Zítra začíná nová sezona

Všechny amatérské fotbalové kluby v zemi si před startem nového ročníku výkonnostních soutěží nekladou obvyklé sportovní otázky, jak dopadneme, budeme hrát o postup, nebo zachráníme se? Jediná správná otázka současné doby zní: dohraje se to?

Poslední dvě sezony se nedohrály. 2019/20 byla zastavena před začátkem odvetné jarní části. Nikdo nemohl postoupit, nikdo nesestupoval. Řídící orgán proto přijal opatření, že od příště, pokud bude v soutěži odehrána alespoň polovina všech zápasů, bude určeno pořadí a může se postupovat i sestupovat napříč soutěžemi i v případě nedohraného ročníku. Jenže to zase nedopadlo, protože sezona 2020/21 byl přerušen již po jedné třetině, přesněji na začátku října. A na jaře se to opět neobnovilo.

Takže teď do třetice. Start mistrovských soutěží v Olomouckém kraji obstarají týmy Jeseníku a Zábřehu. Utkání na našem stadionu se odehraje netradičně v pátek 30. července od 17:30.

Důvodem přeložení z obvyklého sobotního termínu je účast Zábřehu na velké fotbalové slavnosti v Postřelmově, kde se otevírá zrekonstruované hřiště. Složení krajského přeboru zůstává nezměněné a stejná jsou i losovací čísla. Takže opět začínáme se Zábřehem.

Naše mužstvo se na novou sezonu připravovalo od 13. července, ale dá se říci, že příprava v podstatě běžela už od konce dubna, kdy došlo k rozvolnění epidemiologických opatření, a bylo možné začít trénovat i hrát přátelská utkání. Jeseník odehrál na jaře rekordních devět zápasů s bilancí 7 vítězství a 2 porážky. V letní červencové přípravě pak mužstvo zaznamenalo dvě vítězství shodně 5:1, nad Břidličnou a šumperským dorostem.

V Jeseníku prvním utkání proti Zábřehu přivítáme dvě posily: na post brankáře se po třech letech vrací do Jeseníku zkušený Jirka Červenka, který přichází z Vápenné, kam opačným směrem míří gólman Michal Vrána. Zcela novou tváří pak je rychlý útočník Petr Kutal, přestupující z Bernartic. Má za sebou třetiligovou zkušenost z Mohelnice a v sedmadvaceti letech je to vítaná posila pro ofenzivní plány mužstva.

Kromě zmíněného Michala Vrány opustil loňský kádr Patrik Kmínek přestupující do Města Albrechtice. Citelnou ztrátou je pak červnové vážné zranění defenzivního záložníka Tomáše Cundrly, který bude mimo hru několik měsíců.

Z dorosteneckého týmu se do kádru zařazuje také Karel Tulis – není ale vyloučeno, že v devatenácti letech půjde spíše sbírat herní praxi na hostování do nižší soutěže.

Aktuální kádr FK Jeseník pro podzimní sezonu:

Brankáři: Jiří Červenka, Jan Malysa, Jan Pastucha.
Obránci: Martin Bráblík, Marek Cekuras, Martin Janíček, Jaroslav Křivohlávek, Karel Tulis, Jan Vavrač, Jan Zrník.
Záložníci: Jiří Horák, Pavel Kysela, Jan Minka, Jiří Mráz, Matěj Planý, Patrik Plhák.
Útočníci: Adam Bříza, Alfréd Červeňák, Petr Kutal.

Náš páteční soupeř Zábřeh neměl loni povedený podzim. Úvodní duel v Jeseníku prohrál 0:6 a než došlo po deseti kolech k přerušení soutěže, figuroval na sestupové 15. pozici. Poučení přišlo rychle, tým se solidně posílil, několik hráčů se vrátilo a návrat na trenérskou lavici ohlásil také Otto Jáně, zkušený kouč, který v sezoně 2010/11 krátce vedl i Jeseník.

Očekáváme tedy kvalitní a vyrovnané utkání. A kromě toho je tradiční nabídkou na jesenickém stadionu dobrá udírna, dostatečné zásoby v kantýně, tombola a dětské hřiště. Tak neváhejte a přijďte.

Utkání 1. kola krajského přeboru FK JESENÍK – SK SULKO ZÁBŘEH: v pátek 30. 7. 2021 od 17:30.