Ohlédnutí za Medlovem

Začal přebor. Je pravda, že první vlaštovka jaro nedělá a taky, že zajíci se počítají až po honu, nehledě k tomu, že ráno bývá moudřejší večera. Teď večer po prvním utkání jsou ale dojmy z jesenického vstupu do soutěže až nečekaně optimistické. A těžko to zítra ráno bude jiné.

Nezaujatí znalci, kteří zápas viděli, říkají, že Medlov překvapil tím, jak byl nečekaně slabý. Viděli to i diváci hostí, kteří byli špatným výkonem svého týmu zaskočeni. My v Jeseníku nicméně říkáme, že Medlov byl nejlepším soupeřem, který se tady za poslední rok a půl ukázal. Přece jen bylo vidět, že jsme jinde, jsme v přeboru. Tam už se hraje fotbal. Minulou sezonu v I.A třídě tady nikdo nedržel tolik balon, jako Medlov. Nikdo tady minulou sezonu nevedl. Byť medlovské vedení trvalo jen tři minuty. A nikdo tady minulou sezonu nedal dva góly. Až teď Medlov. Některé hlasy z medlovského tábora ale potvrdily, že tým nejel do Jeseníku s příliš vysokými ambicemi. „Co bychom chtěli tady uhrát, když většina hráčů skoro netrénuje. Na hřišti je to pak vidět.“

To domácí trenér Petr Ševčík s tréninkovou morálkou žádný problém nemá a kádr je dostatečně široký, takže stále je z čeho vybírat. A to i v případě, kdy na poslední chvíli vypadnou z přípravy Pavel Kysela a Jirka Nepožitek – dvojice čerstvě zraněných hráčů, kteří tak rozšířili marodku, na které jsou a zřejmě ještě dlouho budou Tomáš Glac, Martin Furik a Dan Schneider. Díky těmto nečekaným absencím se do základní sestavy dostal i David Marcinov.

A rozhodně byl vidět. Drzý a sebevědomý výkon korunoval osmnáctiletý klenot jesenického fotbalu chytrým gólem na 4:1. Bylo to v době, kdy Medlov už několik dlouhých minut obléhal jesenickou šestnáctku a případný šťastný brankový úspěch znamenající kontaktní gól na 3:2 by mohl hosty „nakopnout“ a vrátit do boje o první krajské body. Z tohoto pohledu byl Marcinovův gól po přesném centru Martina Hanzlíka velmi důležitý a v podstatě dal tříbodovému zisku pro Jeseník definitivní pojistku.

Novým kapitánem mužstva je Broňa Mlynář, v pětadvaceti letech patřící k těm zkušenějším v základní sestavě. Rozvážný rozehrávač s překvapivou myšlenkou ve hře, byl sám překvapen po utkání, když šel podepsat klasický zápis. Fotbalová asociace FAČR sice rozjela projekt Fotbalová (r)evoluce, v Jeseníku se ale rozhodčí museli vrátit ke staré metodě psaného papírového zápisu o utkání. Důvodem nebyl ani problém s internetovým připojením či kolaps samotného informačního software, tedy dvě nejčastěji vyslovované obavy o funkčnosti nové zavedeného virtuálního systému. To jen hlavnímu rozhodčímu nefungovalo přístupové heslo do databáze. To se někdy stává.

Všechno podstatné ovšem na prvním utkání krajského přeboru v Jeseníku fungovalo a teď není řeč o dění na hřišti, kde domácí vítězství 5:2 jen potvrdilo celkově vydařenou fotbalovou sobotu. FK Jeseník nabídl a hodlá dále nabízet rozšířené služby v oblasti občerstvení. Díky velkoobchodní společnosti Benstar, přesněji její jesenické pobočky, se klub dočkal nového vybavení kantýny, kde budou v nabídce na domácích zápasech nejen alkoholické či nealkoholické nápoje, ale také nanuky, cukrovinky, hranolky, párek v rohlíku a na prvním utkání byl v nabídce i výborný domácí guláš. V provozu pochopitelně zůstává také udírna.

Zpátky na hřiště: trenér Petr Ševčík si pár dnů před startem sezony posteskl, že není úplně spokojený s hrou krajních obránců. V tomto směru mohl být po Medlovu naprosto v klidu. A například výkon Honzy Vavrače na postu levého beka byl jedním slovem přepychový. Celkově byla z mužstva cítit velká „nadrženost“ na úspěch a vůbec na fotbal. Za smolaře zápasu můžeme označit Lukáše Woitka. Sice dal klíčový třetí gól, když si naskočil na rohový kop Patrika Plháka, v dalších šancích se ale od něj štěstí otočilo zády. V pětadvacáté minutě předvedl loňský nejlepší hráč a střelec Jeseníku jednu z nejpohlednějších akcí utkání. Na levé straně převzal míč do běhu, rychlou zasekávačkou se dostal směrem ke středu hřiště, bleskově proletěl kolem dvou zaražených soupeřů a parádní střelou z dvaceti metrů trefil …. břevno. Z hlediště se ozvalo sborové jééééj, mající v tomto případě význam obdivu nad krásným individuálním počinem a zároveň jako projev zklamání, že tato akce neskočila gólem. Ten by byl!

Za hlavu se ale chytal i Broňa Mlynář, když v druhém poločase zakroutil přímý volný kop přes zeď a medlovský brankář Zmund se vytasil s parádním zákrokem. Strážce soupeřových tyčí byl nejlepším hráčem Medlova. Ani jeden gól nepadá na jeho vrub, chybu neudělal a vychytal spoustu jesenických šancí.

Za týden jede mužstvo do Želatovic, tedy k prvnímu z řady dlouhých výjezdů na soupeřova hřiště. A čekají je povětšinou hrací plochy, které se kvalitou ani nepřibližují trávníku na jesenickém stadionu. Ostatně tak jako v minulé sezoně.

Takže ta dobrodružná krasojízda krajským přeborem už odstartovala. My jsme Jeseník…. !