Jeseník – Rýmařov 2 : 2 (penalty 4:2)

Kdepak, Rýmařov sice oslavil v červnu historický postup do třetí ligy z druhého místa divize, ale proti Jeseníku mu to stále nějak nejde. Po loňském vítězství 2:1 na rýmařovském stadionu a domácí dubnové remíze 1:1 jsme ani do třetice s tímto soupeřem neprohráli. Vidina možného postupu do prvního kola poháru a tedy utkání s druholigovými profíky z Opavy byla natolik silná, že mužstvo si komplet sáhlo doslova na dno a vytáhlo z něj velkolepý postup!

FOTOGALERIE

Bez Mlynáře, Plháka, Mráze, Řezníčka, Vrány a Nováka usedla na jesenickou lavičku pětice dorostenců doplněná o nedoléčené Hanzlíka a Břízu. Do pohárového předkola tak zasáhly v základní sestavě i dvě nové posily – brankář Jiří Červenka a záložník Michal Žák.

Utkání provázela bouřlivá atmosféra i díky přítomnosti fanouškovského kotle z Rýmařova a jelikož ani jeseničtí fans nezůstávali pozadu, hrálo se v pravých fotbalových kulisách.

Jeseník začal aktivně, ale útočil do pozorné obrany a z mírné převahy vzešlo jen pár náznaků či pološancí. Rýmařov spoléhal především na rychlý přechod do útoku a ve 26. minutě přímočarou akci zakončil do sítě Ondruška. Naše mužstvo se snažilo o vyrovnání, velmi aktivní byli oba útočníci Navrátil s Furikem, ale v koncovce neměli štěstí. Do kabin se tak šlo za těsného vedení třetiligového nováčka z Rýmařova.

Jenže už po necelých dvou minutách druhé půle ukázal i Jeseník, jak silnou zbraní je rychlý brejk. Vavrač rozehrál z hloubi vlastního pole, Navrátil přistrčil nabíhajícímu Furikovi, a ten se v šanci nemýlil – 1:1. Pak vytáhl zákrok dne gólman Červenka, když tygřím skokem zneškodnil stoprocentní gólovou příležitost soupeře. V 55. minutě se Furik natlačil před obránce, ten jej v šestnáctce fauloval a Navrátil z penalty dostal Jeseník do vedení. To nám vydrželo jen osm minut. Střílený centr směrem k bráně tečoval v závaru před Červenkou Šupák a míč skončil u tyče – 2:2. S přibývajícími minutami se oba soupeři předháněli v útočných manévrech a snažili se vyhnout prodloužení. K vidění tak byl atraktivní a bojovný fotbal. Jeseník v 83. minutě přišel o vyloučeného Minku, který dostal druhou žlutou kartu. V závěru Karakasidisův přímák zastavilo břevno a na druhé straně se Červenka vytasil s dalším famozním zákrokem. Devadesát minut o vítězi nerozhodlo.

Prodloužení ukázalo, kdo je na tom lépe se silami. Hosté měli proti oslabenému soupeři územní převahu, ale připravili si jen několik nepřesných zakončení. Domácí tým odehrál celých sto dvacet minut bez jediného střídání a až v závěrečných vteřinách trenér Zbýňovec poslal na hřiště Břízu s jasným taktickým pokynem: proměň penaltu!

Pokutové kopy – to nemusí být vždy jen loterie a hra na štěstí, když máte mezi tyčemi Červenku. V loňské sezoně v dresu Vidnavy vychytal sedm z devíti penaltových rozstřelů v I.B třídě, kde platí pravidlo, že v případě remízy rozhodují o vítězi penalty. A nový jesenický gólman se uvedl jaksepatří i proti Rýmařovu. V prvních dvou sériích neuspěl, ale pak vychytal dva střelce a přispěl výraznou měrou k postupu do dalšího kola. Petr Navrátil i podruhé prokázal chladnokrevné střelecké sebevědomí a proměnil technicky k tyči. Michal Žák a David Macura se s tím příliš nemazali a dělovkou nedali gólmanovi šanci. Martin Furik ve čtvrté sérii poslal brankáře na opačnou stranu, ale balon jen do tyče. Adam Bříza taktický pokyn pochopil a nekompromisní střelou do horní poloviny brány proměnil rozhodující penaltu.

A to znamená, že hrajeme s Opavou. Středa 19. 7. od 17 na domácím stadionu. 

FOTOGALERIE

Branky: 47. Furik, 55. Navrátil (p.k.) – 26. Ondruška, 63. Šupák.

Žluté karty: 5. + 83. Minka, 33. Furik, 58. Žák, 120. Bříza – 13. Dydowicz, 33. Němec, 87. György, 90. Harazin, 99. Šupák.

Červená karta: 83. Minka.

FK Jeseník: Červenka – Keltner, Karakasidis, Macura, Vavrač – Kysela, Žák, Minka, Woitek (120. Bříza) – Furik, Navrátil.

SK Jiskra Rýmařov: Kameník – Němec T., György (99. Vajdík), Harazin, Němec R., Furik J. (99. Hleba), Dydowicz, Furik M., Šupák, Horák (19. Kocúr), Ondruška.

Rozhodčí: M. Vojáček – J. Rychtár, L. Samek.

Diváci: 290.