Ševčík: S tímhle mužstvem nemám žádné obavy

Už v sobotu bude v Olomouckém kraji rozehrán krajský přebor, do kterého vstupuje FK Jeseník v roli ambiciozního nováčka, s pověstí d21cruhého nejlépe střílejícího týmu výkonnostního fotbalu v České republice, s pouhými sedmnácti inkasovanými brankami v šestadvaceti zápasech I. A třídy. Odhodlání, napětí z očekávaného vstupu do vyšší soutěže a víra ve vlastní schopnosti provázejí poslední dny přípravy jesenického mužstva. S nezměněným kádrem posíleným o tři nadějné mladíky povede FK Jeseník do krajských bojů trenér Petr Ševčík.

Hovoříme spolu tři dny před začátkem sezony. Jaká je v mužstvu nálada?

Hráči se těší a zároveň panuje lehké napětí z toho, kdo bude v základní sestavě na první zápas. Nepřipadá mi, že by v kabině byla cítit nějaká nervozita.

A jak je to u trenéra?

Beru to normálně, až se sám divím, jak mě to zatím nechává klidným. Myslím, že to na mě dolehne až v pátek po posledním tréninku, kdy budu řešit sestavu a třem hráčům budu muset říct, ať nechodí. Ale o naši hru, náš fotbal nemám vůbec obavy.

Jak jsi spokojený s letní přípravou?

Hráli jsme málo přípravných zápasů, takže z tohoto pohledu spokojení moc nejsme. Ale co se týká tréninků, docházka byla devadesát procent. To nám ještě tréninkovou účast ovlivňovaly dovolené a pracovní povinnosti. Z tohoto pohledu jsem maximálně spokojený.

Co říkáš na ta dvě přípravná utkání?

K těm se snad ani nemá cenu vyjadřovat. Zápas v Břidličné jsme odehráli nekompletní a doma s Letohradem, kde jsme se sešli v nejsilnějším složení, zase ovlivnilo to, že soupeř přijel s torzem mužstva.

Jak se mění hráčský kádr oproti minulé sezoně?

Zůstal nezměněný a navíc ho doplnili dorostenci Chromek, Marcinov a Vojtek. Řezníček byl uvolněn na hostování. Další dorostenci Hanúsek a Lukáč se do naší přípravy nezapojili a budou hostovat v České Vsi. Z hostování v Žulové se vrátil Schneider. Soupiska, která na jaře vybojovala postup, zůstala kompletní.

A jaká je momentální situace v týmu, co se týče případných absencí pro sobotní utkání s Medlovem?

Furik bude mimo hru asi tři měsíce, čeká ho nejspíš operace. Zraněný je i Tomáš Glac. Daniel je na dovolené. Nemám zprávy o Schneiderovi. Definitivně jasno o stavu mužstva bude až po pátečním předzápasovém tréninku.

Budeme-li počítat úplně všechny, pak na soupisce pro podzimní sezonu má Jeseník až třiadvacet hráčů. Je to konečné číslo?

Ten kádr není definitivně daný a ještě se může změnit. Možná někteří sami přijdou po pár kolech s tím, že na to nemají a chtějí hrát nižší soutěž. Pak bychom to řešili nejspíš hostováním. Momentálně nevím o tom, že by chtěl někdo jít z Jeseníku jinam. Tedy kromě Keltnera, který plánuje návrat do Bělé, ale tam máme jasnou dohodu, že minimálně podzim odehraje v Jeseníku.

Do přípravy se zapojil i jednačtyřicetiletý brankář Pastucha. Důvod?

Sám jsem ho oslovil, chodí pravidelně trénovat, a to i individuálně. O jeho kvalitách nemusíme pochybovat. Náš druhý brankář Koukol kvůli pracovnímu vytížení nestíhá tréninky, takže s Pastuchou jsme domluvení na časových podmínkách a počítáme s ním. Bude na zápasech, pokud mu to jeho osobní a rodinné podmínky dovolí. Ale je vidět, že chuť do fotbalu stále má.

Kdo bude jedničkou v bráně?

V sobotu s Medlovem určitě Vrána. Ale pro další zápasy se to může změnit, takže uvidíme. Je dobře, že má v Pastuchovi tak vynikající konkurenci.

Jaký fotbal očekáváš v krajském přeboru, oproti I.A třídě?

Bude to techničtější, protože je tam mnohem více hráčů, kteří to s balonem umějí. Hodně mužstev má v sestavách bývalé hráče se zkušenostmi z vyšších soutěží, kteří kariéru dohrávají v krajském přeboru.

Tvůj odhad jesenických možností?

S tímhle mužstvem se o naše umístění nebojím. Dvě třetiny účastníků krajského přeboru jsou hratelní soupeři a moc velký rozdíl mezi nimi a soupeři z I.A třídy nebude. Je to možná troufalé, ale odhaduji, že s tím odhodláním, přístupem hráčů a kvalitou kádru, jaký máme, můžeme hrát klidně kolem pátého, šestého místa. Více nám napoví úvodní tři kola s Medlovem, v Želatovicích a s HFK. Teprve pak budeme vědět, jak na tom ve skutečnosti jsme.

V čem vidíš největší sílu a také slabinu současného Jeseníku?

Máme dobrý přechod do útoku s kvalitní zálohou, která umí držet balon a hrát ofenzivně. Dáváme hodně gólů. Co se týká nedostatků, nenazval bych to přímo slabinou, ale poslední dobou mě zlobí kraje obrany. Snažíme se na tom pracovat, aby krajní beci zlepšili jednak spolupráci se záložníky před nimi a také lépe komunikovali se stopery v rámci celé defenzivní činnosti. V tomhle máme co zlepšovat.

Jaká bude sestava na utkání s Medlovem?

To bych taky rád věděl… Jasno je ve stoperské dvojici i ve středu hřiště. Otazníky mám do útoku a na krajích hřiště. Uvidí se po pátečním tréninku.