Valná hromada OFS Jeseník

Okresní fotbalovDSC_0531ý svaz Jeseník svolal na dnešní předpoledne valnou hromadu zástupců klubů okresu Jeseník. Za Krajský fotbalový svaz Olomouc se jako pozvaný host zúčastnil místopředseda svazu Josef Ondroušek. Pozvaný krajský předseda Stanislav Kaláb se kvůli nemoci omluvil. Jesenický fotbalový klub reprezentoval sekretář Aleš Salva, který byl pověřen výkonným výborem zastupovat FK Jeseník.

Ve zkratce několik informací z průběhu valné hromady:

Přítomní delegáti si vyslechli hodnotící zprávu předsedy okresního svazu Milana Ráce, který zhodnotil činnost výkonného výboru svazu. V závěru své řeči předseda popřál Jeseníku úspěch v jarních bojích o postup, neboť pro okres je důležité, aby měl zastoupení v nejvyšší krajské soutěži.

Předseda komise rozhodčích Lubomír Samek zmínil dlouhodobé problémy s personálním stavem rozhodčích v okresních soutěžích. Z dvaadvaceti aktivních rozhodčích sou čtyři na listině krajských soutěží. Ze zbývajících osmnácti sudích je šest mužů nad 60 let. Samek apeloval na kluby, aby se pokoušely přesvědčit bývalé hráče nebo činovníky ke kariéře fotbalových rozhodčích.

V diskuzi vystoupil Aleš Salva a navrhl, aby Okresní fotbalový svaz Jeseník umožnil klubům udělit výjimky nastupovat v okresních soutěžích přípravek hráčům, kteří zároveň hostují v jesenickém klubu. Ujistil, že Jeseník nebude tyto hráče stavět do utkání přípravek, ale pouze do krajského přeboru mladších žáků. Přínos je jednoznačný: nejlepší talenty z vesnic se mohou rozvíjet v krajské soutěži formou hostování a zároveň neoslabí družstvo benjamínků ve svém mateřském oddíle. Milan Rác zadal okresní komisi mládeže, aby k tomuto návrhu předložila své stanovisko a tento bod bude projednán na půdě výkonného výboru OFS Jeseník.

Milan Michálek z klubu SK Řetězárna informoval o chystaném trenérském školení v Šumperku. Jedná se o trenérskou licenci C pro nové trenéry i přeškolení pro stávající držitele této licence. Školení se koná poslední únorový víkend a podrobnosti obdrží kluby formou reportu od sekretáře OFS.

Trenér mládeže z Vápenné Kamil Bilík, který má zkušenosti s trénováním mládeže v Sigmě Olomouc, nabízí individuální tréninkovou přípravu hráčů. O ceně a formě přípravy by se jednalo individuálně.

Host valné hromady Josef Ondroušek ve svém projevu zmínil pozitivní změny ve vedení krajského fotbalu. Zejména to, že všichni předsedové jednotlivých okresních svazů jsou zároveň členy užšího vedení krajského svazu. Dále zmínil od loňska fungující nové webové stránky svazu, na které jsou provázány i stránky jednotlivých okresů. Za pozitivní považuje také změnu na postu sekretáře krajského svazu, kterým je od loňského podzimu prvoligový rozhodčí Pavel Peřina.

Josef Ondroušek se zmínil také o aktivitě krajského svazu, který klubům pořídil v loňském roce sety bezpečných branek pro mládež. Na Jesenicko putovalo pět setů, ale byly nakonec přiděleny jiným klubům než FK Jeseník. Pro letošní rok je příslib dalších setů klubům, tak snad tentokrát dojde i na Jeseník.

Sekretář OFS Josef Kalina přednesl některé noviny blížícího se projektu „Revoluce ve fotbale“. Od 1.7.2015 se veškerá admnstrativa, včetně přestupů, hostování, zápisů o utkání atd přenesou v celé republice do elektronického informačního systému. Více informací například zde.

Milan Rác v diskuzi informoval o rodící se iniciativě futsalového klubu Gamaspol Jeseník zapojit fotbalové kluby do halové zimní soutěže mládeže. O formě a způsobu spolupráce fotbalu s futsalem na mládežnické úrovni se bude dále jednat.

Valná hromada vzala na vědomí informaci o zániku členství kubu TJ Baník Kobylá, který je již šest let neaktivní.