Jeseník – Zábřeh 6 : 0

Začátek sezony. Napětí, jak to celé bude. Nervozita. Nové vedení týmu. Očekávání i obavy. A pak? Bleskový poločasový šach mat a v druhé půli exhibice. Jeseník vstoupil do obnoveného krajského přeboru nejlepším možným způsobem.

PŘED UTKÁNÍM

Neodehraná jarní část sezony může hodně ovlivnit rozpoložení v jednotlivých klubech. V případě Jeseníku i Zábřehu došlo v létě ke změně hlavních trenérů. Na jesenickou lavičku usedl Libor Sláma, na tu zábřežskou zase Jaroslav Appl. Nejenže oběma soupeřům o co nejlepší vstup do sezony, Jeseník především potřeboval zastavit nepříjemnou bilanci posledních tří porážek ze vzájemných duelů, aby nám tady nevznikl nějaký ten „zábřežský komplex.“ Hostům chyběla brankářská jednička Toman a opora Lepka, domácí se museli obejít bez Vavrače, Planého a Urbana. Další zranění se stihli dát dohromady, i když někteří jeseničtí hráči nastupovali s velkým sebezapřením.

PRŮBĚH UTKÁNÍ

Začátek byl vyrovnaný a nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo tohle střetnutí skončit tenisovým „kanárem.“ Hosté měli pár nebezpečných centrů a rohů, Jeseník se snažil o rychlé kombinace a hru po křídlech. Uklidnění přinesl první gól ze standardky v 18. minutě a dal ho nový muž v jesenické sestavě Jarda Křivohlávek. Definitivní zlom pak přinesla o čtyři minuty později Mrázova krásná střela zpoza šestnáctky. A když ve 36. Plhák zakroutil přímák z pětadvaceti metrů rovnou do šibenice, bylo jasné, že tento zápas si budeme ještě dlouho pamatovat. V nastavení první půle Jeseník přežil nejtěžší chvíle, kdy ve velkém závaru před brankou hráči padali do střel. Právě bojovnost a obětování se jeden pro druhého zdobilo sobotní jesenický výkon a jako by se na chvíli zase vrátila naše slavná postupová a divizní éra. Mimochodem posledním týmem, který si z Jeseníku v mistrovském utkání odvážel „šestku“ byl v divizi Šumperk v srpnu 2016.

Průběh druhé půle a obraz hry byl jasně ovlivněný aktuálním výsledkem. Zábřeh se takřka k ničemu nedostal a s dalšími inkasovanými góly jeho hráči definitivně rezignovali na lepší výsledek. Trenér Sláma mohl prostřídat všechny náhradníky včetně gólmana. Domácí tým potěšil diváky nápaditými akcemi a krásnými brankami. Až další kola ovšem ukážou pravdu: byl Jeseník skutečně tak dobrý, nebo Zábřeh špatný?

BRANKY

18. min: Křivohlávek 1:0 – Přímý volný kop ze strany zatočil Plhák na bránu a nabíhající Křivohlávek tečoval padající míč za záda gólmana Schuberta.

22. min: Mráz 2:0 – Před týdnem v přípravě proti Jindřichovu dal Jirka Mráz čtyři góly a střeleckou formu si přenesl i do utkání se Zábřehem. Cestu za hattrickem načal parádní střelou za šestnáctkou

36. min: Plhák 3:0 – Branka ligových parametrů. Přímý volný kop tak z pětadvaceti metrů poslal Patrik Plhák přes zeď do horního růžku brány. Schubert byl bezmocný.

64. min: Plhák 4:0 – Domácí vystihli rozehrávku, rozestoupení stopeři nezachytili pohyb Plháka, který dostal přesný balon do pokutového území a sám před gólmanem to rozvážně uklidil k tyči.

65. min: Mráz 5:0 – Hned po čtvrté brance Jeseník znovu získal míč, zaútočil, Cundrla byl ve vápně faulován a Mráz proměnil nařízený pokutový kop.

68. min: Mráz 6:0 – Přetažený Kyselův centr proletěl na zadní tyč, kde zblízka doklepával znovu Mráz

ZHODNOCENÍ

Libor Sláma, trenér: Připadalo mi, že kluci jsou od začátku nervozní a bylo tam velké očekávání, jak nám to vlastně půjde. Soupeř nám zatápěl hlavně ze standardek, měli tam vysoké hráče a byli nebezpeční. Pomohl nám první gól, kterým jsme se uklidnili. Do druhé půle jsem nabádal k udržení tempa, protože pořád hrozilo, že se Zábřeh může jedním gólem dostat zpátky do zápasu. Hráli jsme koncentrovaně, hráči si to užili a jsem rád, že jsme to zvládli.

FK Jeseník: Pastucha (72. Bašný) – Cekuras (46. Kysela), Janíček, Křivohlávek, Zrník (72. Kmínek) – Bráblík, Minka, Cundrla, Plhák, Mráz (78. Horák) – Bříza (66. Červeňák)

SK SULKO Zábřeh: Schubert – Laštůvka, Schwab, Žanda, Okleštěk, Smékal (61. Maistryzsin), Žák (85. Jedelský), Šincl (61. Němec), Paclík (83. Holík), Ratiborský, Lukas.

Rozhodčí: Kopecký – Halenka, Horák

Žluté karty: Kmínek, Červeňák, Kysela – Žák, Smékal.

Diváci: 164