutěží a dostali šanci prosadit se do vrcholového fotbalu.

Co bude dál? FK Jeseník sice vloni obdržel od svazu status fotbalového centra mládeže, ale hráčský potenciál je zde zatím příliš malý na to, abychom opustili brány kraje a dostali do Jeseníku žákovskou ligu (která tady již v minulosti také byla). Problém není ani tak v kvalitě, jako spíš v předepsaném počtu hráčů nutných pro nejvyšší soutěž. Ale i na tom už se pracuje. Trenér Jan Malysa buduje trenérský tým a postupnými kroky vyvíjí nové aktivity, jak přivést ještě více dětí k pohybu a k fotbalu. Pohybová školička, Fotbalový kroužek pro nejmenší, projekt FK Jesenicko v kategorii mladších přípravek jsou první již fungující vlaštovky. Jde to pomalu a bude to ještě dlouhá cesta, ale systém už je nastaven a výsledky se jistě dostaví….