Muž zápasu: Jan Minka

Jeseník vyhrál v Muz_zapasu_minkaneděli v Dolanech 5:0 a důležitým prvkem v herním soukolí hostujícího týmu byl tvůrce a mozek hry Jan Minka. Víme to už dlouho, že výkon celého mužstva stojí a padá s tím, jakou aktuální formu si přinese na hřiště tento klíčový muž. Stává se z toho už okřídlené klišé, možná ta hláška i leckomu leze na nervy, ale stále platí, že kvalitu jesenické hry ovlivňuje to, s jakou náladou zrovna „Miňas nastoupí. A je to pořád velká záhada. Průměrný hráč se záblesky geniality, nebo geniální fotbalista divizní úrovně se sklonem ke krajské průměrnosti?  V Dolanech nebylo potřeba nad tím příliš dumat, všichni hlasující včetně trenéra v tom měli jasno: Muž zápasu je Jan Minka.

Honzo, co říkáš na utkání v Dolanech a výsledek 0:5?

Utkání se nám povedlo, líbilo se mi. Nabudil nás dobrý vstup, kdy jsme za dvacet minut vedli 3:0. To asi nikdo nečekal. Druhý poločas už jsme dohrávali pod kontrolou. Výsledek je překvapivý a přesvědčivý.

Výkon Dolan byl asi zklamáním….

To ano, čekali jsme, že budou nebezpečnější. V prvním poločase měli jednu šanci, jinak nic nepředvedli. Přitom předtím měli dobré výsledky s Losinami, Medlovem i Šternberkem, takže jsme tam jeli s obavami. Je to mladý mančaft a asi je rozhodil ten nepodařený začátek.

Jak bys okomentoval jesenický podzim, v němž se mužstvu daří o bojuje o první místo?

Určitě jsme to nikdo nečekali. Sám jsem si před sezonou říkal, že asi budeme hrát střed tabulky a  je to pro nás velké překvapení.

Nemůžu se nezeptat na tvoji karetní bilanci: 13 zápasů, 10 žlutých karet, 1 červená. Máš pro to nějaké logické vysvětlení?

Já myslím, že to bývalo i horší. Třeba teď v Dolanech jsem kartu nedostal…. Je to otázkou mého herního stylu, dostávám se víc do soubojů, jsem hodně faulovaný a sám hodně fauluju, to prostě vyplývá ze hry. A taky je pravda, že jsem horká hlava a když je ten zápas trochu vyhrocený a píská to dvacetiletý kluk, tak si člověk víc dovolí. To je pak hned karta.

Koho bys zvolil za Muže zápasu v Dolanech?

Hlavně jsem rád za Lukáše, že se mu konečně podařilo dát dva góly. Jinak si ale myslím, že to byl kolektivní výkon, ve kterém nikdo nevyčníval a všichni hráli dobře. Překvapuje mě, že zrovna já jsem Mužem zápasu.